Avelsnyheter
1 oktober 2018 15:00

Dags för årets Breeders Trophy

Breeders 2018Testryttare i världsklass, elitfölsauktion, Rikssto och alla tre olympiska grenar samlade. Nu börjar en fullspäckad Breeders Trophy-vecka på Flyinge.

Dags för årets Breeders Trophy
Dressyrryttaren Jeanna Högberg och fälttävlansryttaren Hanna Berg tillhör dem som har flera hästar till start i årets Breeders. Foto: Jenny Schwieler Staaf/Fredrik Jonsving

I dag, måndag, smyger årets upplaga av Breeders Trophy i gång på Flyinge.

Det är de 6-åriga dressyrhästarnas första omgång som drar igång championatet, och startfältet i den här klassen innehåller flera kändisar, bland annat en finalist i årets unghäst-VM, tillika förra årets 5-årsvinnare Astoria (e Sir Donnerhall II u Aquarell e Quaterback, uppf och äg: Christina Olsson, Hipponews KB). Hon rids liksom tidigare av Jeanna Högberg som också startar två 4-åringar på Breeders.

Dressyrens Breeders har 15 3-åringar, 36 4-åringar, 31 5-åringar, 20 6-åringar och 15 7-åringar på startlistorna. Bland dessa finns bland annat förra årets vinnare bland 4-åringarna, Skywalker, med.

Breeders Trophy, 4-åringar Dressyr Final
Charlotte Dujardin blir återigen testryttare för de 4-åriga dressyrfinalisterna.

Världsstjärnan Charlotte Dujardin kommer tillbaka som testryttare på de 4-åringar som går till final.

Fälttävlan ingår i Breedersveckan
För andra året i rad går Breeders i fälttävlan tillsammans med dressyrens och hoppningens championat. Och en som kommer att ha fullt upp är VM-reserven Hanna Berg som har tre hästar till start – samtliga e Boss.

– Det ska bli kul att få dem bedömda, att höra vad någon annan tycker om dem, säger Hanna Berg som inte har ridit Breeders på många år.
– Det har inte passat med de hästar jag har haft, de har legat lite efter. Men de här tre kvalade in tidigt och det känns bra, jag har inte behövs skynda eller stressa fram någonting, säger hon.

Hanna Berg rider två 4-åringar som är uppfödda av Stall Pooh och ägs av Charlie Johansson och en 5-åring som ägs av en släkting. 4-åringarna har hon utbildat sedan de var 2, 5 år och 5-åringen började hon arbeta med i januari.
– 5-åringen gick sin första debutant i våras och det var som om den aldrig hade gjort annat. Det är positiva och glada individer som vill hoppa alla tre. Och så är de coola samtidigt som de har lite attityd, säger Hanna Berg.

Terrängprov på fredag
4- och 5-åringarna bedöms av Yogi Breisner, Fredrik Bergendorff och Anne Persson medan 6-åringarna gör en ”vanlig” enstjärnig tävling. Höjdpunkten är terrängprovet som rids på fredag eftermiddag.

14 4-åringar, nio 5-åringar och fem 6-åringar finns på startlistorna i fälttävlan.

Nya grepp i hoppningen
När det gäller hoppningen blir det ett helt nytt grepp för 5-åringarna med testryttare. Det är förre världsmästaren Jeroen Dubbeldam, Holland, som ska prova finalisterna. Om det är testridningen eller något annat som har gjort att antalet anmälda 5-åringar är 45 jämfört med över 90 förra året är svårt att veta då även antalet anmälningar av 6-åringar också har minskat ordentligt – från nästan 80 förra året till 43 i år.

Bland de 3-åriga hopphästarna är 22 anmälda och 7-åringarna är 14. 4-åringarnas startlista är inte publicerad när denna artikel skrivs.

5-åringen Alonzo vann som 4-åring och är tillbaka i Breeders som i år och 6-åringen Herta Beata ska försvara sin titel.

Elitfölsauktionen hålls på fredag och då går två toppstammade embryon också under klubban.

Start- och resultatlistor

Sammanfattning av de nya reglerna

Webbplats, arrangören Swede Horse

Jeroen Dubbeldam testryttare i hoppning

Här finns bilder och filmen på auktionsfölen

Program

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden