Sverige
29 april 2021 05:58

Därför rider ryttare ut med sina hästar

UterittMer än 70 procent säger sig rida ut i naturen med sin häst minst en gång i veckan. Och de gör det framförallt för att erbjuda hästen varierad träning. Detta visar en enkätundersökning som försäkringsbolaget Agria har gjort. De som deltog i undersökningen gav också sina bästa tips för att vänja hästen vid uteritter.

Därför rider ryttare ut med sina hästar
Varierad träning och en njutbar naturupplevelse. Det är några anledningar till ryttare rider ut. Foto: iStock

Den vanligaste anledningen till uteritter hos de som svarade på enkäten är att ryttarna vill erbjuda hästen varierad träning, att hästen blir pigg och glad och att ryttaren själv njuter av naturupplevelsen. Detta visar en enkätundersökning som försäkringsbolaget Agria berättar om i ett pressmeddelande.

70 procent av de tillfrågade uppgav att de rider ut minst en gång i veckan och 95 procent kopplar ihop uteritten med varierad träning för hästen.

– Varierad ridning är en viktig del i strävan efter att öka hästens hållbarhet och undvika risken för hältor. Förutom att det stärker hästens muskler, senor, leder och ligament får de flesta hästar bra framåtbjudning och ett fint lösgörande arbete som släpper spänningar i kroppen ute i naturen, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring, i pressmeddelandet.

Ingår i träningen

De flesta av deltagarna i undersökningen betraktar sig själva som allroundryttare och för mer än 90 procent av dem ingår uteritten som en regelbunden del i hästens träningsschema. Det kan handla om att träna hästens kondition, finslipning av dressyrmoment och hoppning i terrängen.

Rädslan för att ramla av kan vara en orsak till att en del väljer bort en skogstur. Enligt undersökningen har 45 procent av ryttarna aldrig har ramlat av från sin nuvarande häst, medan något fler, 54 procent, har ramlat av någon enstaka gång. Bland dem som ingick i undersökningen svarade 1,5 procent att de ramlar av ganska ofta.

Småskador

På frågan om hästen har skadat sig under uteritten svarar 88 procent nej, medan 5 procent har råkat ut skador – oftast småsår, broddtramp, balltramp, trampa på en vass sten eller en sträckning.

Många av undersökningens deltagare delade också med sig av tips om hur man kan vänja hästen vid uteritter. Ett återkommande tips för unga och oerfarna hästar är att börja med att promenader, gärna redan under unghäståren och tillsammans med en erfaren häst som sällskap.

Utöka efter hand

Ett annat återkommande tips är att ha hästen mellan hjälperna och avleda uppmärksamheten från det som den kan uppfatta som skrämmande. Att börja med småturer i hästens hemmamiljö och sedan utöka turerna försiktigt successivt var ett annat råd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden