Sverige
15 augusti 2019 12:03

Delrapport från Brösarpsprojektet: Hästarna rör sig mer i stora hagar

PilotstudieDet behövs stora kuperade hagar för att hästarna ska röra sig naturligt i samma omfattning som i vilt tillstånd - det är slutsatsen som går att utläsa i Brösarpsprojektets delrapport.

Delrapport från Brösarpsprojektet: Hästarna rör sig mer i stora hagar
I maj släpptes de unga stona ut på ett 70 hektar stort bete. Nu har den första delrapporten från projektet kommit (arkivbild). Foto: Lottapictures

Sedan den 15 maj har en flock på fem unga hoppstammade varmblodsston och ett 30-tal islandshästar gått på bete i Brösarps Backar. Hagen består av cirka 70 hektar kuperat bete, och data från hästarna har följts i en studie från Hästen i Skåne (läs mer om projektet här).

Brösarpshästarna har jämförts med två referensgrupper bestående av hästar som går dygnet runt på en lösdrift med två hektar bete, samt hästar som gått i hagar på 0,5 hektar vardera och varit uppstallade på box nattetid.

Nu har den första delrapporten från projektet kommit. I delresultatet gick det att utläsa att hästarna i Brösarp både rört sig mer och förflyttat sig längre sträckor. Däremot var det ingen skillnad i hur länge hästarna tuggade.

Aktivitet

Samlingsmåttet ”Aktivitet” innefattar hästens alla rörelser som förbrukar energi. Brösarphästarna var mer än dubbelt så aktiva som hästarna i lösdriften och mer än fyra gånger så aktiva som hästarna på box.

Förflyttning

Hästarna i Brösarp förflyttade sig åtta kilometer per dygn, vilket motsvarar samma distans som hästar i vilt tillstånd. Lösdriftshästarna hade en lösning som tvingade dem att förflytta sig mellan vatten, bete och ligghall, ändå kom de bara upp i knappt hälften av sträckan. Boxhästarna rörde sig cirka två kilometer per dygn i sin hage.

Tuggtid

Alla hästar använde i snitt cirka elva timmar per dygn till att tugga, vilket i studien anses vara nära de 14-18 timmar som hästar i naturligt tillstånd ägnar åt att söka föda och förflytta dig. Den stora skillnaden är att hästarna i Brösarp aktiverat sig och förflyttat sig mer än referenshästarna i båda grupperna.

I delrapportens slutsats konstateras att det krävs ordentligt stora och kuperade hagar för att hästen ska röra sig naturligt i samma omfattning som i vilt tillstånd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-