Sverige
1 maj 2020 21:42
Ridsportplus

Avsuttet med Jennifer Bratt: ”Jag fick väldigt dåligt samvete när jag missade att lägga ut videos”

Vid sidan avHur är livet efter Youtube? Vad hände med Morran? Hur var det att provrida hos Paul Schockemöhle? När inget är som det brukar under pandemin finns det tid för annat än tävling. I intervjuserien Avsuttet tar Ridsport pulsen på kända ryttare med ett gäng frågor vi sällan ställer under rykande tävlingssäsong. Denna gången är det influencern och hoppryttaren Jennifer Bratt som svarar.

Avsuttet med Jennifer Bratt: ”Jag fick väldigt dåligt samvete när jag missade att lägga ut videos”
Jennifer Bratt fyller snart 18 år, här med Malou Blue PS. Foto: Joanna Sieradzka

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jennifer Bratt fick en stor följarskara under sina tidiga tonår då hon gjorde karriär som en av de första unga ryttarna som delade med sig av sitt hästliv på Youtube. I somras lade hon dock ut sin sista Youtubevideo för att satsa helhjärtat på karriären som hoppryttare – i samma veva som hon fick möjlighet att börja som arbetande elev på Grevlundagården. Där blev hon kvar i tio månader för att i början av året ge sig iväg till Oliva Nova i Spanien med sina två hästar.

Det blev dock en kort vistelse i skuggan av coronavirusets framfart och nu har Jennifer Bratt precis gjort sig hemmastadd som arbetande elev hos hoppryttaren och tränaren Pontus Westergren utanför Södertälje. Med sig har hon 5-åringen ”Steve”, Lottie’s Diggi Steve (f-15 val e Diarado-Oramé, uppf Lena Borssén ), som hon ropade in på elitauktionen i Flyinge i höstas, och ”Malou”, Malou Blue PS (f-13 val e Messenger-Chacco-Blue, uppf Gestüt Lewitz) som hon inte långt därefter hämtade hem från Paul Schockemöhle i Tyskland. Samtidigt driver hon också fortfarande sitt Instagramkonto med strax över 59 000 följare.

Vilka sidor hos dig själv är du mest stolt över?
Jag tror jag är ganska glad som person, jag hoppas det i alla fall. Jag skulle också vilja säga att jag har bra arbetsmoral.

Vilka sidor hos dig själv är du minst stolt över?
Jag kan nog vara lite för envis ibland. Lite envis är väl bra, men jag tror jag kan vara lite för envis. Om jag vet att jag har fel i en diskussion, kommer jag ändå att fortsätta argumentera för att jag ska få rätt. Jag är också väldigt mycket av en tidsoptimist och det är inte så bra.

Kan du berätta om en händelse i livet som har präglat dig?
Hela tiden på Grevlunda gjorde mig till en helt ny hästmänniska. Jag fick en helt annan syn på allting och jag lärde mig så otroligt mycket – inte bara om ridning utan om allt som har med hästar att göra.

Vad är du mest rädd för?
Spindlar. När jag var ute och övningskörde var det en spindel som kröp på min arm och då höll jag på att köra ner i diket. Mamma blev inte så glad.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför?
Min mormor som hon var innan. Hon dog i Alzheimers för några dagar sedan och jag hade inte träffat min riktiga mormor på flera år.

Vad har du för relation till din mobil?
Jag har en ganska sund relation till mobilen, jag överanvänder den inte. Jag har 2,5 timmars skärmtid om dagen, det är väl ganska mycket, men jag skulle ändå inte säga att jag är mobilberoende.

När var du senast riktigt arg?
Jag blir nog inte så ofta riktigt arg. Jag blir väl mer upprörd, speciellt när folk blir utfrysta eller dåligt behandlade.

Vem, förutom din närmaste familj, har betytt mycket för dig och varför?
Min tränare Helena Schiller. Jag har tränat för henne sedan jag var åtta år gammal, hon har varit med mig med alla hästar jag har haft. Vi känner varandra väl och vet precis hur båda vill ha det. Hon är verkligen världens snällaste och vill alltid hjälpa till med vad det än är.

Hur är livet efter Youtube?
När jag gick ut med att jag skulle sluta var det lite av en befrielse, men samtidigt tråkigt eftersom det hade varit en så stor del av mitt liv i många år. Jag gjorde tre videos i veckan och jag fick väldigt dåligt samvete när jag missade att lägga ut. Många skrev och undrade när nästa video skulle komma upp och jag kände väldigt stor press. I höstas hoppade jag av skolan och sedan dess har jag bara hållit på med hästar. Jag lever min dröm.

Steve
Jennifer Bratt med ”Steve” i Spanien. Foto: Privat

Vad betyder sociala medier för dig idag?
Jag jobbar fortfarande med sociala medier och det är klart att det är en viktig del av mitt liv, både som inkomstkälla och att man syns. Själv följer jag bara hästmänniskor. Jag tycker det är kul att läsa när folk har frågestunder, och jag gillar att titta på träningsfilmer.

Vad får dig att skratta högt?
Mina kompisar.

När blev du senast ledsen och varför?
Det var när mormor dog för ett par dagar sedan. Och några dagar innan det var det årsdagen för när vår hund dog. Det var inga bra dagar.

Om du skulle arbeta med något helt annat, vad skulle det vara?
Först och främst hade jag velat jobba som polis, men annars har jag också funderat på advokat eller mäklare.

Vad är din guldkant i livet?
Som den hästnörd jag är får jag säga när jag rider en unghäst. När jag till exempel jobbar för att lära min 5-åring Steve galoppombyten och han börjar sätta rena byten, det är en bra känsla. När han lär sig och tycker det är kul, då är jag nöjd.

Photo-2020-05-01-19-17-13
Malou Blue PS i sitt esse i Spanien. Foto: Privat

Hur var det att provrida hos Paul Schockemöhle?
Det var otroligt proffsigt. Innan jag åkte dit fick jag skicka filmer på hur jag rider och förklara hur jag är som ryttare, så att de kunde ta fram hästar som skulle passa mig. Jag provred åtta, nio stycken. Första dagen red jag hästar som de hade valt ut, andra dagen red jag de jag tyckte om, plus att de hade tagit in någon ny.

Både mamma och Maria Ring som var med sa direkt när jag provade Malou: ”Wow, vilken häst, den kommer ta dig långt.” Och han hoppade fantastiskt, men jag hade ingen bra känsla. Jag ville inte ens prova honom igen dagen efter, men de övertalade mig och sa att vi kunde testa ett annat bett. Han är en riktig Chacco Blue-häst, han var jättestark. Sedan provred jag honom i alla fall och då kändes det precis som det ska och vi besiktigade honom samma dag.

Vad hände med Gamorka?
Hon blev inseminerad för någon vecka sedan med Grandorado TN och står på Eklunda, så vi hoppas på föl nästa år. Det är inget fel på henne fysiskt, hon är fräsch och fin, men hon klarar inte stress. Hon hoppar fantastiskt och har allt scope i världen, men hon mår inte bra. Det känns inte schysst mot henne och därför bestämde vi att hon skulle få bli avelssto på heltid.

Vad ser du helst på tv?
På Viaplay finns det en serie som heter Outlander, den tycker jag är jättebra. Den rekommenderar jag starkt.

Tre saker du skulle ta med dig till en öde ö?
Mobil och laddare, tänkte jag säga, men det lär ju inte finnas något uttag där. Så det hjälper mig inte så mycket. Jag tar mig Knott och Isa (familjens jack russel-hundar) och en båt så att vi kan åka på äventyr därifrån.

Ditt intryck av Lisen?
Hon är väldigt hjälpsam, alltid trevlig och väldigt social. Jag har aldrig träffat en människa som har så många bollar i luften och som också klarar av det.

Hur tror du att livet kommer att se ut efter pandemin?
Det kommer bli tufft för många, hela världsekonomin kommer att vara totalt kaos, man får bara hoppas att det inte blir alltför illa. Det känns som att man lever i en film. Det som är jobbigt är att man inte vet när allt blir normalt igen och att det gick så fort. Ena dagen var vi på väg ner till Spanien och skulle tävla där och helt plötsligt var hela Europa stängt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Avsuttet – serien som går på djupet (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden