Dressyr
10 december 2016 20:00

Målet: GP-start med Feno-Me

Ponnyhingsten Feno-Me har startat i dressyr upp till Intermédiere mot stora hästar. Målsättningen för Sofie Relander har hela tiden varit att lyckas med det som ingen trodde var möjligt: en Grand Prix-start på ponny.

Målet: GP-start med Feno-Me
Sofie Relander tävlar i dressyr bland stora hästar med ponnyhingsten Feno-Me.

Feno-Me RP 137 (RP, hingst, f-99 e Folklore-Downland Donner, uppf Werner Menke) importerades som föl av Maria Winberg, Stuteri MW, som föder upp gångartshästar i både stort och litet format. Hingsten godkändes för avel, men blev tidigt också tävlingskamrat till Marias dotter Sofie Relander. Som ponnyekipage har Feno-Me och Sofie skördat fina framgångar med placeringar på elitnivå. När Sofie blev för gammal för att rida ponny säger hon själv att hon ”fick ta vad hon hade” hemma på gården.
– Jag hade inga pengar att köpa en färdig, stor häst för och mammas hästar var alldeles för unga, förklarar Sofie.
– Det var bara att sätta igång att lära sig byten och piruetter med Feno-Me, säger Sofie, som alltid har gillat utmaningar och bestämde sig för att försöka gå hela vägen till Grand Prix med Feno-Me.

Envishet och träning gav resultat och Sofie har nu ridit Feno-Me upp till Intermédiere. Mottagandet på tävlingsplatserna har varit blandat.
– I början fick jag rida bättre för att förtjäna mina procent, säger Sofie.
– Jag gick in för att få 80 procent för att kanske nå 70 procent.
Nu när ekipaget är etablerat på tävlingsbanan känner hon inte längre att hon måste överprestera och kan gå in på tävlingarnsbanorna lite mer på samma villkor.
– Vi gör piaff och passage och lättare övergångar – det är inga tior men de duger, säger Sofie.

Domare och publik är generellt positiva till ekipaget och Sofie kan få många glada kommentarer på tävlingarna. Men med medtävlarna kan det vara lite kärvare.
– Någon har ringt mamma och sagt att det fungerar inte med en ponny mot stora hästar och att mamma måste ordna en stor häst till mig. ”Det är lugnt, hon har åtta stora hästar hemma” har mamma svarat då. Sofie skrattar lite åt minnet.

För det är så att i dag har mamma Marias hästar vuxit på sig och Sofie har tillgång till ett flertal duktiga dressyrhästar. Samtidigt fortsätter hon att tävla Feno-Me.
– Det som driver mig nu är att visa att man kan komma någonvart även utan pengar.
Och hon tänker alltid på målet hon satte upp från början.
– Jag kommer att avsluta det här och jag kommer bli så fruktansvärt glad äver att ha klarat de ingen trodde man skulle klara, säger Sofie.

Framgångarna med Feno-Me har också sporrat ridlägereleverna hos Maria och Sofie.
-Först vill alla ha stora hästar med mycket gång. Men efter ridteorilektionen där vi ofta har med Feno-Me som demonstration så vill helst alla ha ponny, säger Sofie.
Ridlägerponnyerna har oftast fötts upp på stuteriet, och rider ryttarna i god balans kan de gå lika fint som Feno-Me, förklarar Sofie.
– Så när lägrena är slut åker det hem nya ”ponnyryttare”.

I Tyskland händer det att ponnyer startar i högre dressyrklasser, men Sofie känner inte till något annat ponnyekipage i Sverige som tävlar på den här nivån.
– Jag tror att Msv B är det högsta annars, och kanske att det finns små hästar med ponnymått som går högre. Men ingen ponny som Feno-Me är, säger Sofie.

I år har Sofie och Feno-Me startat upp till Msv A bland stora hästar med placeringar. Samtidigt har han tävlats av Sofies hästskötare Greta Höjbert på ponnytävlingar.
– Greta har sedan hon varit liten haft som mål att rida SM men har inte haft någon häst för det, säger Sofie.
Nästa år blir Gretas sista ponnyår och därför har de bestämt att hon ska få rida Feno-Me och förhoppningsvis få sin SM-start.
– Jag kommer att tävla Feno-Me parallellt med Greta och målet är att göra en Grand Prix-start 2018.
– Först trodde Greta att jag bara skojade med henne, men när jag anmälde henne till hennes första tävling började hon förstå att jag menade allvar.

Idag är Sofie glad över att hon inte fick någon fördigutbildad häst utan fick lära sig den långa vägen.
– Jag vill tacka min envetna mamma för att jag lärt mig så mycket, och även mina tränare Kajsa Boström och Johan Svensson som alltid trott på oss. 

Här är ett klipp med Sofie Relander och Feno-Me från sin start i Intermédiere:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden