Fälttävlan
19 januari 2021 19:55
Ridsportplus

Avsuttet med Linda Algotsson: ”Jag kunde hamna i slagsmål om någon var för jävlig”

PersonligtNär inget är som det brukar under pandemin finns det tid för annat än tävling. I intervjuserien Avsuttet tar Ridsport pulsen på kända ryttare med ett gäng frågor vi sällan ställer under rykande tävlingssäsong - nu har turen kommit till fälttävlansryttaren Linda Algotsson, som bland annat berättar om de gånger hon ångrat att hon sysslar med ridsport, hur hon var som tonåring och hur hon reagerade när hon fick veta att hon i år återigen står utanför landslaget.

Avsuttet med Linda Algotsson: ”Jag kunde hamna i slagsmål om någon var för jävlig”
Linda Algotsson och hennes trotjänare Stand by Me i regnet på VM i Kentucky 2010. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Linda Algotsson har tillsammans med sina familjeuppfödningar gjort fler mästerskap än de flesta ryttare ens kan drömma om, men efter fem OS, lika många VM och sex EM är hon fortfarande sugen på mer.

Det senaste stora mästerskapet hon red var OS i Rio 2016 – därefter har det varit turbulent kring Lindas vara eller icke vara i landslaget. 2021 ingår hon i Nations Cup-gruppen, som inte hör till landslaget.

Vilka sidor hos dig själv är du mest stolt över?
– Att jag är nyfiken och har lätt att lära. Jag har en hög självkänsla och är trygg i mig själv, är kreativ och tänker långt utanför boxen, har massor av idéer och uppfinningar som kanske blir verklighet någon gång. Jag har driv och vilja att utveckla och förändra, och älskar att nörda in på detaljer.

Vilka sidor hos dig själv är du minst stolt över?
– Jag blir stressad av långsamhet, och har dåligt tålamod när man måste igenom en trög process. Har höjdskräck, får svindel av stå på en stege och gillar verkligen inte att simma i mörkt vatten. Jag skulle vara lite bättre på att ordna sponsorer till mig själv. Har noll intresse av att baka. När folk pratar för mycket, blir jag okoncentrerad och slutar lyssna.

Vilken sida/egenskap/färdighet som du har tror du förvånar andra som inte känner dig mest?
– Är hyfsat snabb i tanken, ganska allmänbildad och älskar frågesport. Jag är musikalisk och kan spela flera instrument. Hade högsta betyg i musik, bild och idrott i skolan. Kan laga mat. Jag har ganska livlig fantasi och skriver ibland humoristiska historier om djuren i min närhet. Har skrivit en bok om fälttävlan, den är fortfarande bra.

Kan du berätta om ett barndomsminne som du tror har präglat dig och den du har blivit?
– De gånger man visade hoppning från Scandinavium i Göteborg på SVT och drömde om att någon gång få tävla där. Vi byggde banor hemma och hoppade både med och utan ponny. Mina kompisar hade också ponnysar och vi kunde rida timtal i skogen efter skolan, över allt som stod i vägen. Våra föräldrar hade troligtvis ingen aning om var vi var.

Vilket är ditt pinsammaste minne från skoltiden?
– När jag gick i 8:an bestämde sig min klass för att skolka, ta bussen till Kalmar och hänga där hela dagen. Alla utom jag. Jag älskade skolan och ville inte skolka. Framför allt ville jag inte ha kvarsittning, då skulle jag missa ridningen efter skolan. Därför gick jag ensam på lektionerna den dagen, när resten av klassen skolkade. Inte pinsamt kanske, men ganska typiskt mig, att göra det som känns rätt istället för att följa med strömmen.

Om du skulle engagera dig som frivilligarbetare i någon global fråga – vilken skulle det vara?
– Mänskliga rättigheter.

Bästa bok du har läst?
– Jag är fascinerad av kartböcker, älskar att bläddra och studera världsatlas. Bland skönlitteratur gillar jag Paulo Coelhos böcker, den bästa är Brida som handlar om en ung kvinna som letar efter sin själs andra hälft.

Mest använda appar på telefonen?
– Väderappar! Klart.se, SMHI, YR, på MeteoEarth kan man se väder över hela världen, den är toppen.

Favoritpryl?
– Min bil, den tar mig var jag vill i alla väder.

Vid vilket tillfälle har du ångrat som mest att du valde att ägna dig åt ridsport?
– Alla gånger man står med en skadad häst. Jag kunde använt min intelligens, driv och förmåga till något mer välbetalt jobb! Men passionen till hästarna är stark och svår att släppa.

Berätta om en person som förutom din närmaste familj har betytt mycket för dig.
– Jag har ett team av fantastiska personer runt mig och hästarna. De får mig att må bra, fungerar som bollplank, är 100 procent lojala, ger mig en push ibland när jag är låg och står alltid på min sida. Riktiga vänner i med- och motgång.

Hurdan var du som tonåring?
– Flitig, blyg, ordningsam och målmedveten. Skolämnena var kul och jag hade lätt för att lära. Jag har aldrig bråkat med mina föräldrar, men kunde hamna i slagsmål om någon var för jävlig i skolan. Tagit fighten och inte backat.

Hur tänker du dig själv som gammal?
– Jag hoppas att jag fortfarande är en fri själ, med fantasifulla tankar. Jag håller nog på med träningar, förhoppningsvis kan man rida och hålla igång kropp och knopp.

Vilken är din favorithögtid och varför?
– När det blir sommartid och det blir en timma längre ljust på kvällen. Annars gillar jag verkligen inte traditioner eller traditionella högtider där allt är ett inrutat mönster, påtvingat av någon annan, för längesedan.

Hur använder du tiden du planerade att lägga på tävlingar nu under pandemin i stället?
– När det inte var några tävlingar hade jag mycket träningar istället. Mina egna hästar var i bästa form när väl tävlingarna kom igång och vi gjorde bättre resultat än tidigare.

Hur tror du världen kommer att ha förändrats efter pandemin?
– Jag hoppas det blir färre resor och transporter för miljön skull. Och att folk stannar upp, uppskattar varandra och njuter av livet istället för att stressa runt.

Hur tror du att ditt liv har förändrats efter pandemin?
– Än så länge har det inte förändrats så mycket, utom att man har längre avstånd än tidigare till folk. Jag saknar att träna på gymmet. Jag hoppas att folk fortsätter stanna hemma när man är sjuk och inte smittar andra.

När var du senast riktigt ledsen och varför?
– Jag blir ledsen av elakheter, avundsjuka och skitsnack. Man borde blivit luttrad av 30 år i eliten inom ridsporten, men jag vänjer mig aldrig, det berör fortfarande. Jag blev ledsen att jag inte blev uttagen i landslaget, fastän jag har bättre resultat än de flesta där, för fjärde året nu. Det är tur att jag är så mentalt stark, då jag ser det som vuxenmobbning. Det har ju varit ett mål tidigare varje år att förbereda inför och tävla stora mästerskap, det känns tråkigt och tomt att vara förvisad till frysboxen.

När var du senast riktigt glad och varför?
– När jag vinner en tävling är jag glad och nöjd. Jag blir glad varje dag över mina fina hästar, min fantastiska familj och grymma elever. Varje morgon får jag en kram av min favorithäst.

När var du senast riktigt arg och varför?
– Jag blir väldigt, väldigt sällan arg! Tycker det är otrevligt med folk som är arga, det leder oftast ingenstans och jag försöker undvika det sinnestillståndet. Men det finns en brinnande vulkan inom mig, som jag till 99 procent kan kontrollera. När det händer att någon går över gränsen vill man inte vara den jag blir arg på!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Avsuttet – serien som går på djupet (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden