Hästägartips
9 oktober 2021 09:33
Ridsportplus

Den bindande väven

VeterinärtFascian hamnar allt mer i fokus, men är inte något nytt och revolutionerande. Fascia består nämligen av bindväv.

Den bindande väven
Bindväven, fascian, har flera viktiga funktioner i hästens kropp. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett av kroppens nätverk

  • Invävt i alla kroppens vävnader finns ett nätverk av fibrer, bindväv. Det kallas även fascia.
  • Bindväv består huvudsakligen av kollagen, ett starkt och flexibelt protein, samt vatten, som hålls i små blåsor – som hos en apelsin.
  • Kollagenet bildar repliknande fibrer av olika grovlek, där struktur och kemisk sammansättning är anpassade till de vävnader som bindväven ingår i.
  • Kollagenrik tät bindväv finns till exempel i senor, som har stor mekanisk påfrestning, medan bindväven i läderhuden har sammanfiltade trådar för att möta påfrestning i många olika riktningar.
  • I lucker bindväv ligger fibrerna glesare.
Istock-1140012071
Bindväv Foto: iStockphoto

Levande vävnad som interagerar

Bindväv är levande vävnad, vars interaktion ger effekt i hela kroppen. Genom celltillväxt och syntes av mellansubstans kan bindväven anpassa sig till alla typer av skador. Efter en skada kan en viss typ av celler ersättas av bindväv, med andra egenskaper. Bindväv spelar även stor roll vid sårläkning, ärrbildning och ämnesomsättning.

Bindväven bildas tidigt i fosterstadiet och ur den bildas sedan andra stödjevävnader som brosk och ben. Det innebär att bindvävsceller kan få karaktären av benceller med benbildning utanför skelettet, som överben.

Om bindväven stelnar eller klibbar samman kan musklerna bli stela och rörligheten påverkas negativt, medan elastisk bindväv gör musklerna mjuka och rörliga.

Djupvågsbehandling

Djupvågsbehandling är förstärkt massage. En djupvågsapparat är en pumpande massagekolv som arbetar med mjuka vågrörelser med varierande frekvens. Syftet är att vibrationerna ska stimulera vätska till bindväven, så att glidlagret återställs och musklerna blir mjuka. Därmed skulle man nå mycket djupa spänningar som är svåra att komma åt på annat sätt.

Massage med djupvågsapparat har blivit populärt att använda till tävlingshästar i flera hästsportgrenar. Någon vetenskaplig studie kring effekten av djupvågsbehandling är inte gjord, inte heller någon jämförande studie mellan djupvågsbehandling och andra former av massage.

Som med så mycket annat gäller det att hålla isär metod och utövare. Även om en metod verkar lovande, måste den användas av en kunnig person.

Bindvävsmassage

Efter skada kan det uppstå förtätningar och/eller sammanväxningar i bindväven som leder till försämrad cirkulation, vilket kan ge sämre rörelseförmåga och smärta. Bindvävsmassage kan hjälpa, det är vetenskapligt beprövat på humansidan. Särskilt vid kroniska skador, då nervsystemet också kan vara påverkat.

Fakta

Fakta om fascian

  • Tre lager bindväv finns både runt om musklerna och sammanvävda med dessa. Denna enhet kallas myofascia.
  • Tredimensionellt system. Bindväven betecknas ibland som ett tredimensionellt nät av allt inne i kroppen, som interagerar hela tiden.

Latinskt uttryck

Att bindväv ofta kallas fascia, beror på att det är det latinska namnet för bindel, band eller linda.

Klassas som dopning

Dopningsmässigt är det förbjudet att använda elektrisk massageapparat eller annan elektrisk utrustning under tävlingsdagen. För FEI-klasser kan andra regler gälla.

Världskongress

Vartannat år hålls en världskongress om bindväv, Fascia Research Congress. Nästa gång är den planerad till september 2022 i Montreal.

Noggrann kontroll

Djupvågsbehandling används ofta vid muskulära problem hos hästar, men det är viktigt att behandlaren förvissat sig om att det inte handlar om en akut skada. Då kan behandlingen förvärra tillståndet.

Varning!

En varning gällande behandling med djupvågsapparat. Vem som helst kan köpa en sådan och börja behandla hästar, men den som inte är godkänd av Jordbruksverket som djurhälsopersonal eller arbetar under ledning av veterinär, får enbart behandla friska hästar. Sjuka eller skadade hästar ska undersökas av veterinär först.

Källa: NE. Texten är faktagranskad av leg fysioterapeuten Cajsa Ericson, godkänd djurhälsopersonal och med Mastersexamen i veterinär fysioterapi.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden