Dressyr
11 juli 2019 19:25
Ridsportplus

Danska Anna hoppas på sina svenska hästar

Falsterbo Horse ShowHon är fälttävlansryttaren som efter en skada bytte gren till dressyr och tog medalj på junior-EM senare samma år. Nu är danska Anna Zibrandtsen i Falsterbo med sina två svenska unghästar - köpta på Elitfölsauktionen på Flyinge. "Det är de två billigaste hästarna jag har köpt på auktionen", säger Anna om sina framtidshopp.

Danska Anna hoppas på sina svenska hästar
Anna Zibrandtsen har många hästar hemma i stallet, men Lumière är en av dem som passar henne bäst. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästarna har funnits med 25-åriga Anna Zibrandtsen sedan barnsben, hon började rida som treåring. En knäskada satte stopp för fälttävlanskarriären 2010, istället blev hon dressyrelev på Tullstorp och ett långt samarbete med Jan Brink inleddes. Genom Knytkalaset och Plantskolan har Anna utvecklats till en toppryttare, och hon driver idag egen verksamhet på familjens gård i Danmark.

    I Falsterbo har hon sällskap av sina två SWB-hästar, 5-årige Lumière (val -14, e Floricello-Gigolo, uppf Anette Andersson, äg Bregnerodgaard aps) och 7-årige Valentin (-12, e Dalwhinnie-Regazzoni, uppf Helixad AB, äg Bregnerödgård aps).
    Lumière har levererat på topp, då det blev seger i 5-årsfinalen. Han köptes in som hingstföl på Elitfölsauktionen på Flyinge 2014 – för 65 000 kronor – men det var först i år som Anna satt upp på honom.
    – Det är en av våra ryttare som har ridit in honom men jag har alltid haft ögonen på honom. Jag tyckte det var min typ av häst, jag gillade hans personlighet, så efter att han kastrerades tidigare i år tyckte vi att det var dags att jag satt upp på honom. Min första känsla var ”WOW, det här är verkligen en häst för mig”. Men vi är fortfarande ganska nya med varandra, det här var vår fjärde eller femte tävling tillsammans, berättar Anna.

    Varför kastrerades Lumière?
    – Vi sysslar inte med avel, och tycker det är lite för jobbigt för hästarna att syssla med både avel och sport.

    Trea i kvalet

    I kvalklassen blev det en tredjeplats, men känslan fanns där redan då.
    – Det var första gången han kom in på en så här stor arena, man vet aldrig riktigt hur de ska bete sig – han är en unghäst som inte har sett så mycket. Min känsla var jättebra, visst, vi hade en mindre bra ryggning, och i en förvänd galopp så var han lite spänd. Men han är fem år, det är okej. Det är en svår miljö i Falsterbo, men han har fortfarande stor tillit och är trygg med mig. Man känner verkligen att de tittar, men han gör allt jag ber honom om.

    Anna Zibrandtsen Lumiere-3705
    ”En supergalopp”, sa kommentatorn om Lumière direkt efter segerritten. Foto: Pernilla Hägg

    I finalen var programmet nästan prickfritt, det enda som syntes från läktarplats var egentligen att Lumière laddade på i galoppfattningarna från skritt, efter den förvända galoppen.
    – Ja han var väldigt på hugget idag, men det är för att jag har en häst som verkligen är en framtidsstjärna för Grand Prix. Skritten är inte en tia idag, men den blir bättre och bättre, ju mer bekväm han blir med miljön. Det är en häst som vill så mycket, han går bara och väntar. Det är precis den energin och den typen av häst som jag gillar, men det blir lite spänning idag – det är inte för att han är dum eller missnöjd, det är för att han vill så mycket och är så på. Det vill vi ha i Grand Prix, det är då det blir roligt, säger Anna med ett stort leende.

    Talang för samling

    7-årige Valentin (SWB) – även han köpt på svenska Elitfölsauktionen – blev sexa i torsdagens kval.
    – Även han är ganska orutinerad, jag tog över honom i år också. Han behöver lite mer tid innan han är helt bekväm på banan och i den här miljön. För mig är han mer en Grand Prix-häst än en championatshäst – han har tre fina gångarter men ingen av dem är så att du hajar till. Däremot har han stor talang för piaff och passage, väldigt lätt för samling, och det är det jag behöver sedan. Han får alltid höga poäng på det tekniska, men lägre på gångarterna.

    Anna Zibrandtsen Valentin-1843
    Anna och 7-årige Valentin (SWB). Foto: Pernilla Hägg

    Hon hoppas på att få representera SWB på unghäst-VM med båda två, och hemma i stallet finns en dansk häst som redan är klar för start.
    – Jag hoppas ju på att vi blir uttagna, vi har i alla fall gjort allt vi kan nu, jag och Lumière! Det är väldigt roligt att ha så många talanger i stallet, det gör att jag kan plocka ut de hästarna som verkligen passar mig. Konkurrensen är så hård idag, och när man har de möjligheter som jag har så försöker jag hitta de perfekta hästarna för mig.

    Siktar mot toppen

    Brinner du mest för unghästchampionat eller är det ”bara” ett mål på vägen mot Grand Prix?
    – Jag älskar att rida unghästar, jag älskar hela vägen med hur vi bygger upp ett partnerskap, men absolut – de hästar jag rider här är hästar som jag tror på som Grand Prix-hästar. Sedan kan det hända mycket på den vägen, men jag har känslan av att de är tillräckligt bra. Ibland har jag en häst som jag tycker är helt fantastisk, men som kanske inte passar mig perfekt. Då tycker jag det är bättre att den kommer till en ryttare som verkligen matchar hästen. Jag vill hellre se att den lyckas med en ryttare som är ”the perfect match”.

    Att handla på Elitfölsauktionen har visat sig vara ett bra ställe för att hitta framtida stjärnor?
    – Det här är de två billigaste hästarna jag har köpt på auktionen! Det är lite roligt, det visar att man inte alltid har facit i hand. Jag minns fortfarande Lumière då som föl – han hade en jättefin typ, han rörde sig inte jättestort men han var kvick och galopperade bra. Man tittar ofta på traven, men galoppen var fin med lite framknä. Jag tittade såklart på stammen också, den var lite old school men det fanns Grand Prix-gener så jag tänkte att det är nog inte så dumt.

    Hade du budat högre om det hade behövts?
    – Ja det hade jag gjort, även om jag inte hade gått hur högt som helst. Men jag var fascinerad av honom, jag hade tur helt enkelt!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden