Hästägartips
10 juli 2021 12:19
Ridsportplus

God prognos på svårupptäckt röta

HovarSvampar och bakterier som finns i marken kan ta sig in i hoven och ställa till med oreda i form av white line disease. Hovslagarmäster Mikael Westberg berättar mer om sjukdomen.

God prognos på svårupptäckt röta
Det kan se skrämmande ut, men prognosen för white line disease är god. Foto: Mikael Westberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    White line disease är en svårare form av bärrandsröta som kan drabba hästar över hela landet.
    – Men när jag var på en turné över hela Sverige och föreläste hade ingen i Norrland sett sjukdomen, medan det var vardagsmat i Småland och Skåne. Det kan ha med klimatet att göra, hovarna är inte gjorda för ett så blött klimat, säger hovslagarmäster Mikael Westberg som arbetar med hovsjukvård.

    White line disease kommer när anaeroba  svampar och bakterier, som inte trivs där det är syre, tar sig upp i lamellhornet.
    – Om hästen har lite röta i lamellhornet blir det lättare att få fäste där. När det är mycket blött så att hovarna blir mjuka blir det lättare att svampar och bakterier tar sig upp, säger Mikael Westberg.

    Kan leda till hålvägg

    Mikaelwestberg
    Mikael Westberg är hovslagarmäster och arbetar med hovsjukvård. Han har bland annat jobbat på Specialisthästsjukhuset Strömsholm tillsammans med veterinär Chris Johnston.

    Lamellhoven fräts sönder av röta och kan leda till en hålvägg, alltså att hornkapseln och kötthoven separeras. För att behandla måste hovslagaren ta bort väggen så att det kommer in luft, eftersom svamparna och bakterierna bara trivs i syrefattig miljö.
    – Det är viktigt att allting tas bort så att inte rötan fortsätter att sprida sig. Det finns alltid en risk med att ta bort mycket hovvägg, det kan bli för störning på hovbenet. Hovslagaren får berätta för hästägaren om risken, men väggen måste bort. Om det är mycket som ska bort kan veterinär behöva ge hästen lugnande medel, säger Mikael Westberg.

    Den översta centimetern av hoven har inget lamellhorn, så det är sällan att rötan sprider sig där.
    – Det stoppar ofta någon centimeter under kronranden.

    För hästägaren gäller det att varje dag behandla med en gröt av Virkon eller liknande på övergången där hovslagaren slutat verka. Det är också viktigt att hästen står torrt.

    Kan komma in luft

    Att plasta eller gipsa hoven är inte att rekommendera.
    – Inte om det finns bakterier kvar, det ska komma in luft. Det kommer att bildas en liten hård hinna vid lamellhornet. Om det inte går att sko går det att använda boots för att skydda.

    En del hovar växer dubbelt så fort när de drabbats av white line disease.
    – Det är ypperligt om det händer, då går det fortare att få en hel hov igen, säger Mikael Westberg.

    Den som misstänker sjukdomen bör kontakta hovslagaren.
    – Vänta absolut inte på att det ska gå över av sig självt. Om det skulle vara så att hästen ska gå VM i hoppning i nästa vecka och man ser litegrann skulle det gå att ta bort lite med hovkniven och packa upp med Virkonpulver och därefter sätta på skon. Men i regel är det bättre att vara snabb med behandling.

    Fakta

    Svårt att upptäcka själv

    Det är svårt för hästägare att själva upptäcka white line disease, som syns i form av ett vitt pulver som bildas i lamellhornet.

    Det räcker att hoven är lite smutsig för att det inte ska synas.

    Prognosen är god. Om hästen är ohalt går det att använda hästen även om hovväggen inte växt ner. ”Den som pratar om att se målarfärg torka har inte väntat på att en hov ska växa”, säger Mikael Westberg. I snitt växer hovar åtta millimeter i månaden.

    Förebygg

    Ett bra sätt är att inte låta hästens hovar vara blöta, åtminstone inte hela tiden.
    – Barfota på lösdrift tror jag inte är bra. En torr hov är mer motståndskraftig. Om hästen måste vara barfota, spara mer hov så att den har en kant på åtta millimeter att gå på. Hoven blir lika blöt men det blir mindre belastning på lamellhornet och därmed mindre problem, säger Mikael Westberg.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden