Ponny
3 februari 2020 12:13

Connemara- och new forestryttare sökes

RasmästerskapSuget efter att rida SM för connemara och new forest har minskat på senare år. Svenska Connemarasällskapet lanserar nu Connemara Cup för att boosta intresset för rasen. Samtidigt står det klart att new forest-SM 2020 går av stapeln på Grevagården i Skövde.

Connemara- och new forestryttare sökes
Dressyrryttaren Emma Kåberg började sin karriär på new forest-SM. Då med ponnyn Rainman. Här är hon med sin senaste stjärna Otto som dock inte är new forest. Foto: Susanne Högdahl

Svenska new forestmästerskapet, eller new forest-SM, arrangerades för första gången i Vetlanda 1994 och då var intresset enormt. Under mästerskapets storhetstid var det närmare 1 000 starter under mästerskapet som pågick i flera dagar med hoppning, dressyr, utställning och engelska ridklasser. Förra året i Laholm var det cirka 220 starter totalt i hoppning och dressyr. Knappt 60 ponnyer var anmälda till utställningsklasserna.

– Från början var new forest-SM Sveriges största ponnyarrangemang – det var årets höjdpunkt för många. Varför intresset har minskat är svårt att veta, men ibland har det krockat med andra tävlingar, säger Cristina Isoaho på Svenska New Forestföreningen, som hoppas på större intresse i år.

– Det är egentligen den perfekta tävlingen för alla dem som kanske inte rider på medelsvår nivå, men ändå vill uppleva känslan av ett mästerskap, fortsätter hon.

Datum är precis satt för årets new forest-SM som kommer att gå av stapeln den 15-16 augusti på Grevagården i Skövde. Arrangör är Skultorps Ryttarsällskap. Utställningsklasserna och de engelska ridklasserna sker i regi av Svenska New Forestföreningen. Mästerskapsklasserna rids i LA i hoppning samt LA:P1 i dressyr.

Vill uppmärksamma connemaran

Även Svenska Connemarasällskapet sliter med att få upp intresset för riksmästerskapen som går varje år och har liknande antal starter som new forest-SM. Connemarasällskapet har dock även working hunter-klasser samt ett separat mästerskap i fälttävlan.

Årets connemaramästerskap samt riksutställningen går den 31 juli-2 augusti och arrangeras liksom förra året av Knivberga Ryttarsällskap i Norrköping.

Nytt för i år är dessutom att Svenska Connemarasällskapet arrangerar en ny cup, Connemara Cup, för att boosta intresset för rasen.
– Tanken är att uppmärksamma connemaran på tävlingsplatser runt om i landet och få fler som är intresserade av rasen, berättar Lovisa Fernström på Svenska Connemarasällskapet, SCS.

Connemara Cup är öppen för alla SCS-medlemmar som har en svenskregistrerad connemara. Anmälan görs separat och ryttaren kan antingen delta i en gren eller i upp till tre grenar i den så kallade allroundcupen. Resultat räknas från lokal LC-nivå i dressyr och lokal LD-nivå i hoppning till nationell nivå i bägge grenarna på alla tävlingar i Sverige. Poäng utdelas från den 1 januari till 31 december 2020. Efter anmälan är det ryttaren själv som ansvarar för att rapportera in resultat inom en månad efter tävlingsdagen.

Segrare, två och trea i varje gren vinner rosett, plakett samt hederspris som delas ut på Svenska Connermarasällskapets årsmöte.

Mer information om Connemara Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden