Debatt
28 maj 2015 08:32

Den svenska ridhästen

Efter att ha levt med den svenska ridhästen under ett halvt decennium undrar jag om vi inte håller på att köra i diket med den avel som bedrivs. Den svenska varmblodiga ridhästen är inte längre en häst för den genomsnittlige ryttaren eller den svenska ridskolan. Frågan är om det är avelsmålet hos SWB och drömmen om 50miljoners hästen hos den enskilde uppfödaren som gjort att den svenska ridskolan omöjligt kan hitta lämpliga lektionshästar bland de individer som inte lyckades hoppa 1,50 eller gå Grand Prix dressyr.
Till viss del kan man ju som amatör eller ridskola anpassa sig. Hästarna får leva sitt liv inom ridhusets fyra väggar då uteritter inte blir njutbara och för riskabla för den genomsnittlige ryttaren. Man får bädda på med bomull för att inte få uppleva en Ferrari med lös rattstång, omöjlig att hantera.
Med tanke på detta är det kanske bra att den svenska aveln har halverats då den numera bara är tänkt för elitryttarna. Det är heller inte märkligt att amatörryttaren väljer en islandshäst, irländare, Pre- häst eller lättare kallblod för att kunna syssla med ridning på hobbynivå.
När skedde detta? Det är naturligtvis en utveckling som kommit smygande. Utbytet av benämningen Svensk halvblod till Svensk varmblodig ridhäst var en tydlig markering åt vilket håll man strävade. Och nu har aveln av dessa tävlingsindivider gått så långt att vi vanliga dödliga bör välja andra raser för vår egen säkerhets skull. Eller bara rida i ridhus.
Detta är Ridsportförbundets viktigaste fråga att ta i om man vill ha kvar den svenska ridskolan . Jag är dock tveksam om man har förmågan att hantera denna ödesfråga för ridning i Sverige som en bred folksport.

Lars-Gösta Nauclér
med förflutet på Ridsportförbundet, Ackordhäststiftelsen och som lärare på Ridskolan Strömsholm AB

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden