Hästliv
16 maj 2019 09:40
Ridsportplus

Bildextra: Framtidshopp i hållbart släpp på skånskt drömbete

En viktig tidBranta backar ska bygga starka ben, bra hjärta och lungor på de blivande hopphästarna. På onsdagen släpptes toppstammade ungston tillsammans med islandshästar på drömbete i naturreservatet på Brösarps backar.
– Jag är övertygad om att sättet att föda upp hästar på är mycket viktigt och att mycket rörelse är det som krävs, säger framtidshoppens delägare Jens Fredricson om vad som skapar hållbarhet.

Bildextra: Framtidshopp i hållbart släpp på skånskt drömbete
Peder och Bill Fredricson spanade in de lyckliga hästarna, som delägs av bror/farbror Jens Fredricson. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är Hästen i Skåne som driver ett projekt för att öka hästars hållbarhet. Både beprövad erfarenhet och forskning visar att hållbarhet grundläggs redan hos unghästen, där rörelse, stora kuperade arealer och skiftande underlag är de mantra allt kretsar kring.

    – Tittar vi på kontinenten har de ont om areal där, hästarna får gå i småhagar, och här har vi stora fördelar som vi bör ta tillvara, säger Per Håkanson, ordförande i Hästen i Skåne.

    Brosarp-3
    Ingvar Fredricson är en av de drivande krafterna. Foto: Lottapictures

    – Vi har länge pratat om att Brösarps backar vore en lämplig uppväxtmiljö och här har vår vice ordförande Ingvar Fredricson varit drivande. Det är en av hans hjärtefrågor att unghästar ska gå på stora arealer med kuperad terräng.

    Per Håkanson hoppas att uppmärksamheten kring det här projektet ska göra att många lantbrukare inser att deras marker kan lämpa sig för naturbete för hästar och att uppfödare ska vilja släppa samman hästar i grupp.
    – Det finns mycket mark i framför allt mellanbygden som skulle kunna användas till hästuppfödning. Det finns 58 000 hästar i Skåne och ett av våra prioriterade mål är att utveckla Skåne till en framstående avelsregion.

    Brosarp-15
    Glada hästar springer in våren. Foto: Lottapictures

    Jens delägare i fyra

    De fem varmblodsstona som släpptes ut i naturreservatet på onsdagskvällen är 1- och 2-åringar med internationell topphärstamning för hoppning. De ägs av Interbreed AB, där hoppryttaren och stallmästaren Jens Fredricson ingår som delägare i fyra av dem.
    – Det är inte så lätt att mäta exakt vad det är som gör att vissa hästar får lång hållbarhet, säger Jens Fredricson. Att sätta fingret på den avgörande faktorn. Men jag är övertygad om att sättet att föda upp hästar på är mycket viktigt och att mycket rörelse är det som krävs.

    Ridsport, Gångarter
    ”Det ska bli mycket spännande att se hur hon utvecklas”, säger Jens om Karmel van de Watering-dottern. Arkivbild. Foto: Roland Thunholm

    Han är inte rädd för att släppa de välstammade ungstona i grupp, att de skulle riskera skador.
    – Nej, inte ett dugg. Det här är bara bra för dem.

    Jens har inte fött upp unghästarna själv, utan de är inköpta. Ett av stona, tvååriga Mitanni, är en ren beställning från honom.
    – Jag bad uppfödaren Bertil Andersson i Bjuv att betäcka sitt Stakkato-sto Shiva med Karmel van de Watering (som tävlas av Jens, reds. anm) och så kom Mitanni till. Det ska bli mycket spännande att se hur hon utvecklas.

    De varmblodiga stona kommer att få sällskap i backarna av ett 30-tal islandshästar från Magnús Skúlason, Brösarpsgården.

    Klurar på mätmetoder

    Hästarna kommer att följas noga. Dels kräver djurskyddslagen tillsyn två gånger per dag för att upptäcka eventuella sjuka eller skadade hästar, dels vill man dokumentera vad som sker med hästar som växer upp så här. Därför kommer flockens liv att följas upp i en studie.

    – Vi försöker att tillsammans med Chalmers och SLU hitta de bästa mätmetoderna, berättar Per Håkanson. Det är inte så lätt eftersom hästar har en tendens att klia av sig allt man sätter på dem eller också knäpper de av utrustningen på varandra, men vi kommer säkert att hitta en fungerande lösning.

    Härligt släpp i vårsol:

    Följs till fots

    I år kommer flockens tillvaro huvudsakligen att följas till fots. Ungstona vägs, mäts och undersöks kliniskt vid betessläpp och hemgång. Alla detaljer om hur de framlever sitt liv i Brösarpsbackarna kommer att rapporteras på Hästen i Skånes Facebooksida med förhoppningen att andra uppfödare ska bli intresserade av liknande satsningar. Alltför många unghästar växer upp ensamma idag, utan möjlighet till tillräckligt med rörelse.

    – Många uppfödare är alltför rädda om hästarna och vågar inte låta dem göra någonting, säger Per Håkanson. Men det är att göra hästarna en björntjänst.

    Många uppfödare är alltför rädda om hästarna och vågar inte låta dem göra någonting.

    Intressegruppen bakom Brösarpsprojektet är övertygade om att köpare av dyra hästar i framtiden kommer att begära dokumentation om hur hästen har fötts upp, en slags uppfödningsjournal. Då kommer de som vuxit upp i grupp på stora arealer att ha en fördel, eftersom det ökar chansen för bra hållbarhet.

    I förlängningen vill man att Sveriges unika markresurser för naturlig hästuppfödning ska kunna ge en betydande internationell konkurrensfördel. Visionen är kvalitetscertifierade avels- och uppfödningscentrum som kan locka svenska och utländska hästar till gruppuppfödning. I och med hästsläppet i Brösarps backar har steg ett av den visionen blivit verklighet.

    Kort om

    hästarna i naturreservatet

    Brösarps backar är Skånes största naturreservat och erbjuder verkligt kuperad terräng. Själva backarna består av avlagringar från senaste istiden.

    Fyra av de varmblodiga stona som släpps tillsammans med islandshästarna är:

    • Mitanni (SWB), född 2017 e. Karmel van de Watering u. Shiva e. Stakkato
    • Push Play M&M (40) (SWB), född 2018 e. Gamelus R u. Caprifol u. Cardento
    • Ask for Carmelzita (SWB), född 2017 e. Karmel van de Watering u. Chianti e. Cortez
    • U-2 Dragon Lady LVST (SWB), född 2018 e. Karmel van de Watering u. Omega e. Corrado
    • Hedvig (SWB), född 2018 e. Hip Hop u. Philipa e. Waldes

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden