Dressyr
12 april 21:33
Ridsportplus

Därför dog världscupfinalisten Di Lapponia T

DödsfallPaulinda Fribergs dräktiga världscupfinalist Di Lapponia T är död efter att först ha mist sitt svarta stoföl i slutet av dräktigheten. "Hon var så ledsen," berättar Paulinda Friberg.

Därför dog världscupfinalisten Di Lapponia T
Paulinda Friberg med Di Lapponia T. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är på sociala medier som Paulinda Friberg först berättar att Di Lapponia T (HANN sto f 2001 e Donnerhall-Argument, uppf Joachim Tobaben, äg Paulinda Friberg) är död.

Så tragiskt att först mista sitt föl och sedan bli så sjuk. Paulinda Friberg. 

”Mitt hjärta är krossat. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan dig. I 18 år har du funnits vid min sida,” skriver dressyrryttaren.

Skånebaserade Paulinda Friberg och stoet har haft en lång karriär med plats i svenska landslaget i flera år. 2015 startade de världscupfinalen i Las Vegas och de var VM-reserver 2014.

Förra året bjöd ekipaget på en avskedsföreställning i Scandinavium och senare under 2020 berättade Paulinda Friberg att stoet var dräktigt med Totilas. Den beräknade fölningen var i början av maj.

Miste sitt föl

– Hon miste sitt föl och fick i samband med det fång, dock inte foderrelaterat. Tyvärr så var det väldigt kraftig fång så hennes liv gick inte att rädda. Så tragiskt att först mista sitt föl, hon var så ledsen och sen bli så sjuk, berättar Paulinda Friberg för Ridsport.

Fölet dog av att navelsträngen var vriden flera varv så den fick inget blod, det var alltså inte det fruktade abortviruset som cirkulerar.
– Det var ett svart otroligt vackert stoföl, berättar Paulinda Friberg.

Se Paulinda Fribergs inlägg på Instagram nedan. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by paulindafriberg (@paulindafriberg)

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden