Träningstips
14 februari 15:35
Ridsportplus

Daniel Deusser: ”Låt hästen avgöra språnget”

TräningsfilosofiHan vill ha arbetsvilliga hästar och full kontroll inne på banan. Det finns ingen anledning att bli nervös om du vet att du tränat på allt du kan ställas inför, säger Daniel Deusser.

Daniel Deusser: ”Låt hästen avgöra språnget”
”Det är upp till mig att ta fram det bästa i varje häst”, säger Daniel Deusser, som här tränar på hemmaplan på Stephex Stable. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Daniel Deusser beskriver sig själv som en väldigt motiverad ryttare som samtidigt alltid är självkritisk. När något inte går som han tänkt sig, har han lätt för att börja tvivla på sitt eget träningsupplägg. Nitiskt går han igenom upplägget gång på gång för att bena ut vad som fungerar och inte. 

  Han säger att han tycker om att ha kontroll men att han med åren också lärt sig att det inte går att kontrollera varje häst till hundra procent. Man måste acceptera hästarna för de individer de är och inse att alla har sina styrkor och svagheter.

  Känslan du har är något du inte kan kopiera från någon annan ryttare. Visst kan du lära dig av andra ryttare, men behålla din egen stil.

  – Ingen häst är perfekt, men det är upp till mig att ta fram det allra bästa i varje häst och det innebär att ibland låta dem vara lite som de är. Visst känns det bättre om du sitter på en häst som hoppar med runda, fina språng, men en del hästar trivs helt enkelt bättre med att hoppa rakt och långt och då måste de få hoppa precis så. 

  Daniel Deusser har fått träna på att bli mer flexibel och använda varje hästs styrkor inne på banan. Så länge hästen lyssnar på honom mellan hindren har han inget emot att överlåta själva språnget till hästen. 

  _sg25098
  ”Det är viktigt att jag känner att hästen anstränger sig för mig och vill klara hindret, även om den kommer in lite fel”, säger Daniel Deusser, här på Bingo St Hermelle. Foto: Stephano Grasso/LGCT

  Ju fler hästar han rider desto mer lär han sig och i dag vet han bättre än att döma ut en häst för tidigt. 

  – Cornet D’amour, som jag hoppade mina första stora klasser med, trodde jag inte på i början. Han saknade scope, tyckte jag. Men med erfarenhet och arbete fick han bättre självkänsla och med självkänslan kom scopet. 

  – När jag nu sitter upp på en ny häst som saknar scope så påminner jag mig själv om att det kan komma med tiden. Finns där bara en kvalitet och en vilja att hoppa finns det alltid tid för hästen att växa. 

  Måste vilja arbeta

  Rätt mentalitet är något som Daniel Deusser värdesätter mycket högt hos hästarna. De måste vilja jobba för honom, förklarar han. 

  – Visst vill jag ha en häst med bra teknik och en fysik som gör att den kan hoppa bra, en bra exteriör är värt mycket. Men om hästen inte har rätt mentalitet kommer du ändå ingenstans. Jag ska inte behöva rida absolut perfekt för att hästen ska hoppa, då blir det för svårt i slutändan. Det är viktigt för mig att jag känner att hästen anstränger sig för mig och vill klara hindret, även om den kommer in lite fel. 

  Han säger att just den egenskapen inte nödvändigtvis märks av på hemmaplan, utan kanske bara kommer fram när det gäller. 

  Att ha en känsla av att hästarna lyssnar, att de är med honom i varje sväng inne på banan och att han lätt kan variera galoppen när han vill är viktigt. Känner han att något saknas tar han hellre ett kliv ner i klasserna tills han fått koll på läget. Att chansa är inget för Daniel Deusser.

  – Jag är ingen ryttare som kan hoppa höga klasser med en häst som inte svarar så som jag vill mellan hindren, konstaterar han.

  Tålamod är viktigt

  Något som Daniel Deusser har lärt sig med tiden är att ha tålamod. Den som tror att problem kan lösas i en handvändning blir ofta frustrerad. Låt saker ta tid, råder han.

  – Om du gett det två-tre dagar och det fortfarande inte fungerar, då är det dags att ändra sättet du tränar på och försöka hitta en metod som fungerar för din häst. 

  – Som ung kände jag ofta att utvecklingen inte gick snabbt nog, men i dag vet jag att allt handlar om hur jag förklarar saker och ting för min häst. Jag måste göra det på ett sätt så att det blir lätt för hästen att förstå vad det är jag vill. 

  – Det handlar inte om vad du tränar utan mer om hur du tränar. 

  Slit inte på hästarna!

  Han föredrar att rida färre klasser och välja de som passar honom och hästarna bäst. Att kämpa för att vinna allt är inte hans melodi.

  – Sporten har ändrats så mycket de senaste åren. I dag måste du vara väldigt snabb om du vill kunna vinna och att tävla mycket sliter på hästarna. Därför är jag hellre selektiv, förklarar han. 

  Jämfört med tidigare år låg Daniel Deusser lite efter resultatmässigt under 2023. Men han har flera yngre hästar på väg upp i klasserna.

  – Det är viktigt att välja väl när du planerar säsongen. Du vill inte starta hästarna för stort för tidigt, men någon gång måste du ändå våga testa och hoppa dem lite större för att se vilken kapacitet de har. Det är alltid en balansgång. 

  Daniel Deusser berättar att han ofta får frågan om han blir nervös inför stora tävlingar. Det enkla svaret är nej. Har han tränat tillräckligt mycket och vet med sig att han kan sin sak, finns det ingen anledning att bli nervös.

  – Visst kan jag känna press ibland men men med den erfarenhet jag har i dag vet jag att jag tränat på de allra flesta situationer som kan uppstå inne på banan. Så länge jag har koll behöver jag inte oroa mig.

  Daniel Deusser om sina bästa hästar

  Longines Fei World Cup™ Jumping Madrid
  Scuderia 1918 Tobago Z . Foto: FEI/Lukasz Kowalski

  ”Jag har tre hästar som alla är väldigt olika varandra:

  Scuderia 1918 Tobago Z (f -08 e Tangelo van de Zuut-hoeve-Mr Blue)
  Han köptes in av Stephan Conter när han var sju och jag fick honom som 8-åring. Han är väldigt försiktig och smidig. Inte så stor men han rör sin kropp på ett fantastiskt sätt. Han är inte den snabbaste heller men hans mentalitet är verkligen oslagbar. Han har en riktig vinnarskalle och på banan ger han alltid lite extra.

  Killer Queen (f -10 e Eldorado van de Zeshoek-For Pleasure)
  Hon är väldigt scopig och har väldigt mycket blod. Hon är alltid lite het och nervös på framridningen, så det har varit svårare att rida henne. Men när hindren blir riktigt stora, som i Aachen, då tvekar hon aldrig. 

  Bingo Ste Hermelle (f -11 e Number One d’Iso un Prince-Diamant de Semilly)
  Han känns lite som en ponny när du rider honom. Han är liten och rör sig kort. I början visste jag inte riktigt om jag trodde på honom, men när han kommer in på banan så är han en fighter. Han är nästan lite för snabb ibland men det gör också att han vinner. På banan hoppar han hinder som är 10-15 centimeter högre än de han kan hoppa hemma.”

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden