HästhälsaEn häst med uttrycksfulla, mörka ögon och en alert blick tilltalar de flesta. Ögonen avgör mycket av hur vi uppfattar hästen som individ, men de har andra viktiga egenskaper för hästen själv.
Det livsviktiga ögat
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hästar har stora ögon, större än både elefanter och valar. Fem centimeter är den ungefärliga diametern på ett hästöga. Hästdjurens överlevnad har varit beroende av det breda synfält som placeringen på huvudets ytterkant innebär, så att faror kunnat upptäckas i tid.
Genom ögonen har hästen även ett avancerat visuellt kommunikationssystem, den är bra på att uppfatta mycket förfinade signaler. Hästens mörkerseende är välutvecklat, dess pupill kan förändras och bli mer än sex gånger större än människans pupill i mörker.
Vilket öga hästen använder först när den undersöker nya saker, kan visa dess sinnesstämning. Om den är stressad över något, kan den under anpassningen använda vänster öga först. Denna ”vänsterhänthet” försvinner när den vant sig vid det nya.
Skydd runt ögat
Hästens öga omges av flera ben som skapar en ögonhåla som skydd. Längs övre ögonlocket finns täta ögonfransar, men inga längs den nedre ögonlockskanten. Långa känselhår sitter både ovanför och nedanför ögonen. Vid den inre ögonvrån sitter det tredje ögonlocket, som kan vara brunt eller opigmenterat.
Sex ögonmuskler som sitter fast i bulben (ögongloben) styr ögat i sidled samt uppåt och nedåt, på samma sätt som hos oss.
Föl som föds utan ögon
Ögonanlagen bildas tidigt under fosterstadiet, runt dag 27. Utvecklingen av ögat kan bland annat påverkas om stoet utsätts för läkemedel eller virus vid denna tid, så att fölet föds med outvecklade eller inga ögon. Det finns även en ärftlig påverkan, där flera gener verkar involverade i nedärvningen av denna defekt.
Ögonens färg
Hästar har i regel bruna ögon i olika nyanser, men hos vissa raser finns blå ögon bland mycket gamla blodslinjer. Annars är blå ögon framför allt vanligt på hästar med ett vitt tecken som går fram över ögat. Den kan få ett glasöga – ögat har då ljusblå iris.
Färg med tigeranlag ger en ljus ring runt iris.
Silveranlag i dubbel uppsättning kan ge MCOA, som orsakar olika typer av missbildningar i ögat; bland annat cystor och onormal form på hornhinnan. Färgen silver är relativt vanlig hos islandshästar, shetlandsponnyer, ardenner och norsk nordlandshäst. Det finns dna-test för silveranlag.
Leopardtigrerad färg kan ge anlag för nattblindhet.
Varnande ögonkast
Hingstar kan ge en mycket stark varningssignal genom att vända ögonen uppåt och inåt och visa ögonvitorna. Signalen används ofta tillsammans med att hingsten hotfullt svänger på huvudet. Det är en mycket snabbt övergående signal som är svår att uppfatta för människor.
”Mycket vitt” i ögonen, det vill säga att hästen visade mycket av ögonvitorna, ansågs förr tyda på opålitlighet och uppfattades som något negativt.
Glosöga är benämningen på ett utstående öga.
Ögats sjukdomar och skador
- Hornhinnesår, ytliga eller djupa, kan uppstå efter en skada mot ögat, till exempel av taggar eller kardborrar på betet. Ögonens placering på huvudets sidor ger ett utsatt läge.
- Kronisk hornhinneinflammation ger skav och irritation och med tiden ärrbildning och synnedsättning.
- Uveit, inflammation i ögats druvhinna (som består av regnbågshinna, strålkropp och åderhinna) kan orsaka flera permanenta skador som leder till synnedsättning och blindhet.
- Månblindhet yttrar sig i återkommande inflammationer. För varje gång blir synen något försämrad och till slut blir hästen blind. Katarakt och näthinnesjukdomar kan också förekomma.
Brytningsfel ovanligt
Hästar kan ha brytningsfel och vara när- eller översynta, men det är inte alls lika vanligt som hos människor. En häst har inte så stort behov av att kunna se bra på nära håll.
Ibland förekommer ändå särskilda hästglasögon, däribland en mask med specialanpassade solglasögon med mörka linser som skydd mot uv-strålar.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 11/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på