Fälttävlan
16 januari 2022 13:22
Ridsportplus

Avsuttet med Sofia Sjöborg om Badmintondrömmar: ”Vore så häftigt”

IntervjuHon fick den prestigefyllda utmärkelsen Morgondagens stjärna på Ryttargalan och drömmer om att rida femstjärniga klassikern Badminton på sin födelsedag. Fälttävlansryttaren Sofia Sjöborg berättar också om vilket sällskapsspel hon är grym på och vilken tränare som har betytt massor för hennes karriär.

Avsuttet med Sofia Sjöborg om Badmintondrömmar: ”Vore så häftigt”
Sofia Sjöborg. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon har tagit individuellt brons på JEM och lagbrons på EM för unga ryttare. Förra året gjorde hon mästerskapsdebut som senior tillsammans med Bryjamolga van het Marienshof Z (ZANG sto  f 2011, e Bamako De Muze-Lord Z, uppf Stal Marienshof, äg Juliet Sjöborg och Sofia Sjöborg) med besked och slutade på 13:e plats på EM.

Hon hann också med att debutera i femstjärnig klass och rida Nations Cup under 2021.

23-åriga fälttävlansryttaren Sofia Sjöborg är baserad i Storbritannien och har varit stationerad hos världsstjärnan Michael Jung i Tyskland en längre period. Genombrottet på seniornivå förra året ledde också till att hon fick utmärkelsen Morgondagens stjärna vid Ryttargalan. Hon är bland de sex ryttare som ingår i svenska spetstruppen 2022.

Vad hos dig själv är du mest stolt över?
– Att jag är uthållig. Jag tror att det finns alltid något sätt att få saker och ting att fungera om jag bara fortsätter jobba och prova nya lösningar.

 

Vad hos dig själv är du minst stolt över?
– Jag kan vara ganska envis ibland. Jag har fått lära mig ganska mycket från hästarna faktiskt. De har lärt mig att ibland om något inte funkar är det bättre att bara sluta göra det och i stället  fundera lite på varför det inte fungerar. Och ibland är det bättre att bara prova igen nästa dag.

Har du någon egenskap eller färdighet som kanske förvånar dem som inte känner dig så väl?
– Jag är jättebra på memoryspel. Jag kan komma ihåg varenda kort som vänds upp och var det ligger. Vilket är konstigt för att ibland kan jag ha sagt nåt och två sekunder senare har jag glömt vad jag precis har sagt.

Dina mest använda appar?
– Kindle och WhatsApp. Jag älskar att läsa och gör det nästan varje kväll.

Finns det någon person utanför din familj som har betytt mycket för dig?
– Jonathan Chapman, han har hjälpt att skapa min ridning. Jag flyttade till hans stall när jag var 15 år och han hjälpte och tränade mig hela vägen till jag flyttade till Tyskland. Han har varit med på alla junior och Young Rider-mästerskap och har hjälpt mig enormt, också med min mentalitet. Han är fortfarande min mentor och jag är väldigt tacksam för allt han hjälper mig med.

Finns det något du drömt om länge som du tror skulle kunna bli verklighet?
– Att rida Badminton! Det har jag drömt om länge eftersom att det är en sån speciell tävling. Det händer också varje år på min födelsedag så det skulle vara helt otrolig att rida där då. Jag hoppas att ha en häst det här året som jag kan åka dit med. Det betyder att jag skulle vara ute på terrängen på Badminton på min födelsedag vilket vore så häftigt. Med hästar kan allting hända men jag hoppas att vara där.

Vad gör du helst av allt en ledig dag?
– Sover. När jag har jobbat i stallet går jag upp halv sex varje dag så när jag har ledigt vill jag bara sova och kanske kolla på någon serie.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Avsuttet – serien som går på djupet (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden