Hoppning
12 juni 10:09

Delade meningar om vad som orsakade Chromatic BF:s dödliga lungblödning

InternationelltNu är obduktionen av Chromatic BF, som dog i stallet under årets världscupfinal, klar. Men hästens ägare och USA:s ridsportförbund har delade meningar om vad som triggade dödsorsaken.

Delade meningar om vad som orsakade Chromatic BF:s dödliga lungblödning
Chromatic BF var trea i världscupens andra runda med sin ryttare, amerikanska Jill Humphrey. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Enligt obduktionsprotokollet dog Chromatic BF (OS val f -11 e Connor-Concept 2, uppf/äg Branscomb Farms LLC) av en svår lungblödning och ödem. Så långt verkar de inblandande parterna vara överens om vad som hände när Chromatic BF kollapsade i stallet efter en tävlingsdag i årets världscupfinal i april.

Däremot är det delade meningar om vad som orsakade lungblödningen. Detta berättar The Chronicle of the Horse.

USA:s ridsportförbund, USEF; har gått ut med att orsakerna till lungblödningen kan vara flera, bland annat hjärt- och lungsvikt eller så kallad träningsinducerad lungblödning, en slags stressutlöst kollaps vid hög ansträngning som är vanlig hos trav- och galopphästar.

Ägaren motsätter sig

Hästens ägare motsätter sig dock denna förklaring och menar att det som orsakade lungblödningen var den injektion av Selevit som teamets veterinär gav hästen efter tävlingen. Ägaren menar att hästen fick en allergisk chock av denna injektion som gavs direkt i blodet och förklarades som elektrolyter. Chromatic BF började omgående efter det att skaka och kollapsade. Ägaren menar att om det handlat om en träningsinducerad lungblödning så skulle dödsfallet inte ha skett en och en halv timme efter att hästen var inne på banan.

Enligt obduktionsrapporten finns det inga bevis för att det handlade om en allergisk reaktion, men rapporten kan å andra sidan inte heller fastställa vad som utlöste lungblödningen. För att göra det hade fler prover behövts ta.

Ingen information

Ägaren ska inte ha informerats i förväg om injektionen, men som ägare till en häst i USA:s team skriver man på ett kontrakt om att ge USA:s ridsportförbund tillåtelse att medicinera och behandla hästen under tävlingar. Chromatic BF:s ägare är kritisk mot detta och har upprörts över alla de substanser som fanns i hästens blod enligt obduktionsprotokollet. Hon överväger nu att vidta rättsliga åtgärder mot USA:s ridsportförbund.

Selevit är tillfälligt borttaget på listan över preparat som USA:s teamveterinärer får använda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden