Hästägartips
13 januari 2020 17:00
Ridsportplus

Därför är sporren kvar i sporten

OmdiskuteratSporrar – ett hjälpmedel som både älskas och hatas beroende på vem du frågar. I Sverige är det valfritt att tävla med eller utan sporrar i dressyr. Varför är det så många som väljer att ha dem på? Ridsport har kollat vad två dressyrryttare tycker.

Därför är sporren kvar i sporten
Medeltidshjälpmedel eller modernitet? Vi gräver i sporrens vara eller icke vara tillsammans med några av landets främsta dressyrryttare. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En av dem som ganska ofta avstår sporrar på hemmaplan är OS-ryttaren och tränaren Per Sandgaard.
– Jag rider faktiskt inte alltid med sporrar. Min bästa häst Charmeur är så känslig att jag ofta rider utan på honom. Har du en häst som är väldigt känslig är det mycket enklare att säga att man inte behöver sporrar, den reagerar nog mycket för själva skänkeln, säger Per Sandgaard.

Fakta

Per Sandgaard om sporrarnas framtid

”Det är ett sådant fokus på sporten från djurrättsaktivister att alla måste tänka till här. Vi måste ställa in oss på att det kan bli så att vi måste plocka bort sporrar och kandar, att det ska bli mer enkelt.”

Eftersom de internationella tävlingar han rider har sporrar som ett obligatorium, brukar Per Sandgaard börja använda sporrar någon vecka före tävling för att vänja Charmeur vid dem.
– Om man rider utan sporrar i vardagen och bara har dem på tävling ska man veta hur mycket effekt de ger.

Per Sandgaard kan förstå icke-ryttare som reagerar när de ser sporrar.
– Vi som håller på med hästar tycker att det är en naturlig del, men man kan gott förstå att man blir upprörd när ryttarna sitter med sporrar på hälarna.

Ett sätt att uppnå bättre känslighet

Sporrar är enligt Per Sandgaard ett sätt att uppnå bättre känslighet.
– Sporrarna ska göra att man kan rida med de lätta hjälperna. Jag ser ibland att de som rider utan sporrar i stället sitter och gräver med hälarna för att de inte får svar. Det är inte heller bra.

Sedan många år rider Per Sandgaard med sporrar som har en slät trissa som rullar.
– Jag tycker att jag får en bra känslighet och den rör sig, den skaver inte. Den är inte våldsam, den är rund och glatt. Jag tycker att det har varit bra för hästarna och ridningen. Men man måste kolla den sortens sporre varje dag så att den inte fastnar, då blir det vasst för hästen.

191004_persandgaard_rolandthuholm

Rörligheten i den typen av sporre gör att Per Sandgaard menar att runda, fasta sporrar kan vara hårdare mot hästen.

Under de år Per Sandgaard har verkat i sporten har utvecklingen gått framåt.
– Man ser inte längre ryttare som sparkar loss med sporrarna i frustration. Det har blivit ett mer hästvänligt tänk.

Måste bli förändringar för framtiden

Om dressyrsporten ska kunna fortsätta i framtiden tänker Per Sandgaard att det kanske måste bli förändringar.
– Det är ett sådant fokus på sporten från djurrättsaktivister att alla måste tänka till här. Vi måste ställa oss in på att det kan bli så att vi måste plocka bort sporrar och kandar, att det ska bli mer enkelt.

Å andra sidan blir hästarna allt högre i blod, vilket kan göra det lättare att skippa sporrarna.
– Det är otroligt flott dressyr vi har i dag och det kräver att hästarna är ännu mer atleter och har det lättare för sig, då kanske vi inte behöver så kraftiga hjälper.

Fakta

Karin Öljemark om sporrar på den okunnige

”Ryttare som inte har ben som ligger lugnt och stilla och en oberoende sits kanske inte ska använda en sporre. Det blir ful och tråkig ridning och hästarna ska tåla en massa tryck. De blir avtrubbade.”

Inga sporrar vid inridning

Karin Öljemark, tränare, tävlingsryttare och beridarutbildad i Tyskland, väljer nästan alltid 1,5-2 centimeter långa sporrar med lätt rundning.
– För mig är det en helt vanlig sporre. På vissa unghästar väljer jag sporrar där själva kontaktytan är alldeles rund. Jag har haft med hjul någon gång men bara om jag tycker att hästarna inte är kvicka och respektfulla, för att man inte ska behöva trycka på så mycket.

Det är bara i själva inridningsfasen hon väljer bort sporrarna.

Det är jätteviktigt som utbildare att säga till om en ryttare inte borde använda sporrar.

Karin Öljemark

Mitt under intervjun säger Karin Öljemark att hon vill säga något om sporrar till alla fritidsryttare. Detta efter att hon har varit på en Lätt B-tävling.
– Jag blir förfärad, det är hästplågeri som de sitter där och dunsar runt. Fokus ska inte handla om proffsen, vi måste titta på basen, att det blir bättre ridning där. Man ska inte få ont i magen av att stå och titta. Det är jätteviktigt som utbildare att säga till om en ryttare inte borde använda sporrar.
– Det är skillnad på att vara proffs som kan hålla skänkeln helt stilla, oberoende vad hästen hittar på. Ryttare som inte har ben som ligger lugnt och stilla och en oberoende sits kanske inte ska använda en sporre. Det blir ful och tråkig ridning och hästarna ska tåla en massa tryck. De blir avtrubbade.

En lugn hand och lugna ben är poängen med allt, anser hon.
– Att hitta en bra balans mellan förtroende och respekt för ryttarinverkan.

Om man tror att sporrar är till för att skada hästarna har man missuppfattat hela grejen.

Karin Öljemark

Karin Öljemark tror inte att vi kommer att få regler som förbjuder sporrar.
– Nej, det tror jag absolut inte. Hästar är väldigt, väldigt stora djur och en del är hingstar eller hästar som är oerhört på. Hela ridningen handlar om en balans mellan respekt och förtroende, och sporrar behövs i många fall.

Img_0591
GP-ryttaren och tränaren Karin Öljemark (här på Samson (val, f 2009, e Samba Hit I- Duntroon) understryker tränarens ansvar när det kommer till sporrars användning, i synnerhet hos mindre rutinerade ekipage. Foto: Roland Thunholm

Är inte till för att skada hästen

Djurrättsaktivisterna har inte fattat grejen, menar Karin Öljemark.
– Om man tror att sporrar är till för att skada hästarna har man missuppfattat hela grejen. Vissa hästtyper behöver veta att det finns något skarpare. Det är som med människor, vissa är lite fräcka och har egna idéer. Det hela går ut på att hästarna ska följa oss.

Att bara ha hästar som kan gå utan sporrar är inte realistiskt.
– Ska vi bara ha hästar som är så känsliga att man inte kan rida med sporrar, kommer inte amatörer att ha en enda häst att rida på.

Fakta

Så säger TR om sporrar

  • Under framridning och tävlingsritt kan ryttaren själv välja om sporrar ska bäras eller inte. Om sporrar används får de inte vara konstruerade så att de kan såra eller skada hästen.
  • Sporrar ska vara av metall, men sporre med rund hård plastkula och sporre utan hals/utskjutande del är också tillåtet.
  • Sporrarnas skänklar ska vara släta, svagt rundade och får inte vara vinklade uppåt. Sporrens hals/utskjutande del ska vara avrundad eller trubbig, rak eller mjukt böjd nedåt, och ska peka rakt bakåt från sporrens mitt när sporren sitter på ryttarens ridstövel.
  • Om sporrar med trissor används måste trissorna vara släta och avrundade (inte ha skarpa kanter) och vara fria att rotera.
  • Sporrar får vara fästade direkt i ridstövlarna.
  • Sporrskydd bestående av en tunn gummi-/läderfodring på sporrens skänkel är tillåten. Dekor på sporrskydd och sporrem är tillåtet på fotens utsida.
  • Skydd fastsatt på hästens utrustning, till exempel på sadelgjorden, för att skydda hästen mot ryttarens sporre är inte tillåtet.
  • För ponny gäller ovanstående, med tillägget att sporrens hals/utskjutande  del vara maximalt 15 millimeter mätt från yttersidan av sporrens skänkel. Hjul- eller stjärnsporrar är inte tillåtna på ponny.

Källa: TR II Dressyr från januari 2019.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden