Sverige
1 januari 2018 17:11

De lever ett hästliv på Bergsjöholms slott

Skånska slottFör några år sedan lämnade Fredrik Ahlström och Marita Strauch allt i Stockholm och började ett nytt liv i ett rosa slott utanför Ystad. Och mycket i deras liv handlar om hästar. Målet är att föda upp en häst som kan gå OS i dressyr.

De lever ett hästliv på Bergsjöholms slott
Marita Strauch. Foto: Kim C Lundin

Fredrik Ahlström och Marita Strauch har börjat bo in sig i det rosa slottet med anor från mitten av 1800-talet. Bergsjöholms slott har ägts av Fredrik Ahlströms familj sedan mitten av 1960-talet och för fyra år sedan bestämde paret sig för att lämna Stockholm och prova att bo i slottet.

För Marita Strauch, som länge varit intresserad av hästar, innebar flytten att hon kunde satsa på uppfödning av dressyrhästar.
– Målet är att ha en häst som tävlar i OS i Paris 2024. En viktig hållpunkt på vägen är unghäst-VM i Holland nästa sommar, säger Marita Strauch till Sydsvenskan.

Stall Bergsjöholm har inlett ett samarbete med dressyrryttaren Emelie Brolin som ska träna deras hästar. I år har stallet bland annat visat Bergsjöholms Arezzo på rådgivande bedömning för unghingstar samt Bergsjöholms Valbonne som gick 4-årsklassen på Elmia.

Uppfödningen av dressyrhästar är inte det enda som paret ägnar sin tid åt. De håller bland annat på att bygga hus för uthyrning och tar emot jaktsällskap.
– Vi jobbar hårt för att försöka leva vår dröm, säger de till Sydsvenskan.

Slottet Bjersjöholm är föregångare till Bergsjöholm och delar av byggnaden finns kvar på Bergsjöholms ägor. Det uppfördes troligen 1576 av den danska kungen Fredrik II:s riksråd Björn Kaas. Det nya slottet där Fredrik Ahlström och Marita Strauch byggdes 1849-1850 i romantisk stil och ägdes då av lagman Tage Sylvan. Gården är på 648 hektar.

Reportaget om Bergsjöholm ingår i en serie om skånska slott som publiceras av Sydsvenskan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden