Sverige
19 april 2020 22:34
Ridsportplus

Avsuttet med Lisen Bratt Fredricson: ”Jag tyckte Peder var självupptagen, nonchalant och snygg”

Vid sidan avNär inget är som det brukar finns det tid för annat. I intervjuserien Avsuttet tar Ridsport pulsen på kända ryttare med 20 frågor vi sällan ställer under rykande tävlingssäsong. Först ut är ingen mindre än Lisen Bratt Fredricson.

Avsuttet med Lisen Bratt Fredricson: ”Jag tyckte Peder var självupptagen, nonchalant och snygg”
Lisen Bratt Fredricson står tillsammans med maken Peder bakom ett av Sveriges mest framgångsrika hästföretag. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lisen Bratt Fredricson driver tävlingsstallet Grevlundagården och ett flertal verksamheter inom tävling, försäljning och media. Hon är delägare i Jönköping Horse Show och horsetechbolaget Ridesum, hon har startat ett flertal ytterligare verksamheter såsom ett hästauktionsbolag, Ryttargalan, webbutiken Get the Gallop och en mediekanal. Hon har även engagemang i Falsterbo Horse Show.

Ridsport fångade henne en solig dag med en kaffekopp i handen och ställde 20 personliga frågor om livet vid sidan av hästarna. Svaren hittar du här under.

Vilka sidor hos dig själv gillar du mest?
– Att jag är nyfiken och påhittig.

Vilka sidor hos dig själv är du mindre nöjd med?
– Att jag är långsint och en dålig förlorare. Värst är det i spel, på hästryggen tänker jag mer långsiktigt. Men monopol och kortspel är fruktansvärt.

Kan du berätta om en händelse i livet som har präglat dig?
– VM i Stockholm 1990. Vi bodde på Djurgården där de byggde hela terrängbanan, jag var bara 14 år då och hoppade där med min ponny. Mina föräldrar var engagerade som funktionärer och det var mycket prat om tävlingen hela tiden. Att se världsryttarna på nära håll var väldigt inspirerande – det var en betydande händelse för mig när det kommer till att välja det spåret jag har gjort.

Vad är du mest rädd för?
– Döden, tyvärr. Jag önskar att jag var mer troende, men jag tror på naturens krafter.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför?
– Jag vill helst äta middag med min familj, det är då man samlar familjen och har bra samtal. Speciellt när barnen är tonåringar är det ett tillfälle att komma dem lite nära. När Peder är iväg och tävlar blir det bara tre middagar ihop i veckan och då är det extra viktigt.

Vad har du för relation till din mobil?
– Det är tyvärr ett känsligt kapitel. Jag har ju den med mig hela tiden och använder den både för att hänga med och för att hitta hästar. Jag är ganska nyfiken på vad människor gör och tänker, och hur de klär sig. Men det bästa vore om arbetsmejlen bara fanns på datorn. Det är väldigt svårt det där med att låta bli att öppna mejlboxen.

När var du senast riktigt arg?
– Det var jag för några månader sedan. Jag hade blivit feltolkad i en tidningsartikel och det var inte bra.

Vem, förutom din närmaste familj, har betytt mycket för dig och varför?
– Mina föräldrar har förstås betytt mycket, mina närmaste vänner och min grannes familj när jag var liten. Pappan Robert Weil var affärsman och jag var väldigt inspirerad av honom. Han var väldigt driven av sina intressen och jobbade med det han hade känsla för. Dessutom hade han en väldigt humanistisk syn på affärer som var spännande att följa i vardagen. Jag var och är fortfarande bästa kompis med hans dotter Sandra.

Vid vilket tillfälle har valet att syssla med ridsport varit som tyngst?
– Det har varit att missa så mycket av mina vänners särskilda tillfällen i livet. Jag har missat nästan alla mina bästa kompisars bröllop och de har fött barn när jag har varit på någon tävling långt borta.

Vilken är din största prestation vid sidan av tävlingsbanan?
– Mina barn. Dessutom tycker jag det är kul att driva olika projekt och komma i hamn.

Vad får dig att skratta högt?
– Oftast är det när barnen imiterar någon, vi skojar ganska mycket i familjen. Vi har ganska påhittig humor och barnen får lära sig rätt tidigt att man driver med varandra.

Vad betyder sociala medier för dig?
– Mycket ändå. Det är ett bra redskap, man kan använda dem på olika sätt och man kan hänga med. Jag följer allt från National Geographic med fina naturbilder och stora nyhetskanaler som CNN till mode och matrecept.

– Jag använder dem mycket för att fånga upp nyheter och trender och vi hittar också mycket hästar via sociala medier, där vi ofta blir tipsade. ”Facebookhästar” brukar vi kalla dem. Man väljer ju sitt eget flöde också, jag följer både rovdjursobservationer och flygplan, du kan verkligen vara hur nördig som helst.

– Det kan också vara en stark röst om man vill förmedla någonting, till exempel om jag filmar en lerig häst som rullar sig i en hage och vill nå ut med det budskapet. För mig som driver ett varumärke är det också en möjlighet att lägga ut bilder. Men just nu har det blivit för mycket av det, jag ska rensa lite.

Vad gör dig ledsen?
– Människor i nöd, orättvisor och när barn far illa, men det finns ju ingen som inte blir ledsen av det. Annars är jag inte ledsen så ofta.

Om du skulle arbeta med något helt annat än det du gör idag, vad skulle det vara?
– Jag skulle kunna tänka mig många olika saker som att driva hotell eller jobba som designer. Utredningar och sådant är jag också väldigt bra på. Om jag läser om något mord vill jag gärna försöka utreda lite själv, så poliskommissarie kanske skulle kunna vara något också.

Vad är din guldkant i livet?
– När familjen är samlad och solen skiner, och när vi äter frukost ute med jordgubbar. Det är lyxigt. Guldkanten på livet är alla de där små sakerna, som att uppleva naturen.

Vad betyder dina vänner för dig?
– Jag har ett ganska brett åldersspann på mina vänner, och alla samtalen där man pratar och stöttar varandra betyder mycket. Många av mina närmaste vänner är faktiskt inte hästtjejer, vilket kan vara ganska befriande. Det är nog också det som har gjort att jag har hoppat på lite andra tåg, tack vare att jag ser vad de gör.

Favoritskådespelare?
– Leonardo di Caprio. Han levererar alltid.

Tre saker på din bucketlist?
– Jag vill bila genom hela Sverige och Norge, hela vägen runt. Jag vill också bila genom hela USA och jag vill se riktigt stora blåvalar. Förra året gjorde jag och en kompis en kort resa genom Dalsland och det var helt fantastiskt att bada i olika sjöar och upptäcka Sverige. Jag är mycket mer sugen på att se Sverige än att åka till Thailand. Det är väl också det vi kommer att få göra i framtiden.

Ditt första intryck av Peder?
– Lite självupptagen. Nonchalant och snygg.

Hur tror du att ditt liv kommer att ha förändrats efter pandemin?
– Jag kommer att vara mer eftertänksam i mina beslut, jag kommer inte att vara lika snabb. Jag går mycket på min inre känsla, men nu kommer den få jobba lite till.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Avsuttet – serien som går på djupet (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden