Hoppning
28 november 2020 09:38

Nationshoppningen är klar – så här gick det

InternationelltNationshoppningen i spanska Vejer de la Frontera reds på lördagen i stället för på fredagen på grund av kraftigt regn. Sverige gjorde en stabil laginsats och var bland de åtta lag som tog sig vidare till andra rundan.

Nationshoppningen är klar – så här gick det
VM-silvermedaljörerna Fredrik Jönsson och Cold Play ingår i det svenska laget. Foto: Roland Thunholm

Klassen startade klockan 9.30 på lördagen. Det handlar om en 1,45-klass och de åtta bästa lagen av de 17 från första rundan går vidare till andra rundan. Sverige hade startnummer 10.

Nationshoppningen skulle ha ridits på fredagen men flyttades på grund av kraftigt regn.

Ekipagen hade en bana med tolv hinder och 15 språng att ta sig an.

Henrik von Eckermann var först ut i det svenska laget med Fancy Me. Den spänstiga hästen visade fin och kvick hoppning, men mot hinder 9 – en oxer med vatten – fick ryttaren driva på ganska bestämt och det blev ett nedslag. Ekipaget gick över mållinjen med 4 fel.

När alla lag hade haft sitt första ekipage på banan, som visade sig inte vara helt enkel att klara utan att få tidsfel, hade åtta lag en nolla i protokollet.

Felfritt för Sverige

Andra ekipage i svenska laget var Fredrik Jönsson och Cold Play. Valacken tog sin an uppgiften med entusiasm och fick banan att se enkel ut. Det blev en klockren felfri runda för ekipaget.

När två ekipage i varje lag gjort sitt hade Brasilien och Irland två felfria rundor med sig till fortsättningen.

Evelina Tovek och Winnetou de la Hamente Z började med fina språng och satsade sedan ordentligt mot vattengraven, hinder nummer 5. Efter det fick ryttaren jobba lite med att hålla ihop det och en del av harmonin i ridningen försvann. Det blev flera nedslag och totalt 20 fel för ekipaget.

Irland i topp

Egypten och Marocko hade två nollor vardera när tre ekipage i varje lag ridit. Egyptens låg nu bra till med endast 1 fel efter tre rundor. Irland hade säkrat en första runda utan fel genom att tre felfria ekipage innan deras sista ryttare ridit. Detta gjorde att deras sista ekipage Denis Lynch/Cristello strök sig.

Brasiliens sista ryttare fick 5 fel, vilket också blev landets resultat i första rundan.

Danmarks Lars Bak Andersen och storhoppande Colina 70 bjöd på en säker runda som slutade med 1 tidsfel, vilket totalt gav danska laget 6 fel i första rundan.

Tysklands David Will levererade en klassrunda som siste lagryttare och var felfri. Det gav Tyskland totalt 4 fel i första rundan då även Janne Friederike Meyer-Zimmerman var felfri tidigare.

Fredricson levererade

Peder Fredricson och positive Catch Me Not S hade en fin rytm genom hela banan och fick bland annat den utslagsgivande trekombinationen att se lekande lätt ut. Den väl avvägda rundan höll hela vägen och ekipaget levererade en andra felfri runda för Sverige i första omgången. Sverige slutar där med 4 fel.

Som så ofta i nationshoppningar kom nollorna lite tätare i slutet av klassen. För Brasilien blev det dock ingen tredje nolla och laget slutade på 5 fel.

Sverige gick vidare till andra rundan tillsammans med Irland, Marocko, Tyskland, Portugal, Danmark, Egypten och Brasilien.

Svag svensk start i andra rundan

Henrik von Eckermann var första svensk i andra rundan. Han och Fancy Me hade en fint flyt och rytm, ända fram till hinder 8 där det blev nedslag. Det blev även nedslag på följande två hinder och 12 fel för Sverige.

Cold Play bjöd på ännu en klassrunda och var återigen felfri.

Evelina Tovek fick saker och ting att stämma bättre än i första rundan och gick i mål med 4 fel.

Nollorna var jämnt fördelade över lagen när tre ekipage i varje lag gjort sin runda i andra omgången. Sverige, Tyskland, Danmark, Irland, Brasilien och Portugal hade varsin nolla.

Peder Fredricson fick med sig 4 fel från andra rundan och Sverige slutade på delad femte plats.

 

Startordning svenska laget

1) Henrik von Eckermann/Fancy Me
2) Fredrik Jönsson/Cold Play
3) Evelina Tovek/Winnetou de la Hamente Z
4) Peder Fredricson/Catch Me Not S

Live-resultat

Kompletta laguppställningar

ClipMyHorse sänder nationshoppningen live
Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden