Hoppning
31 augusti 2023 11:56
Ridsportplus

”Det kommer att bli klurigt – banan reds inte som vi gick den”

EM i hoppningHenrik Ankarcrona har ändrat om lite i det svenska lagets startordning. Se vad han säger om ändringen, känslan i laget och vad vi kan förvänta oss av torsdagens lagrunda.

”Det kommer att bli klurigt – banan reds inte som vi gick den”
Henrik Ankarcrona hyllas ofta för sitt ledarskap. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Efter Sveriges segerrika insatser i onsdagens första EM-runda blir läget skarpare i torsdagens lagrunda. Hindren höjs till 1,60 och vi kan förvänta oss en rad tekniska utmaningar för både ryttare och hästar. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har också valt att ändra om lite i det svenska lagets startordning, idag går Henrik von Eckermann ut först medan Rolf-Göran Bengtsson tar hans plats som siste man ut. Wilma Hellström byter från första start till andra medan Jens Fredricson behåller startnummer tre i laget.

  Den ändrade startordningen är egentligen inga konstigheter, menar Henrik Ankarcrona.
  – Henrik har ridit först i nästan alla mästerskap jag har haft honom med i, dock inte första dagen för det är en tidshoppning. Henrik kan rida på vilken position som helst, men det är en naturligt snabb häst och det är rätt så bra att ha. Nu är vi sent i startfältet, men är man tidigt är det viktigt att ha en snabb häst med tanke på maxtiden. Nu har vi inte det att tänka på och vi hinner även se andra för att hjälpa Nella (Petronella Andersson, red anm) också.

  – Det har varit en vana och Henrik trivs på den positionen. Jag ser ingen anledning att ändra det. Det är ingen annan på samma koefficient som oss och det finns ingen risk för omhoppning, då kanske man skulle ha tagit i beaktande var man vill ha en snabb häst.

  Alla har haft en bra känsla och alla är glada att komma igång. Man har hoppat en runda och fått lite mer svar på sådant som man går och funderar på.

  Henrik Ankarcrona

  Att sätta Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero sist var också ett naturligt val.
  – Jag tror att Rolf växer med den pressen, fortsätter Ankarcrona.

  – För Wilmas del är det bra att inte vänta alltför länge, även om det bara är nio hästar mellan.

  Har fått många svar

  Det svenska teamet samlades i stallet på onsdagskvällen och summerade dagen. Henrik Ankarcrona igen:
  – Alla har haft en bra känsla och alla är glada att komma igång. Man har hoppat en runda och fått lite mer svar på sådant som man går och funderar på. Hur känns hästen och hur rids framridningen? Hur rids sista framridningen och hur rids banan? Vad är det för typ av frågeställningar han ställer?

  – Vi vet mycket mer efter en dag, det var lugnt och avspänt och fokuserat.

  Vi känner väl till honom, men sedan har han såklart några ess i rockärmen.

  Henrik Ankarcrona om EM-banbyggaren Uliano Vezzani

  Vad kan vi förvänta oss av dagens bana?
  – Det kommer att bli klurigt, det såg vi igår. Banan reds inte som vi gick den. Vi känner väl till honom, men sedan har han såklart några ess i rockärmen som han säkert har hållit på under året, som han tar fram här för att ställa oss några frågor, säger Henrik Ankarcrona.

  Teamkänslan och långsiktigt matchande

  De svenska lagryttarna lyfte alla fram ”laget framför jaget” efter onsdagens första EM-runda, särskilt Henrik von Eckermann lyfte fram den svenska lagsammanhållningen som en viktig del av framgångskonceptet.
  – Vi har alltid fungerat bra som grupp och jag försöker jobba med olika konstellationer och se till att alla ryttare har ridit med alla under året, för att det inte ska bli några överraskningar. Alla ska känna varandra tillräckligt väl, förklarar Henrik Ankarcrona.

  – Sedan handlar det också om långsiktigt matchande, man kan inte göra alla tävlingar. Vill man vara bra på en specifik tävling, då måste man matcha hästen dit. Det tror jag att vi är ganska duktiga på – eller bevisligen är vi det om man tittar på de sista åren. Men det är ingen självklarhet, man tror att man gör rätt och sedan kommer ju resultatet. Vi var bra på det första dagen, men det är två dagar till.

  Samtidigt har Henrik Ankarcrona i sin roll som ledare även pratat om ”jaget före laget”.
  – Min devis är att det måste finnas tillräckligt med utrymme för jaget i laget, säger han avslutningsvis.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden