Dressyr
10 juni 2018 10:20

Det höll hela vägen för Evelina Söderström

Dressyr-SMUnga ryttare gick först ut under avgörandets dag på Strömsholm. Det blev Weihenstephaner som tog guld, riden av junioren Evelina Söderström.

Det höll hela vägen för Evelina Söderström
Det blev ett SM-guld för Evelina Söderström och Weihenstephaner. Arkivbild: Roland Thunholm

Redan klockan åtta var första ryttaren på banan i de unga ryttarnas kürfinal, nu skulle SM-medaljerna fördelas på bäst av tre ritter. Startordningen i SM-finalerna är lottad och går inte på resultat i de två kvalen. De fem domarna som skiljde agnarna från vetet var Annette Fransén Iacobaeus, Magnus Ringmark, Wiveca Schenholm, holländske Adriaan F. Hamoen och från Finland Maria Colliander.

Lo Dahlquist Mörkenstam och Welton Five var sist in i finalen men gjorde mesta möjliga av sin chans till Ted Gärdestad musik och fick fina 70,675 procent när hon som andra ekipage startade på ett för stunden molnigt Strömsholm.

Till fräcka Coldplay-toner red Ludwig Wilken med vackra Capo Knight (Capo) sin svåra kür med riktigt fräcka kombinationer. Någon miss blev det enligt Ludwig själv men han är nöjd med avslutningen.
– Det har varit ett SM där det gått upp och ner, jättebra första dagen, missar i andra kvalet och några idag. Men, Capo gillar värmen och orkar med utan problem och det känns som en bra avslutning idag, vi har gjort vad vi kan, sa Ludwig Wilken, idag 69,295 procent, totalt 203,412 procent.

Ledde totalt
Evelina Söderström
och Weihenstephaner ledde totalt inför sin kürstart. Ett visst favorittryck låg på unga Evelina som har en finalist i juniorstartfältet också sist ut på söndagen. Deras program är svårt men har fint flyt och härlig musik, lite rockanslag men med en symfonisk ljudbild. Uppridningen till Final Countdown är häftig i ökad trav.

Jag tycker om att gå in i ledning, det taggar mig. Evelina Söderström.

– Jag tycker om att gå in i ledning, det taggar mig. Jag missade lite i en piruett idag, men annars är jag jättenöjd med Weine, han var lite tröttare idag men har jobbat på så bra. Om jag är nöjd med SM totalt sett beror på hur det går, vi får se, sa Evelina som fick 72,9 procent, totalt 215,792 procent och över 70 i alla kval. Det kom att räcka hela vägen till guldet.

Evelina Söderström är glad, mer än glad, riktig nöjd med sitt guld.
– Det var otroligt nervöst med de två sista ryttarna, jag kände mig inte direkt säker på att vinna, de är båda så bra.
– Jag kommer att hålla mig på YR-nivå så länge Weine tycker det är kul, jag låter bli U25 för jag är bara 18 och kan göra en del till här.
– Hemma läser jag gymnasiet på distans, rider Weine och min juniorhäst men hoppas kunna satsa helt på ridningen i framtiden.

Weihenstephaner
Weihenstephaner och Evelina Söderström gick starkt igenom SM. Foto: Kim C Lundin

Det var start i dagens första final för Lina Dolk och Languedoc, hon rider U25-final med Biggles 1015 senare också. Lina har anammat sin tränare Kristian von Krusenstiernas faiblesse för rockiga kürer och Europetemat klär dem bra.
– Det var premiär för min nya kür, jag fick den i fredags, visst är den bra? Jag rider med ett leende hela tiden, det är så kul att få rida en sån här bra häst, jag tycker det har gått jättebra hela helgen, helnöjd och lite kul att rida YR-klass igen. Topp helt enkelt, sa Lina Dolk som fick 73,65 procent i küren, totalt 212,866 procent.

Ebba Kjellberg och Bogegårdens Limbery såg samlad ut inför sin start, en bra ritt i andra kvalet lyfte upp henne till chans på topp-5.
– Det gick inte så bra i vårt första kval, i det andra var han mer med mig och idag också men kändes lite matt, då är det svårt att ge det den där lätta fina känslan. Det är mitt första YR-SM så det kändes bra bara att komma till final, ännu roligare om det kan gå riktigt bra, sa en nöjd Ebba. Det blev 68,4 i küren och totalt 201,586 procent.

Rider till filmmusik
En som skruvat ner på kraven för sig och sin häst är Beatrice Ivarsson med familjeuppfödningen Charles, något som hon berättade om efter observationstävlingen i Willands. De rider till musik ur musikalen Jesus Christ Superstar samt en del annan filmmusik och Bocelli-sonen har en mycket elegant silhuett.
– Jag är jättenöjd med Charles, vi har gjort tre jämna ritter här, han är med mig på banan och det känns viktigt, jag var kanske inte så glad över procenten igår men huvudsaken att jag och -Charles jobbar ihop och det gör vi. Jag tar en tävling i taget, det funkar för honom och det är viktigast, sa Beatrice, som fick 70,35 procent i küren, totalt 202,409 procent.

180610 Csi Sofie Andersson Rt A74q0131
Bronsmedaljör CSI med Sofie Andersson. Foto: Roland Thunholm

Näst sist ut var Sofie Andersson med mäktige CSI red till Avicii-toner och som alltid var hennes program avancerat och svårt. Den store valacken har härligt flyt i sidvärtsrörelserna även om det idag gick att ana viss matthet, deras senaste start genomfördes för mindre än 16 timmar sedan i värme.
– Idag kändes det lite bättre även om han känner av värmen, jag tor kanske jag red fram lite för länge. Mitt mål på SM var högt, efter andra kvalet vågade jag inte hoppas på medalj men nu kanske det slår in i alla fall, jag är i alla händelser nöjd med hur vi genomfört SM, sa Sofie som tog ledningen i küren på 74,475 procent, totalt 213,494 procent, bronsmedalj.

180610 Primavera Cecilia Bergåkra Rt A74q0154
Silvermedaljör Primavera och Cecilia Bergåkra. Foto: Roland Thunholm

Sist ut i finalen för unga ryttare gick Cecilia Bergåkra med sin dansanta Primavera och de är lite av specialister på just kür. Alltid med ny fräsch modern musik och med svåra program vet unga Cecilia att lyfta sitt sto till bästa möjliga.

Primavera är så positiv, så med och hon är min numera, hon har varit del av en svår bodelning så jag har knappt tävlat henne sedan oktober, jag är så glad att vi är tillsammans igen. Cecilia Bergåkra.

Hon rider senare U25-final och hade även en juniorhäst med till start. Ett härligt program och uppridning på en hand är hon ensam om. Cecilia var så glad att hon grät när hon ridit klart.

”Så positiv”
– Primavera är så positiv, så med och hon är min numera, hon har varit del av en svår bodelning så jag har knappt tävlat henne sedan oktober, jag är så glad att vi är tillsammans igen. Helt fantastiskt att ta medalj igen, Jag tyckte att vi gjorde serierna extra bra idag på banan, men jag bara njuter åt allt, sa en rörd Cecilia. Det blev 73,3 procent och totalt 214,574 procent, silver.

Medaljörer
Guld: Evelina Söderström/Weihenstephaner
Silver: Cecilia Bergåkra/Primavera
Brons: Sofie Andersson/CSI

Ridsport
Guldtäcke till guldhästen. Foto: Roland Thunholm

Resultat kürfinal
SM Resultat

Webb-tv, Equisport

Arrangörens webbplats

Program

Start- och resultatlistor, fälttävlan

Start- och resultatlistor, dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden