Hoppning
13 juni 2020 19:50
Ridsportplus

Avsuttet med Ingemar Hammarström: ”Vill äta middag med Zlatan Ibrahimovic eller Leo Messi”

PersonligtKärleken till hästarna vann över fotbollen och förutom att rida VM skulle han gärna dyka i Australien. När inget är som det brukar under pandemin finns det tid för annat än tävling. I intervjuserien Avsuttet tar Ridsport pulsen på kända ryttare med ett gäng frågor vi sällan ställer under rykande tävlingssäsong. Denna gången är det hopptalangen och tv-stjärnan Ingemar Hammarström som svarar. Dessutom berättar han om sin nya hoppstjärna.

Avsuttet med Ingemar Hammarström: ”Vill äta middag med  Zlatan Ibrahimovic eller Leo Messi”
Ingemar Hammarström med nya stjärnan Lacroix. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ingemar Hammarström är en av Sveriges främsta unga hopptalanger med otaliga toppmeriter på sitt CV. 17-åringen har vunnit ett flertal mästerskapsmedaljer i lag, han har vunnit SM-guld och NM-guld på ponny och 2018 vann han EM-guld med ponny Ocean des As. I höstas vann han guld på junior-SM inomhus med Captain Sparrow 5, samma häst som han någon månad tidigare kammat hem sin första internationella GP-seger med. Dessutom rider han i juniorlandslagets A-trupp.

Ingemar Hammarström är också med i SVT-serien ”Familjen Hammarström” tillsammans med sina tio syskon, varav flera är framgångsrika ryttare.

Nyligen fick han en ny häst i stallet, den 9-årige valacken Lacroix (BWP val f-11 e Marius Claudius-Ogano Sitte), som tävlats framgångsrikt av Linnea Ericsson-Carey upp till 1,45. En häst som Ingemar Hammarström både sett hemma hos tränaren Shane Carey och ute på tävlingar.
– Just nu försöker vi främst lära känna varandra, men jag gillar honom väldigt mycket. Han sparar gärna lite på krafterna på träningarna, men han tänder till när han kommer ut på tävling och när man hoppar lite större, säger Ingemar Hammarström om sin nya stjärna.

Vilka sidor hos dig själv är du mest nöjd med?
Jag har lätt för att lära mig nya saker och är bra på att lyssna och ta in vad man ska göra.

Nämn tre saker du skulle vilja bli bättre på.
Jag skulle vilja bli bättre på att analysera fel om man gjort det på banan, jag vill bli bättre på att rida linjer på häst och jag vill utvecklas mer i ridningen.

Kan du berätta om en händelse i livet som har präglat dig?
Det var när jag hade mina hästar i Tyskland i några år från att jag var 13, där lärde jag mig att vara ganska självständig. Jag fick också lära mig hur det fungerar i Tyskland, och det var där jag kände att jag verkligen ville hålla på ännu mer med ridningen. Idag hade det varit svårt att göra samma sak, men just då var det perfekt för min utveckling.

Fei Pony European Championships 2018 - Bishop Burton College
Ingemar Hammarström och ”Olle” var felfria i alla fem omgångar som ledde fram till guldmedaljen i ponny-EM 2018. Foto: FEI

Vad skulle du vilja arbeta med om du inte satsade på ridningen?
Då skulle jag vilja göra någon annan sport, till exempel fotboll.

Bästa tv-serien?
Prison Break. Jag tycker den har allt som man vill ha i en serie och den är mycket bra gjord.

Vem, förutom dina närmaste, skulle du vilja äta middag med och varför?
Det skulle i så fall vara Zlatan Ibrahimovic eller Leo Messi. Jag såg upp till dem mycket när jag var liten och gör fortfarande.

Vad har du för relation till din mobil och sociala medier?
Mobilen är något jag använder mycket, men jag försöker att inte ha med den så mycket när jag tränar. Jag brukar inte vara så aktiv på sociala medier, men jag ska försöka bli bättre. Det är viktigt också när man har sponsorer, för man får så mycket av dem. Annars tycker jag det är roligt att följa andra, men det är ju roligt för dem om jag också är aktiv.

Vad är det jobbigaste du har varit med om inom ridsporten?
Det var 2017 när jag fick 4 fel i första finalomgången på EM. Annars kanske jag skulle fått medalj, men nu blev jag fyra.

I det stora hela är det jobbigt när man får många motgångar i rad, när man gör sitt bästa och det ändå inte går som man har tänkt sig, eller det är något som inte stämmer. Men då får man bara tänka på de bra grejerna.

Hur ser du dig själv om tio år?
Då vill jag fortsätta med ridningen och ha en bra bas någonstans i världen. Just nu trivs jag jättebra i Sverige, men man vet aldrig vad som händer i framtiden. Det finns många ställen som är bra, både i Europa och övriga världen, när man ska rida.

Ingemar Hammarström blev historisk genom att vinna det första SM-guldet som har delats ut i inverkansridning.
Ingemar Hammarström blev historisk genom att vinna det första SM-guldet som har delats ut i inverkansridning. Här med Munsboro Swap Shop i Vetlanda där SM:et gick 2014. Foto: Malin Wengdahl

När var du senast ledsen?
Jag blev kanske inte ledsen, men det var tråkigt när alla tävlingar som man längtar efter ställdes in på grund av corona. Speciellt Falsterbo som är nära där jag bor. Det är en vecka som man verkligen inte vill missa. Det var väldigt tråkigt.

Vad är det bästa du vet?
Att göra riktigt bra ifrån sig på en viktig tävling, speciellt när det är lag och resultatet påverkar andra. Att äta när man är väldigt hungrig är inte heller så dumt.

Berätta om en person utanför familjen som betyder mycket för dig.
Min tränare Shane Carey. Utan honom skulle jag inte kunna utvecklas mer i ridningen.

Min hästskötare Chris, som vi ringer in när vi ska tävla, har också hjälpt mig mycket. Även när han inte är med kan jag alltid ringa honom om jag undrar över något.

Vad är det svåraste du någonsin har gjort?
Jag skulle säga att vinna EM, för det ska mycket till om allt ska sitta på en och samma gång. Det är också därför jag är stolt över det.

Vad skrämmer dig mest och varför?
Just nu är det kanske hur framtiden med tävlingar i världen ser ut med tanke på corona, men man får vänta och se.

Hur är det att ha tio syskon?
Jag tycker det är roligt och det fungerar bra. Det roligaste är att det händer olika saker hela tiden, och det som är lite jobbigt är att det alltid är väldigt händelserikt. Det är inte så lugnt, om man säger så.

2959918_svt-familjenhammarstrom-2019-e00-efd4
I SVT-serien ”Familjen Hammarström” får vi följa flera av ryttarsyskonen när de satsar hårt för att nå sina mål. Foto: SVT

När var du senast riktigt glad och varför?
Senast var när jag fick till ett riktigt bra ridpass där hästen verkligen är med en. När man har kontroll på hästen och den både lyssnar bra framåt och när man tar tillbaka – sådant som är viktigt när man kommer in på tävlingsbanan.

Vilka är dina tre favoritkonton på Instagram?
@bestoffootball, @b360sports och @soccerbible, jag gillar att kolla på fotboll.

Favoritoutfit när du inte har ridkläder på dig?
Jeans och tröja eller hoodie.

Tre egenskaper hos en riktigt bra vän?
Förstående, schysst och rolig.

Berätta om ett minne som gör dig lycklig.
När jag gjorde min första tävling för det var en speciell känsla. Jag tror jag var nio år och jag red på Munsboro Swap Shop. Vi hoppade lågt och jag minns att jag kom tvåa. Det var skitkul att bli placerad och gå in på prisutdelning. Nu är hon utlånad till en av mammas kompisar, och det är en liten tjej som rider på henne nu.

Vilken är din favorithögtid och varför?
Det måste vara midsommar för jag älskar sommaren.

Tre saker på din bucketlist?
Det finns mycket att göra – rida OS, rida VM och kanske dyka i Australien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Avsuttet – serien som går på djupet (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden