Avelsnyheter
3 mars 2019 22:02

Dåliga hovar och kompletta vinnare – AVN sammanfattar bruksprovet

Bruksprovet Många hingstar med dåliga hovar, två kompletta bruksprovsvinnare och dåligt förberedda 3-åringar. Det var några reflektioner från AVN när bruksprovsveckan sammanfattades under en presskonferens på Flyinge under söndagen.

Dåliga hovar och kompletta vinnare – AVN sammanfattar bruksprovet
Avelsvärderingsnämnden med Mikael Nolin, Bo Jenå, Pieter Kerstens, Emma Thorén Hellsten, Jan-Ove Olsson och Hella Kuntz. Foto: Yvonne Karlsson

På lördagskvällen stod det klart att ingen 3-åring blir godkänd vid årets prov.

Det är svårt att säga varför det inte blev några godkända 3-åringar, men det är ju unga hästar och det kan hända saker. AVN:s ordförande Jan-Ove Olsson.

Detta fick många ögonbryn att höjas och när AVN fick frågan vad det kunde bero på återkom diskussionen flera gånger till förberedelsen av hingstarna.

– Jag blev förvånad när jag fick se 3-åringarna. De måste vara förberedda och tränade för något sådant här och ägarna måste avstå om de känner att hästen inte är helt redo för det. Det fanns de som kom in och sprang runt och var rädda för allting, sa AVN:s sportdomare Hella Kuntz. 

Hella Kuntz
Hella Kuntz.

Nämndens ordförande Jan-Ove Olsson var lite mer diplomatisk i sitt uttalande om 3-åringarna:
– Det är svårt att säga varför det inte blev några godkända 3-åringar, men det är ju unga hästar och det kan hända saker. Ska du visa en 3-åring här måste den börja förberedas ett år i förväg.

Avbruten testridning

Även den avbrutna testridningen av Chacco´s Air dryftades på presskonferensen och AVN:s Mikael Nolin berättade att den aktuella testryttaren Jennifer Fogh Pedersen hade diskuterat beslutet att bryta både med AVN och den andra testryttaren, Dave Maarse.
– Många tror att det var Jennifers egna beslut men detta var en extrem häst på många sätt. Han blev till exempel panikslagen i samband med att han sprang förbi ett hinder med Dave och Dave var inte bekväm med att rida honom. Att avbryta testridningen var ett gemensamt beslut av nämnden och testryttarna, sa Mikael Nolin.
– Just nu var det svårt att värdera och testa hingsten.

Dåliga hovar

Det framkom också under presskonferensen att många av bruksprovshingstarna hade problem med hovarna, ofta i form av sprickor. Många hade sprickor både på hovarnas in- och utsidor och detta tror nämnden kan ha påverkat de aktuella hästarna. Vad det beror på vågade ingen med säkerhet säga, men den långa och torra sommaren 2018 kan vara en bidragande orsak.

De olika delpoängen för de hingstar som godkändes kommer att bli offentliga.

Det blev inte heller någon godkänd 5-åring eller prestationshingst.

Allt om bruksprovshingstarna

Ridsports samlade bevakning från bruksprovet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden