Sverige
15 april 2020 19:02

Dags att döpa nästa Fredricson

NamnförslagFörra året fick Peder Fredricson vara med och lämna över högvaktshästen "Fredricson", vilket var det namn som hade fått flest röster i namngivartävlingen "Hela Sveriges Häst. Den här gången är det G som gäller när Beridna Högvakten ber svenska folket om hjälp med att döpa nästa ståtliga fuxvalack. Här hittar du länken till namnförslagen.

Dags att döpa nästa Fredricson
Beridna högvakten är numera med på listan över immateriella kulturarv i Sverige. Foto: Beridna högvakten

Föreningen för den Beridna Högvakten utlyser varje år namngivartävlingen ”Hela Sveriges Häst”. Svenska folket uppmanas då att komma med namnförslag till en av högvaktshästarna på en viss bokstav. Nu har årets bokstav tillkännagivits och den är ”G”.

Tävlingen pågår i tre veckor, sedan väljer en jury ut tio namn som går till en andra omgång. I den får svenska folket rösta på ett av de tio namnen och flest röster vinner. Första omgången pågår till och med den 5 maj och andra omgången äger rum 15-26 maj.

Förstapriset till den som föreslår det vinnande namnet är att få överlämna hästen till Försvarsmakten vid en högtidlig ceremoni på Yttre Borggården i samband med högvaktsavlösningen den 30 augusti. Om flera föreslagit samma namn är det lotten som avgör.

Hästen som ska namnges är en ståtlig 5-årig fux som redan nu finns på Kavallerikasern där beridaren svarar för hans vidareutbildning till högvaktshäst. 

Länk till Beridna Högvakten – namnförslag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden