Krönika
19 september 2020 20:05

”Det är i hästens unga år vi lägger grunden”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Carl Hedin förespråkar miljöträning av hästen redan från unga år. Självklart kan tyckas för många. "Ändå möter jag de som tycker att unghästar ska vara hemma och träna, för att första gången tas hemifrån när de är tio år och redo för Grand Prix", säger Carl Hedin.

”Det är i hästens unga år vi lägger grunden”
Carl Hedin är tävlingsryttare, entreprenör och influencer. Foto: Roland Thunholm

Det ställs stora krav på vad en tävlingshäst förväntas klara av i dag. Den ska klara långa transporter, att ridas i olika miljöer och stallas upp i främmande stall långt ifrån sin trygga flock därhemma. Helst ska den också göra alla dessa saker med ett upphöjt lugn. Som tävlingsindivid ska den dessutom blixtsnabbt kunna skifta lugnet mot maximal prestation.

I all klassisk djurträning talar man om innebörden av tillvänjning (habituering). Det är den enklaste formen av inlärning och innebär att djuret slutar reagera på ett visst stimuli, djuret har helt enkelt vant sig. Djur är mer
mottagliga för habituering som unga och förmågan till anpassning blir sämre när djuret blir äldre. I hästsammanhang kallar vi det ”miljöträning”.

I många fall handlar det egentligen inte om särskilt svåra uppgifter, hästen ska mest ”hänga med” och vara uppmärksam på sin ledare.

Det är viktigt att du tidigt tränar din häst för att vänja den vid situationer som du förväntar dig att den ska klara av vid vuxen ålder. I många fall handlar det egentligen inte om särskilt svåra uppgifter, hästen ska mest ”hänga med” och vara uppmärksam på sin ledare.  Alla vet hur mycket man uppskattar en häst som är okomplicerad att resa med och kan behålla lugnet på tävling.

Jag tycker det är viktigt att tidigt ta med våra unghästar på små äventyr, som att rida ut en liten tur efter avslutat ridpass, åka trailer och lastbil och att ta med dem på unghästtävlingar. Mest för träningens skull. Jag tror också att allt det jag vill att min häst ska klara av som vuxen, ska introduceras i små doser redan som ung. Det skapar trygga individer och kraven höjs successivt.

Allt ovan borde vara en självklarhet. Det säger sig självt att man inte kan förvänta sig att en vuxen häst ska klara av alla ovannämnda situationer om den inte tränat på det redan som ung? Ändå möter jag de som tycker att unghästar ska vara hemma och träna, för att första gången tas hemifrån när de är tio år och redo för Grand Prix.

Att hästen kan lämna sin flock, vara trygg på nya platser och klara miljöombyten, är förutsättningar för att hästen ska kunna prestera som vuxen.

Sedan blir de förvånade över att hästen var tittig och spänd vid sin första start… Att hästen kan lämna sin flock, vara trygg på nya platser och klara miljöombyten, är förutsättningar för att hästen ska kunna prestera som vuxen. Det är i hästens unga år vi lägger den grunden.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden