Hoppning
3 april 2021 16:01
Ridsportplus

Avsuttet med André Brandt: ”Valde mellan hästarna och hockeyn”

IntervjuserieNär inget är som det brukar med smittor över hela världen finns det tid för annat än tävling. I intervjuserien Avsuttet tar Ridsport pulsen på kända ryttare med frågor vi sällan ställer under rykande tävlingssäsong. Nu har turen kommit till hoppryttaren och regerande svenska mästaren för unga ryttare, André Brandt. "När Thelma åkte från Hästak, då var jag riktigt ledsen," säger 22-åringen bland annat.

Avsuttet med André Brandt: ”Valde mellan hästarna och hockeyn”
André Brandt och Thelma Hästak när de tog guld på YRSM 2020. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

22-årige André Brandt går från klarhet till klarhet. Han tog SM-guld för unga ryttare tillsammans med Thelma Hästak förra året och red Zezar Hästak till bruksprovsseger nyligen. Sedan några månader arbetar han hos Royne Zetterman och Sofia Farman Zetterman efter några framgånsrika år på Hästak i Tingsryd.

Vilka sidor hos dig själv är du mest stolt över?
– Det är att jag är positiv och glad och jag får ofta höra att jag är väldigt ödmjuk.

Vilka sidor hos dig själv är du minst stolt över?
– Jag brukar vara bra på att släppa om jag gör en dålig runda eller rider dåligt på en distans eller så. Men ibland kan jag haka upp mig på misstag och älta det lite mycket, särskilt om det är en viktig klass. Men jag försöker att bli bättre på att inte göra det.

Vilken sida/egenskap/färdighet som du har tror du förvånar andra som inte känner dig mest?
– Jag inte tror att alla vet att jag har spelat mycket hockey, jag slutade med det när jag var 14,15 år. Ett tag tävlade jag både med hästarna och spelade hockeymatch på helgerna. Till slut sa mamma och pappa att jag fick välja och då valde hästarna för jag tyckte det var lite roligare.

Kan du berätta om ett barndomsminne som du tror har präglat dig och den du har blivit?
– Jag har alltid haft mina föräldrars stöd med hästarna, men jag har fått göra allting i stallet själv från början. De har ingen hästbakgrund och jag har fått lära mig mycket på egen hand genom att titta på andra, hur de gör och fråga. Det gällde från början när jag fick min första ponny när jag var 12,13 år gammal. Nu har mina föräldrar lärt sig också, vi har lärt oss tillsammans. Men jag tror att det har varit bra att fått göra så mycket själv redan från början.

Andrebrandtmisshopert
André Brandt och Miss Hope i Scandinavium 2019. Foto: Roland Thunholm
Andrebrandt_casanova_rt
Andre Brandt och godkände hingsten Casanova Hästak. Foto: Roland Thunholm

Vilket är ditt pinsammaste minne från skoltiden?
– Vi skulle ha idrott och jag och en klasskompis bråkade lite. Jag stack från idrottslektionen och visste att mamma skulle till optikern så jag stack dit. Men när jag var hos optikern med mamma kom idrottsläraren dit. Jag blev helt ställd, det var så pinsamt. Det var ju en ren slump, idrottsläraren visste ju inte att jag drog dit. Jag var typ 16 år då.

Om du skulle engagera dig som frivilligarbetare i någon global fråga – vilken skulle det vara?
– Jag vet inte hur man skulle göra det eller så, men jag skulle vilja engarera mig för att alla barn och ungdomar skulle få chansen att utöva någon sport eller något annat de brinner för.

Bästa bok du har läst?
– Peder Fredricsons bok om All In. Han är en så inspirerande person. Det är så himla intressant att läsa och bli ännu mer insatt i sådana personers väg till dit de är i dag.

Mest använda appar på telefonen?
– Instagram.

Favoritpryl?
– Mobiltelfonen.

Vid vilket tillfälle har du ångrat som mest att du valde att ägna dig åt ridsport?
– Det finns inget sådant tillfälle.

Berätta om en person som förutom din närmaste familj har betytt mycket för dig.
– Min bästa vän Erik Tahnelius. Vi lärde känna varandra vid Börjes Cup i Tingsryd när jag var 14, kanske.

Hurdan var du som tonåring?
– Jag var väldigt inriktad på ridsporten eftersom jag hade egen häst. Jag var kanske inte den roligaste människan i skolan. Det enda jag hade fokus på var mina hästar.

Hur tänker du dig själv som gammal?
– Jag hoppas att jag kommer bli en person som kan inspirera andra genom att berätta om det jag har gjort. Kommer nog vara väldigt pigg och sportintresserad.

Vilken är din favorithögtid och varför?
– Julen. Det är mysigt på julen, det är en speciell stämning. Man blir glad och får vara med familjen.

Hur använder du tiden du planerade att lägga på tävlingar när det har varit så mycket inställt i stället?
– Jag har umgåtts mycket med vänner som jag inte träffar i hästsammanhang och tittat på massa världscuptävlingar och sånt.

Hur tror du världen kommer att ha förändrats efter pandemin?
– Jag tror att folk kommer ha mer respekt för varandra och att det kommer bli mycket mindre av andra, vanliga smittsamma sjukdomar som kräksjuka. Jag brukar alltid få det varje år men sedan pandemin kom har inte haft det. Vi kommer nog att fortsätta hålla avstånd och inte gå till jobbet om vi har några symptom. Och det tycker jag är bra.

När var du senast riktigt ledsen och varför?
– Det var när Thelma åkte från Hästak, då var jag riktigt ledsen. Det var väldigt tråkigt att bli av med henne men samtidigt väldigt roligt att hon stannar i Sverige och att just Peder Fredricson har henne.

När var du senast riktigt glad och varför?
– Det var när jag fick reda på att Zezar Hästak, som jag visade, blev bruksprovvinnare.

När var du senast riktigt arg senast?
– Jag blir sällan väldigt arg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Avsuttet – serien som går på djupet (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden