Hoppning
8 mars 2021 19:28

Landslagshästen Cold Play är död

OlyckaFredrik Jönssons Cold Play har avlivats efter en olycka. "Jag har haft honom i nio år. Han har betytt allt för min karriär. Och så har han varit en riktigt god vän också", säger en förkrossad Jönsson till Svenska Ridsportförbundet.

Landslagshästen Cold Play är död
Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Pernilla Hägg

Mästerskapshästen Cold Play (f-08 e Contendro I u Honey Moon ue Argentinus, uppf Anneken Guido, äg Fredrik Jönsson och familjen Ingvarsson) har förolyckats. Det berättar Svenska Ridsportförbundet i ett pressmeddelande. Familjen Jönsson och teamet runt Cold Play vill gärna få bli lämnade ifred den närmsta tiden.

Här är under kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet:
Det var när Cold Play skulle longeras som olyckan var framme.
– Han har stått i karantän här hemma sedan hemkomsten från Spanien. Jag tog ut och longerade honom under eftermiddagen. Han var superpigg och glad, och så brallade han och landade på tre ben. Jag såg direkt att benet var av, berättar en förkrossad Fredrik Jönsson.

– Veterinären kunde komma ut direkt och vi tog röntgenbilder på plats. Men det fanns inget att göra. Han fick somna in här hemma. Den enda trösten är att vi kunde hålla honom vid ganska gott mod och att vi inte behövde flytta på honom, säger Fredrik om hästen som betytt så mycket och som burit honom till bland annat ett VM-silver i lag.

– Jag har haft honom i nio år. Han har betytt allt för min karriär. Och så har han varit en riktigt god vän också.

– Jag vill tacka Cold Play för alla minnen och för allt han betytt för mig. Jag vill också tacka mina kompanjoner och delägare familjen Ingvarsson, och alla andra i teamet runt den här hästen. Cold Play har betytt så mycket för så många. Det är otroligt ledsamt att det skulle ta slut så här i förtid, säger Fredrik.

Cold Play har representerat Sverige vid två internationella mästerskap. Vid VM i Tryon, USA, 2018 blev det ett lagsilver och ekipaget var bästa svenska ekipage med en åttondeplats individuellt. Vid EM i Rotterdam 2019 blev det en femteplats med laget. Cold Play och Fredrik var också med och tog hem pallplatsen i Nations Cup-finalen i Barcelona samma år. I år var siktet inställt mot de stora mästerskapen igen.

– Det är en mycket stor förlust för svensk hoppsport. Mina tankar är hos Fredrik och hela teamet med hästägare, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden