Hoppning
2 december 2017 15:46

Från tvåa till etta: Kajsa Björe tog hem Prins Carl Philips pris

UPPDATERAD 16.10En av ponny-Sveriges absolut mest prestigefyllda tävlingar har fått sin vinnare. Förra året var Kajsa Björe tvåa, men nu kunde inget stoppa henne.

Från tvåa till etta: Kajsa Björe tog hem Prins Carl Philips pris
En lycklig Kajsa Björe strax efter att hon hyllades på Friends. Foto: Mikael Persson/MiP Media

Hundratals ryttare försökte, men bara några få nådde ända fram till en av Sveriges viktigaste ponnyfinaler. Årets upplaga av den 30-åriga tävlingen Prins Carl Philips Pris har avgjorts och förra årets vinnare och tvåa bytte plats den här gången.

Supermeriterade Kajsa Björe var tvåa i finalen förra året och nu var hon bäst av alla – seger med familjeuppfödningen Bright Eyes (val, f 2006, e 2006 Nicklas-Okänd, uppf/äg Lotta Björe). Det var en lyckligt leende Kajsa som skrittade in till prisutdelningen och välförtjänt kunde motta jublet från ett fullsatt Friends.
– Det kändes så, så skönt. Jag har tänkt så mycket på det här, men inte velat hoppas för mycket, säger Kajsa som siktar på EM med Bright Eyes, till vardags kallad Billy och Bullen.

Tiderna kapades allt eftersom under den spännande i finalen och Kajsa var näst sist ut av de åtta finalekipagen. Kajsa har flera medaljer från inverkans-SM på meritlistan och i sin sedvanligt välridande stil tog hon hem segern på 32,83. Närmast Kajsa var förra årets Prins-mästare Mathilda Bohlin som säkrade andraplatsen med sin SM-vinnare Top Silvio Hästak, blott 16 hundradelar efter Kajsa. Bronsplatsen i år gick till Filippa Hellström och Carnhill Clover Lass.

Sugen på seger

Kajsa ville bra gärna ta hem vinsten den här gången.
– Det var surt att komma tvåa förra året. Man vill ju vinna och när jag tittade upp på den stora skärmen i dag såg jag 32 någonting. Jag visste att Mathilda hade haft en tid på 32 och tänkte att jag inte hade hunnit, men sedan såg jag den gröna texten som betydde ledning.

Runt 5 000 starter gjordes i det första steget mot final och de främsta hoppade vidare i semifinaler på fyra platser i landet innan finalens åtta ryttare sållades ut. Tävlingen avgjordes första gången 1987 och har haft vinnare som Malin Baryard Johnsson, Angelica Augustsson och Kajsas moster Emma Emanuelsson.

Resultat

171202kajsabjöretrt
Mot seger! Foto: Roland Thunholm
171202mathildabohlintopsilviort
Mathilda Bohlin trivs prima på Friends – nu blev det en andraplats. Foto: Roland Thunholm
171202filippahellströmrt
Filippa Hellström tog tredjeplatsen. Foto: Roland Thunholm

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden