Sverige
31 december 2017 07:30

Nyårsnatten många hästägares mardröm

I dag är det nyårsafton - natten som för många hästar och hästägare är årets mardröm. Här återpublicerar Ridsport material kring problemet med hästar, fyrverkerier och smällare för dig som vill ha en uppdatering.

Nyårsnatten många hästägares mardröm
Fyrverkerier innebär ofta stora problem för hästar och hästägare. Foto: Istock

För många djurägare är nyårsnatten mer en mardröm än ett firande. De flesta djur reagerar kraftigt när himlen plötsligt exploderar med ljud och ljus. Nu har en del svenska städer valt att ha lasershow i stället för fyrverkerier, men på de allra flesta håll i Sverige kommer det att smälla ordentligt i kväll och i natt.

Historien om hästen Helge blev en riksangelägenhet för tre år sedan. Det var just under nyårsnatten han blev skrämd av raketer och försvann från sin hage i Norrtälje. Hästen hittades död i en sjö och den tragiska historien om Helge kan du läsa här.

Att Hästar och fyrverkerier inte är någon bra kombination är välbekant, och Ridsport har tidigare skrivit om flera händelser där fyrverkerier och smällare ställt till det för hästar och hästägare. Några av dem hittar du här:

Maktlöshet mot fyrverkibranschen

Farligt fyrverkeri på Friends
Fyrverkeri skrämde 100-tals djur
Kastade fyrverkerier på ridlektion

Svensk Travsport har en informativ film om hästar och fyrverkerier där de förklarar problemet med hur djuren reagerar vid fyrverkerier. ”Ett sådant stort problem brukar vara både dyrt och komplicerat att lösa, men det handlar bara om ett val – ditt val”, säger man i filmen. ”Om färre och färre använder fyrverkerier kommer djuren att må bättre och bättre”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden