Sverige
10 mars 2018 06:30

Det här kan hästar göra för folkhälsan

Kunskapen om hästens betydelse för människors fysiska, psykiska och sociala välbefinnande ökar. Nu har Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, sammanfattat hästens betydelse i en ny rapport som ska inspirera och kanske öka intresset för att använda hästar i olika verksamheter.

Det här kan hästar göra för folkhälsan
Hästens funktioner i samhället är många, inte minst som fritidssysselsättning för barn och ungdomar. Nu har det kommit ut en skrift som ska inspirera till fortsatt intresse för hästar i olika verksamheter. Foto: Roland Thunholm

Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, har lanserat rapporten Hästen och Folkhälsan: forskning – fakta – goda exempel. Den berättar om forskning och goda exempel på hur hästen på olika sätt kan fungera som medhjälpare inom verksamheter för människors friskvård och hälsa.

Växande intresse
– Vi ser att intresset kring hästen som resurs för folkhälsan växer, säger Stefan Johanson, vd på HNS på stiftelsens webbplats.
– Redan idag finns en rad goda exempel från verkligheten och i denna sammanställning vill vi visa att det även finns en stark evidens och forskningsbaserad grund för att använda hästen som hjälpmedel för att få människor att må bättre.

Hästar används ofta som resurs och medhjälpare inom rehabilitering, habilitering, psykiatri, social omsorg och specialpedagogisk verksamhet. Dessutom finns hela sektorn med ridning som fritid- och friskvårdsaktivitet som på många håll är en viktig möjlighet för många barn, unga och vuxna med olika funktionsnedsättningar.

Bred hästnäring
Hästnäringen spänner över en stor bredd vad gäller hästar och verksamheter vilket ger god möjlighet för hästsektorn att bidra till en mer jämlik folkhälsa.

– Vi hoppas att skriften ska inspirera och samtidigt stärka möjligheterna att få tillgång till behandling med hjälp av hästar, säger Pia Tillberg, ordförande Organisationen för Hästunderstödda Insatser, OHI.

Hela rapporten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden