Dressyr, Ponny
12 mars 2018 19:00

D-ponnyn Decoy Di Caprio matchas mot Grand Prix

GP-ponnyDet hör inte till vanligheterna att ponnyer tävlar svår dressyr mot stora hästar - men de finns. En av dem är Decoy Di Caprio, som tävlats upp till Intermédiaire II av Linn Larsson och är kvalificerad till Grand Prix.

D-ponnyn Decoy Di Caprio matchas mot Grand Prix
Linn Larsson rider svår dressyr mot stora hästar på D-ponnyn Decoy Di Caprio. Foto: Martin Umaerus

Linn Larsson driver tillsammans med sambon Martin Umaerus företaget ML Dressage i Blentarp, där de utbildar och tränar dressyrhästar och ponnyer. Linn arbetar heltid i företaget, medan Martin delar upp arbetet med både den egna verksamheten och lärarjobbet på Flyinge.

Bland alla stora hästar på gården finns även D-ponnyn Decoy Di Caprio (SWF val f-06 e Stendyssen’s Diablo u Caprice e Prestige VDL-Kaliber, uppf Anneli Nilsson), som Linn tävlar bland stora hästar i svår dressyr – något som Linn själv inte tycker är speciellt uppseendeväckande.
– Just med Caprio är det ingen skillnad, han är som en stor häst att rida, berättar Linn för Ridsport.
– Visst är det lite kul att man syns lite extra, han är ju inte ens en maxad ponny med sina 146 centimeter så han är ju mindre än alla andra.
Linn berättar att hon bara blir positivt bemött på tävlingsbanan.
– Han är ju riktigt bra så de flesta ser honom som en konkurrent.

Decoy Di Caprio (SWF val f-06 e Stendyssen's Diablo u Caprice e Prestige VDL-Kaliber, uppf Anneli Nilsson)
Decoy Di Caprio som 3-åring. Foto: Anneli Nilsson

Linn och Di Caprio har gjort flera Intermédiaire-starter och har ridit på över 62 procent i Intermédiaire II och på över 66 procent i Intermédiaire I. De är kvalade till Grand Prix, och Linn planerar att göra GP-starten när de är redo för det.
– Vi har faktiskt också gjort en start i fälttävlan också, berättar Linn om sin multitalang, och där blev det en tredje plats i regional H90 bland 18 startande.

Decoy Di Caprio (SWF val f-06 e Stendyssen's Diablo u Caprice e Prestige VDL-Kaliber, uppf Anneli Nilsson)
Linn har även ridit fälttävlan på Decoy Di Caprio. Foto: Martin Umaerus

Caprio är på ponnyvis väldigt smart, och Linn berättar att den största skillnaden mot att rida honom mot en stor häst är att man inte får öva vissa saker för ofta.
– Till exempel saxen – övar vi på den för mycket hemma så tror han att vi ska göra den hela tiden sedan, men annars är det väl som med alla hästar på den här nivån att alla har saker som de har både lättare och svårare för att göra.

En annan skillnad med en ponny jämfört med en stor häst är att de stora hästarna tar längre tid på sig att bygga upp sin styrka.
– Så där är det en liten fördel att han är mindre, det går snabbare att bygga upp styrkan.

Allt går om man vill

Till dem som inte tror att en ponny kan gå de högre dressyrklasserna säger Linn att det genom Di Caprio (och även andra ponnyer) uppenbarligen finns bevis för att det går.
– Allt går ju bara man vill, och Caprios framgångar är ett bevis på att inget är omöjligt.

Di Caprio har inte bara varit tävlingshäst i sitt liv, utan har även varit licensierad avelshingst hos Svenska Welshponny & Cobföreningen. Han är registrerad som welsh partbred, med en pappa som är en welsh mountain och en SWB-mamma. Di Caprio var hingst tills han var sju år gammal, därefter har man koncentrerat sig på tävling för honom och han har kastrerats.
– Men han har lite avkommor efter sig – de flesta är stora hästar.
– Min mamma, som även fött upp Di Caprio, har kvar hans sista avkomma. Hon är 1,62 i mankhöjd och är väldigt lik honom.

Denna dotter heter Cool Capricia (uppf Ulrika Harsem) och är fem år i år. Hon har även hunnit få en egen avkomma så Di Caprio kan numera titulera sig morfar till Colnago (e Sir Oldenburg).

Decoy Di Caprio (SWF val f-06 e Stendyssen's Diablo u Caprice e Prestige VDL-Kaliber, uppf Anneli Nilsson)
Linn och Di Caprio har kul tillsammans i det härliga vintervädret. Foto: Martin Umaerus

De senaste månaderna har Di Caprio tävlats i ponnyklasser tillsammans med 13-årige Villiam Grönberg. Hans egen ponny har varit skadad, och då frågade familjen Grönberg om Villiam kunde få rida Di Caprio under tiden.
– Det var inte alls planerat att han skulle lånas ut, utan tanken var egentligen att träna vidare till GP-starten, berättar Linn.
– Samtidigt har vi ganska många andra hästar och det vore en rolig grej att se Caprio tävla mot ponnyer.

Siktar mot Falsterbo

Linn berättar att hon just nu har två 7-åringar: Lanigro och Corona.
– Båda har redan gått Breeders och Falsterbo, och Lanigro har varit nominerad till Unghäst-VM.
– Jag har också Donyuan, en 10-åring som jag planerar att rida Intermédiarie I med i år, och så en jättefin 4-åring som heter Aqua från Lena Nyström – tyvärr utlandsreggad så den kan inte gå Breeders men vi ska rida Falsterbokval.
Dessutom har Linn den egna 4-åringen Livigno (Licotus-Liberty M) som precis som Aqua är Oldenburg-registrerad.

Villiam och Di Caprio gjorde sin första start i höstas som de vann direkt. I år har de startat några FEI-klasser med bland annat en vinst vid Dagstorpsortens tävlingar. Nu har Villiams egen ponny läkt, och Linn har tagit upp sin ridning på honom igen med sikte mot Grand Prix-starten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-