Dressyr
2 december 2021 09:38

Debbie McDonald slutar som förbundstränare – anklagas av anonyma kvinnor

AnklagelserEfter att amerikanskan Debbie McDonald avslutat sin egen framgångsrika karriär gick hon över till att träna USA:s dressyrlag, något som ledde till flera mästerskapsmedaljer. Under förra sommaren pågick en stämning mot hennes man, Robert McDonald, för sexuella övergrepp - något han friades från. Nu pågår istället en civilrättslig prövning mot paret.

Debbie McDonald slutar som förbundstränare – anklagas av anonyma kvinnor
Debbie McDonald och Brentina under världscupfinalen i Scandinavium 2003. Foto: Roland Thunholm

Med fuxstoet Brentina tog Debbie McDonald publiken i Scandinavium med storm under världscupfinalen 2003, dit de fick ett wild card och sedan red hem segern – något ingen amerikan gjort tidigare. Under karriären blev det också ett OS-brons i lag i Aten 2004, lagsilver på VM 2002 och lagbrons på VM 2006.

Därefter har hon under många år coachat det amerikanska dressyrlaget, och med elever som Laura Graves, Adrienne Lyle och Kasey Perry-Glass har det strömmat in framgångar på dressyrbanorna. På OS i Tokyo lyckades det amerikanska laget bärga ett lagsilver.

Enligt Dressage-News väljer det amerikanska ridsportförbundet, USEF, nu att inte förnya kontraktet med 67-åriga Debbie McDonald. Allt fler förbund väljer att slopa rollen som förbundstränare, då många landslagsryttare föredrar att träna för sin hemmatränare. Beskedet kommer dock ett par dagar efter att en civilrättslig prövning inletts mot Debbie och hennes man, Robert McDonald.

Friades från sexuella anklagelser

Robert McDonald, amerikansk hopptränare, var i blåsväder redan förra året då han först stängdes av på livstid efter anklagelser om sexuella övergrepp. Beslutet hävdes efter att McDonald överklagat.

Nu anklagas både Robert och Debbie McDonald i en ny, civilrättslig prövning i Kalifornien, av två anonyma kvinnor. De menar att Robert McDonald under 1970-talet har utsatt dem för våldtäkt, och Debbie McDonald – som var i 20-årsåldern när de påstådda brotten inträffade – anklagas för att ha brustit i sitt ansvar för kvinnorna, som var tonåringar vid tillfället.

Enligt Dressage-News är ”stämningen inte brottslig utan kvinnorna kräver ekonomisk ersättning”. I ett uttalande tidigare i veckan säger paret McDonald att de i nuläget inte kan kommentera ärendet närmare, men väljer ändå att fastslå sin syn på saken.
”Förhöret om en stämningsansökan mot oss kom från ingenstans. Vi ber er att låta den rättsliga processen ha sin gång tills alla bevis har lagts fram, något som vi tror kommer att visa osanningen i anklagelserna.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden