Veterinärt
31 mars 2019 11:53
Ridsportplus

Då ska du ingripa vid fölning

FölningDags för fölning. Oftast går det bra, men hur ska du veta om något är på tok? När måste du ingripa? Veterinär Ursula Palm ger goda råd.

Då ska du ingripa vid fölning
Vad beredd när fölningen närmar sig – du kan behöva hjälpa ditt sto. Här kommer fölet ut på rätt sätt, med nos och två framben först. Foto: Arnd Bronkhorst/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De allra flesta fölningar avlöper normalt. Man räknar med att felläge uppstår vid cirka fyra procent av de varmblodiga stonas fölningar, medan risken är något högre för miniatyrhästar och shetlandsponnyer.

Men om något verkar vara fel – hur vet du att det verkligen är så, och när behöver du ingripa på något sätt?

180404ursulapalm
Veterinär Ursula Palm.

Veterinär Ursula Palm, Equimed AB i Kågeröd, är en erfaren stuteriveterinär. Hon ger stoägare rådet att vara bredda och väl pålästa.
– Eftersom en fölning har ett kort förlopp, det andra stadiet då fostret kommer upp i förlossningsvägarna och krystas ut varar bara omkring 30 minuter, måste du vara beredd att ingripa, säger hon.

– Förbered för fölning genom att läsa på hur det normala förloppet ser ut, titta gärna på filmer som visar detta.
– Sedan är det bra att ha någon medhjälpare till hands, helst någon som är van vid fölningar eller kalvningar, om ett felläge behöver rättas till.

Detta är några situationer där du bör ingripa:

 • Om förlossningen avstannar efter att vattnet har gått.
 • Stoet har tydliga krystvärkar utan att någon fosterblåsa syns.
 • Vid synligt felläge. Det normala är att två ben och ett huvud syns först. Felläge kan till exempel vara att endast ett ben sticker ut eller huvudet och ett ben. Det kan även inträffa att fostrets hovar har sulorna uppåt.
 • Fostrets ben går upp emot taket i slidan. Risken finns att de går igenom mot ändtarmen så att denna slits sönder.
 • När det första som kommer fram ser ut som ett tjockt rött sammetstyg i stället för en blåvitskimrande fostersäck. Detta är ”red bag delivery” (moderkakan kommer före) och mycket allvarligt. Känn efter att fölet finns där inne och stick hål på säcken och hjälp det ut. Annars är risken stor att fölet dör inom några minuter av syrebrist.
Kopparkulla Junio 2008Ston Föl Och Ungston Hage BeteFoto: Ann-sofi Hjärn
Ursula Paln har via telefon hjälpt flera föl till världen. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Arkivbild: Ann-Sofie Hjärn

Via telefon

- Jag brukar rekommendera tre saker, säger Ursula Palm:

 • Köp hem en burk glidslem.
 • Klipp naglarna korta (ta bort eventuell nagelförlängning).
 • Ha mobilen laddad och till hands.

- I och med att fölningar går snabbt, hinner sällan någon veterinär fram för att hjälpa till med ett felläge, däremot kan veterinären ge råd över telefon under färden till stallet. Då är det bra om en person känner inne i stoet medan en annan refererar till veterinären.
– Det har hänt flera gånger att jag på detta sätt har förlöst föl över telefonen. Väl på plats kan jag sedan kontrollera både sto och föl så att de mår bra.

Om du inte varit med förr, läs på och titta på filmer, så du är förberedd inför fölningen.
• Ha en medhjälpare till hands.
• Kolla så att fölet ligger rätt – nosen och två ben syns först.
• Ha mobilen laddad och i närheten, med numret till veterinären inlagt.

Fölningens

tre faser

 1. Öppningsstadiet. Fostret roterar till utdrivningsläge. Stoet är oroligt, börjar svettas, skrapar med hovarna och tittar sig åt flanken.
 2. Utdrivningsstadiet. Förlossningen börjar, yttre fosterhinnan spricker och fostervattnet rinner ut. Snart kommer inre fosterhinnan, framben och nos och sedan resten av fölet. Detta stadium tar under 30 minuter.
 3. Efterbördsstadiet. Stoet krystar ut efterbörden, som bör kontrolleras så att allt har kommit med.
Expandera

Hur vet jag när stoet ska föla och vad gör jag om något går på tok? Det är frågor som veterinär Ursula Palm ofta får när fölningssäsongen närmar sig. I Ridsports tidigare artikel får blivande fölägare tips kring såväl fölningen som fölets första tid i livet – läs artikeln här.

Artikeln publicerades första gången i Avelsextra 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden