Hoppning
30 januari 2021 11:16
Ridsportplus

Avsuttet med Fredrik Jönsson: ”Bibeln har haft stort inflytande på mig”

PersonligtNär inget är som det brukar under pandemin finns det tid för annat än tävling. I intervjuserien Avsuttet tar Ridsport pulsen på kända ryttare med ett gäng frågor vi sällan ställer under rykande tävlingssäsong. Denna gång är det hoppryttaren Fredrik Jönsson som berättar om dolda talanger, barndomsminnen och varför Bibeln har haft så stort inflytande på honom.

Avsuttet med Fredrik Jönsson: ”Bibeln har haft stort inflytande på mig”
Fredrik Jönsson och Cold Play vid VM i Tryon 2018. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

48-årige Fredrik Jönssons internationella genombrott kom vid VM i Tryon där han och Cold Play blev åtta individuellt och ingick i det svenska silverlaget. Hans pappa Jan Jönsson är OS-medaljör i fälttävlan och hans fru Piia Pantsu Jönsson är VM-medaljör i samma gren.

Om jag tittar på en maskin kan jag räkna ut hur den fungerar. Jag kan bli lite förvånad över att jag kan det själv ibland. Fredrik Jönsson

Familjen bor i Flyinge och även sonen Emil Jönsson har tävlingsframgångar.

Vilka sidor hos dig själv är du mest stolt över?
– Att jag försöker ha så kul som jag kan med min familj. Som människa har man en skyldighet att må så bra man kan. Jag är ganska positiv i grunden, och om jag är positiv och kan sprida det omkring mig mår jag och de runtomkring bra. Livet är ganska kort så det gäller att passa på att göra det bästa av det, ha så trevligt som möjligt. Speciellt med sin familj.

Vilka sidor hos dig själv är du minst stolt över?
– Jag hade kunnat vara bättre på viss organisation och så. När jag väl gör det så klarar jag av det bra men det kan bli trist för andra när jag inte har organiserat saker. Och så har jag lite svårt att säga nej, men det har jag blivit bättre på.

Vilken sida/egenskap/färdighet som du har tror du förvånar andra som inte känner dig mest?
– Jag är ganska bra på att analysera saker. Om jag tittar på en maskin kan jag räkna ut hur den fungerar. Jag kan bli lite förvånad över att jag kan det själv ibland. Jag har byggt massa olika saker som värmesystem och så. Ge mig ett kopplingsschema så löser jag det liksom, även fast jag inte alls har någon utbildning inom det området.

Kan du berätta om ett barndomsminne som du tror har präglat dig och den du har blivit?
– En sak som jag tydligt kommer ihåg var när jag blev uttagen till mitt första ponny-EM. Jag minns precis hur jag stod utanför boxen och hur jäkla roligt jag tyckte jag var. Det har nog präglat mig, att jag blev så enormt glad. Det gäller att komma ihåg det där med glädjen, vilken glädje det är i att rida.

Om du skulle engagera dig som frivilligarbetare i någon global fråga – vilken skulle det vara?
– Det finns många frågor, men jag har många gånger tänkt åka som volontär någonstans en månad eller så. Jag skulle gärna göra något konkret som att gräva en brunn eller anlägga en väg. Ibland siktar folk så högt, men det går att göra mycket i det lilla, saker som får stor betydelse för en by eller så.

Emil O Fredde Children
Emil Jönsson tog guld i childrens-SM 2020 och gratuleras av pappa Fredrik. Foto: Anna Nyberg
Img_0167
Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Roland Thunholm

Bästa bok du har läst?
– Jag har läst många bra böcker men den som har haft störst inflytande på mig är Bibeln. Jag är stolt över att ta mig igenom den, det var jag tvungen att göra när jag pluggade teologi. Det många inte tänker på är att de stora religösa böckerna som Bibeln och Koranen har byggt de värderingar som finns i samhället i dag. Grundtankarna i dem är ofta bra med en bra människosyn, sedan kommer de olika tolkningarna in och då kan det bli något annat. Och så tycker jag att 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann (av Jonas Jonasson, reds anm) är fruktansvärt bra och rolig. Jag skrattade högt när jag läste den.

Mest använda appar på telefonen?
– Ett vanligt år skulle det vara Equipe och FEI-appen, men nu är det SMHI-appen. Jag rider mycket ute och vill ha koll på vädret för att kunna planera.

Favoritpryl?
– Jag har ett par turåkningsskidor. Det har jag alltid velat ha och är väldigt glad över att jag har skaffat det. Det är alpina turskidor som man kan gå med uppför och även åka utför med. Det är ingen nödvändig grej men det är kul att åka med dem. Men när man bor i Skåne och håller på med hästar blir det inte så ofta.

Vid vilket tillfälle har du ångrat som mest att du valde att ägna dig åt ridsport?
– Visst har tanken slagit en att man kunde ha hållit på med något annat, men inte på senare år. Nu har jag valt detta och det är bara att köra på. Ska man börja fundera på allt som kan gå snett blir det jobbigt. Det gäller att må så bra man kan hela tiden, och om jag ändå skulle börja med något annat om några år skulle de här åren inte vara bortkastade. Då har jag ju gjort ett bra försök och trivts med det under tiden.

Berätta om en person som förutom din närmaste familj har betytt mycket för dig.
– Jag gick ju i samma klass som Peder Fredricson och Tobias Grönberg och jag tror att det har haft stor betydelse. Vi var tre killar som höll på med hästar så det blev något självklart, vilket det inte alltid är. Det var inget jag tänkte på då, men nu har jag förstått att nog vara ganska viktigt för mitt livsval.

Hurdan var du som tonåring?
– Jag påstås ha varit ganska snäll, inte så rebellisk. Men jag städade inte mitt rum så ofta.

Hur tänker du dig själv som gammal?
– Att jag är frisk och aktiv och kan hålla mig igång.

Vilken är din favorithögtid och varför?
– Julen. Det är en mörk tid på året och en högtid som största delen av samhället sluter upp på. Ibland kan det bli lite mycket kommersiell ståhej, men man hoppar aldrig över julen liksom.

Hur använder du tiden du planerade att lägga på tävlingar under pandemin i stället?
– Jag förstår inte hur jag hann tävla så mycket innan. Jag har förbättrat en massa saker här hemma, hållit på med många mystiska projekt, haha.

Hur tror du världen och ditt liv kommer att ha förändrats efter pandemin?
– Svårt att säga. Själv har jag fått mer tid att reflektera över saker och det skulle jag vilja fortsätta med. Man kan hoppas att vi tänker efter lite mer hur och varför vi gör som vi gör. Med världen vet jag inte. Antingen blir det mer återhållsamt eller så smäller det till och folk vill göra en massa saker. Det kan nog bli en ordentlig snurr. Och så tror jag att vi kommer fortsätta vara mer digitala även om fysiska möten inte kommer försvinna helt. De ger ju så många andra dimensioner.

När var du senast riktigt glad och varför?
– När jag var dubbelnolla i nationshoppningen i Spanien.

När var du senast riktigt arg?
– I går, då skällde jag på Emil. Vi skulle på landslagsträning och han hade glömt sin skyddsväst och annat. Eller förresten… Jag var inte riktigt arg, mer irriterad.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Avsuttet – serien som går på djupet (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden