Sverige
26 november 2017 16:08

Därför hittar bromsarna mörka hästar även i mörk omgivning

Svensk forskningSusanne Åkesson är sedan tidigare prisad för sin forskning kring hästens färg i relation till hur de attraherar bromsar. Nu har hon tagit forskningen ett steg ytterligare och förklarar varför mörka betesdjur drar till sig bromsar även när omgivningen är mörk.

Därför hittar bromsarna mörka hästar även i mörk omgivning
Bromsar lockas till mörka hästar och hittar till dem även om omgivningen är mörk (arkivbild). Foto: Ann-Sofi Hjärn

Susanne Åkesson är professor i zooekologi vid Lunds universitet, och hon har tidigare tilldelats utmärkelsen lg Nobel Prize för sin upptäckt att vita hästar inte besväras så mycket av blodsugande bromsar tack vare färgen. Hennes forskning har också visat att randiga betesdjur klarar sig bäst om de vill undvika att bli bitna av bromsar, och som ett resultat av Susanne Åkessons forskning finns det numera zebrarandiga hästtäcken.

Nu har Åkesson och hennes kollegor i Ungern gått vidare i sin forskning, och hittat förklaringen till varför bromsar hittar till mörka betesdjur även när omgivningen är mörk – även om djuren står framför växtlighet som är lika mörk som djuret hittar bromsarna till dem. Detta beror på att betesdjuret och växtligheten reflekterar ljuset på olika sätt.
”I den här studien visar vi att det polariserade ljuset från en mörk päls skiljer sig från polariserat ljus från andra mörka ytor i omgivningen”, säger Susanne Åkesson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
”Tidigare har vi konstaterat att bromsarna ser och attraheras av polariserat ljus, men inte hur polariserat ljus från mörk, slät päls skiljer sig från annat polariserat ljus”.

Bromsarna ser därmed det mörka betesdjuret mycket tydligare än den lika mörka växtligheten runt omkring. Ett mörkt betesdjur som badar i solsken och därmed reflekterar mycket polariserat ljus gör det enkelt för bromsarna att hitta ett värddjur att suga blod ifrån.

Hela studien kan läsas här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-