Sverige
3 november 2019 06:45

De prisas för sin forskning om hästar

ForskningStiftelsen Hästforskning har delat ut sina utmärkelser Årets hästforskningsprojekt och Årets hedersomnämnande.

De prisas för sin forskning om hästar
Nu har två forskningsprojekt om hästar prisats. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Kstphotography/Istock

Utmärkelsen Årets hästforskningsprojekt gick till forskarna Johan Bröjer, Katarina Nostell och Sanna Truelsen Lindåse, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Detta för sitt projekt om Insulinkänslighet och insulinsignalering efter viktminskning hos hästar med ekvint metalbolt syndrom, EMS.

–  Forskargruppens arbete kring dessa frågor är mycket viktiga för hästarnas välfärd då vi ser ett ökat antal hästar som klassificeras som feta eller som lider av EMS. Med ökad kunskap på de här områdena kan fler hästar få en bättre hälsa i framtiden, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare till Stiftelsen Hästforsknings webbplats.

Årets hedersomnämnande går till Jenny Yngvesson, SLU, för hennes forskning Inhysningens betydelse för hästvälfärd, arbete, säkerhet och pedagogik på svenska ridskolor.

I studien undersökte hon de etiska argumenten för olika inhysningssystem, men även hästvälfärden, elevernas säkerhet, personalens arbetsmiljö och ridskolornas kunskapssyn och pedagogik undersöktes.

– Att studera varför vi håller hästar som vi gör är viktigt för hästens välfärd i framtiden och kan påverka en stor andel av de hästar vi håller. Ridskolorna utbildar dessutom framtidens hästhållare vilket gör deras val i olika frågor extra intressanta att studera, säger Lina Bengtsson till Stiftelsen Hästforskning.

Läs om forskningsprojektet kring insulinkänslighet.

Läs om forskningen om inhysning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-