Avelsnyheter
3 april 2020 16:00
Ridsportplus

Connemarahingsten som hoppade in i ridponnystamboken

PonnylegendLittle Finnigan de la Praz är connemarahingsten som vann NM-guld och SM-guld i hoppning, men som efter avslutad tävlingskarriär gjorde avelsdebut som ridponnyhingst. Den vita hedersmannen är nu en frisk 24-åring hemma hos familjen Svitzer i nordvästra Skåne.

Connemarahingsten som hoppade in i ridponnystamboken
Connemarahingsten Little Finnigan de la Praz. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Vi är lite ponnysamlare. Vi älskar våra ponnyer för mycket för att sälja dem, säger Lena Svitzer.

Det var hennes son Tom som tävlade Little Finnigan de la Praz åren 2011-2014. Han var då en av Sveriges främsta kategori C-ponnyer. Ekipagets främsta merit blev en internationell seger i Drammens Grand Prix. 2015 tog Toms yngre bror Philip över, men det blev bara någon enstaka start innan det var dags för pension från tävlingsbanorna för den då 19-årige hingsten.

Littlefinnigan_d182_011
Little Finnigan de la Praz RP 189
Connemara f -96, uppf Robert Pasche, Schweiz, e Leam Finnigan FRA 1148 u Little Witch NDL Vb 726 e Paddy of Caherlistrande NDL I 8-Ocean Wind IRE 323.
Avelsvärdeklass GI. 20 avkommor registrerade i Sverige. Foto: Yvonne Karlsson

Födelsedagspresent

Lena Svitzer vet att Little Finnigan hade tävlat i stora klasser i andra länder innan han kom till Sverige. Hon har hört att han då startade mot stora D-ponnyer trots sina knappa 140 centimeter.

I Sverige tävlades han av Emelie Grönberg under 2010, och vann då både SM inne och NM dubbelt och dessutom brons i utomhus-SM. Han var sedan skadad i en period, och blev så småningom till salu.
– Tom tränade för Tobias Grönberg med sin B-ponny. Little Finnigan var ju hingst, och därför var det inte många som ville köpa honom. Så vi köpte honom och hämtade honom på Toms 12-årsdag, säger Lena.

”Bra fostrad”

Little Finnigan var då 15 år gammal, en bra ålder för en läromästare. Det gick också bra för Tom och Little Finnigan. Säsongen 2011 placerade de sig på sjätte plats i Ridsportförbundets poängstatistik.

– Tom räknar Little Finnigan som sin allra bästa bästa häst någonsin rent teknikmässigt. Och att han var hingst var aldrig något problem. Han var otroligt bra fostrad. Det minsta lilla han hingstade sig så var det bara att höja rösten lite så lugnade han sig direkt.

Men han hade lite skador under vissa perioder. Lena ville väldigt gärna få honom godkänd som hingst så att han kunde gå till avel när han lämnade tävlingsbanan för gott. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Familjen Svitzer stötte på patrull när det gällde Little Finnigans härstamning.

Svårt att bli godkänd

Little Finnigan de la Praz är härstamningsmässigt en renrasig connemara, men uppfyllde inte de internationella stambokskrav som gäller för connemarahingstar. Pappan var inget problem, tvärt om. Little Finnigans far Leam Finnigan är känd som far till Dexter Leam Pondi, som startade i EM i ponnyhoppning sex gånger och tog två EM-medaljer i lag för Frankrike.

Han blev sedan en av Europas bästa förärvare inom ponnyhoppsporten. I Sverige känner vi Dexter Leam Pondi  som morfar till Fanny Kullmyrs EM-hingst Vox Pop de l’Aulne. Men han har också flera svenskfödda seminföl och en egen hingstlinje i nordtysk ridponnyavel, och han är far till Rexter d’Or som vann individuellt silver vid ponny-EM 2019.

180711_falsterbo_rolandthunholm_fannykullmyra74q0139
Fanny Kullmyr på Vox Pop De L’Aulne. Foto: Roland Thunholm

Problemet var istället Little Finnigans Hollandsfödda mamma Little Witch, som inte uppfyllde det internationella regelverket. Därför kunde inte heller Little Finnigan bli godkänd som hingst inom connemaraaveln.
– Jag tycker connemaraaveln gjorde ett stort misstag som inte godkände honom, för han är en fantastisk ponny, säger Lena Svitzer.

20-tal avkommor

Lösningen blev istället att visa fram Little Finnigan för avelsvärdering hos Avelsföreningen Svensk Ridponny. I mars 2016 godkändes han på Grevagården. I omdömet skildras han som ädel, ganska långlinjerad och väl bibehållen. Att gångarterna var lite stela är inte mycket att säga om – han hade ju hunnit bli 20 år.

Sedan dess har Little Finnigan varit i avel och verkat via semin. Han har nu ett 20-tal avkommor med ston av olika raser. De äldsta avkommorna som tillverkats efter godkännandet är nu tre år, och Lena gläds åt bilderna som nöjda stoägare skickar.

– De är väldigt lika honom och löshoppar väldigt bra, berättar hon.

Tom Svitzer vann SM-guld med Snow Flake.
Tom Svitzer vann SM-guld med Snow Flake. Roland Thunholm

Väntans tider

Men det finns ett föl som Lena Svitzer väntar alldeles särskilt på. Familjens andra C-ponny Snow Flake, som vunnit SM-medaljer både med Tom och med hans bror Philip, är dräktig med Little Finnigan. Fölet är dock sedan länge lovat till ”Flingans” förra ägare.

Little Finnigan är 24 år gammal och Snow Flake är 23 år.
– Jag hoppas att de ska hinna få fler föl tillsammans, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden