Världen
23 juni 09:12
Ridsportplus

Därför använde granskande journalister dold kamera hos Helgstrand

JournalistikPolisanmälan är danska dressyrprofilen Andreas Helgstrand nästa drag efter filmningen med dold kamera på hans anläggning. Här kan du läsa tv-bolagets svar på varför dold kamera har använts.

Därför använde granskande journalister dold kamera hos Helgstrand
Andreas Helgstrand. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var tidigare i veckan som dressyrprofilen Andreas Helgstrand själv berättade på sin webbplats och i sociala medier att en person som arbetat i hans stall i själva verket var där på uppdrag av granskande journalister och hade filmat med dold kamera. Nu har han polisanmält händelsen.

Det handlar om danska TV2 och programmet Operation X, en av reportarna i programmet är Morten Spiegelhauer, väletablerad undersökande journalist.

– Vi kan bekräfta att vi arbetar på en dokumentär om Helgstrand Dressage. Planen är att den ska sändas senare i år, berättar Mathias Traczyk, PR-konsulent på tv-kanalen, i ett mejl till Ridsport.

Inte klar

Mathias Traczyk vill dock inte kommentera innehållet i den planerade dokumentären, som inte är klar, närmare.

Andreas Helgstrand har uttyckt att han är upprörd över filmandet och skriver bland annat i olika offentliga kanaler att han inte har något att dölja, upplever det som en kränkning samt att ”alla som har med ridande av hästar att göra vet att det är stora och starka djur och att det ofta krävs hjälpmedel. Det använder vi också här hos oss. Det hade vi gärna visat TV2”.

I mejlet från TV2 förklarar bolaget när de väljer att arbeta med dold kamera:
– Som det står i de pressetiska reglerna i vägledningen av god pressetik använder vi bara metoden när dokumentation inte kan hämtas in på annat sätt. Vi använder bara dold kamera för att dokumentera och avslöja väsentlig samhällsrelevant information, skriver Mathias Traczyk.

Diskussion kring intervju

De båda parterna ser nu ut att ha en diskussion om hur en intervju med Andreas Helgstrand ska gå till. Enligt Operation X har dressyrprofilen erbjudits att få se utvalda delar av det filmade materialet, utan att han blir filmad när han ser det.

Andreas Helgstrand har begärt att få se allt material som har filmats på hans anläggning innan han bestämmer sig gällande intervjun. Men nu berättar alltså Helgstrand att han har polisanmält TV2 och de inblandade medarbetarna. ”Vi menar att valet av journalistisk metod är så långt utanför ramarna för vad som är tillåtet för medierna i ett civiliserat land som Danmark att domstolar och polis bör ta ställning till saken,” skriver han på sociala medier.

Dold kamera användes av tyska medier i det uppmärksammade fallet när tyske hoppryttaren Ludger Beerbaum utreddes för att ha använt otillåtna träningsmetoder.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden