Avelsnyheter
3 oktober 2019 20:30
Ridsportplus

Diarado knockade nämnden – men har mer att bevisa

HingstlegendUnder årets Falsterbo Horse Show utsågs hingsten till årets hopphingst. Diarado blev världsberömd redan som 2-åring. De som fanns på plats på Holsteinerförbundets hingstpremiering 2007 glömmer aldrig det de fick uppleva. Många säger fortfarande: ”Jag var en av dem som var där och såg det i verkligheten”.
 

Diarado knockade nämnden – men har mer att bevisa
Så här såg Diarado ut när han som 2,5-åring utsågs till segerhingst vid Holsteinerförbundets hingstpremiering 2007. Foto: Wiegaardens fotostudie

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I unghästklasserna i hoppning som genomfördes under Falsterbo Horse Show i somras utsågs Diarado till årets hopphingst av Folksam.

Femtiotal godkända söner

Han hade fem avkommor med i 5-årsklassen, varav en gick till final. Hela nio kvalade till 6-årsklassen och tre gick till final där.
Diarado vann premieringen som 2-åring i Holstein, gjorde ett fantastiskt bruksprov och var dessutom topplacerad i det tyska Bundeschampionatet.
Hans avelskarriär har börjat på bästa sätt med ett 50-tal godkända söner och han har redan ett stort antal högt placerade avkommor på tävlingsbanan.
Frågan är nu om avkommorna kommer att ha lika stora framgångar på högsta internationella nivå.

20190930_victoria-almgren.rolandthunholm
Den godkände hingsten Mr Vain GJ (uppf Gustaf Johansson) är genom sina framgångar under Victoria Almgren Diarados mest kända avkomma i Sverige. Foto: Roland Thunholm

Knockade publiken

Vad var det då som hände i Holstenhalle i Neumünster den där första helgen i november 2007?
Redan när Diarado visades vid hand och släpptes lös i arenan ställde sig publiken upp och applåderade. Allt denna svarta kejsare gjorde var i total balans och harmoni och genomfördes med en fantastisk smidighet.
När han sedan började löshoppa blev publiken helt vild. Jublet visste inga gränser.
Diarado blev inte överraskad och inte ens utmanad av att hindren höjdes till absolut max. Han visade med total avspändhet upp en perfekt hoppning. Kraftfullt avstamp, kvicka reflexer, obegränsat scope och optimal ryggverksamhet i varje språng.

Trots att Diarado såg mer ut som en trakehner än en typisk holsteiner och dessutom inte var född i Holstein utan i Danmark, var alla helt överens om att detta måste vara årets segerhingst.

Fakta

Siffror bruksprovet 2007

Diarados domarsiffror:

Trav

7,75

Galopp

8,88

Skritt

7,63

Löshoppning

10

Uppsutten hoppning

10

Scope

10

Hoppteknik terräng

9,25

Galopp i terrängen

9,5

Testryttare ridbarhet

9,5

Hoppförmåga

9,75

 

Expandera

Såldes till konsortium

Strax innan resultatet kungjordes sa dåvarande ordföranden för Holsteinerförbundet, Breido Graf zu Rantzau:
– Om domarna väljer en annan segrare kommer publiken att välta hallen.
Som tur var hade domarna samma åsikt som publiken – och nu såg alla fram emot vad som skulle hända under auktionen när denna unika segerhingst skulle säljas.

Diarado ägdes under premieringen av Klaus-Peter Wiepert från Neuratjensdorf i Tyskland. Han hade köpt halva hingsten redan som föl av uppfödaren Klaus Kristensen från Ulstrup i Danmark, och den andra halvan strax före premieringen i Neumünster.
Klaus-Peter Wiepert hade egentligen bestämt sig för att sälja Diarado på auktionen, men Holsteinerförbundets vd Norbert Boley lyckades övertala honom att sälja den eftertraktade hingsten till ett konsortium som bestod av Holsteinerförbundet, Paul Schockemöhle och Joop van Uytert från Holland.

Högsta index

Diarado blev sedan godkänd även av KWPN i Holland eftersom hans röntgenbilder var utan anmärkning, liksom hans spermakvalitet.
Redan som 3-åring började han betala av sina kostnader till ägarna genom att 550 ston seminerades världen över med hans spermier.

Efter den första seminsässongen skickades Diarado till Schlieckau i Tyskland för att göra sitt bruksprov. Trots en mycket stark konkurrens visade han åter prov på sina fantastiska egenskaper.
För att hamna i den bästa gruppen krävs ett index på 120 och Diarado uppnådde ett totalindex på 150,57, det högsta som någonsin hade utdelats. Han bedömdes med ett hoppindex på 144 och ett dressyrindex på 138.

Diarado P: 2013-24 P: 2015-22
Diarado har ett 50-tal godkända söner. En av dem är Dinken (ue Cassini I-Caretino). Men än saknas bevis för att avkommorna klarar de största klasserna. Foto: Kiki Beelitz

Lyckat genetiskt experiment

Härstamningsmässigt har Diarado verkligen inga katter bland hermelinerna, eller vad sägs om Diamant de Semilly-Corrado IContender-Lord-Ramiro?
Fadern Diamant de Semilly (f -91 e Le Tot de Semilly-Elf III) reds av Eric Levallois och var med i det franska laget som vann VM i hoppning i Jerez de la Frontera 2002.

Avkommor ur Diamant de Semillys hingstlinje dominerar den internationella hoppcirkusen och han har legat i den absoluta toppen av WBFSH:s rankingslista över avelshingstar under de sista sex åren.
Diamant de Semilly var en av de få hingstar från utomstående avelsförbund som godkändes av Holsteinerförbundet i början av 2000-talet, som ett genetiskt experiment för att tillföra extra värdefullt nytt blod.

Framgångsrikt möderne

Diarados mor Roxette I (f -01) erhöll 10 i löshoppning vid sitt unghästtest och har förutom Diarado lämnat en helbror till honom som också blev godkänd som avelshingst. Tyvärr dog Roxette redan som 7-åring.
Diarados mormor Kimberly III (f -95) har lämnat den godkända hingsten Crawford (e Corrado I) som alltså är helbror med Roxette. Kimberly har dessutom lämnat tre avkommor som gått internationell 1,60-hoppning.
Diarado kommer ur holsteinerstammen 318 D som också lämnat hingstarna Corofino I, Corofino II, Coriano, Camiros, Chello I och Chello II och några av de mest kända tävlingshästarna är Cabrio (Tony Hassman) och Christallo (Rob Ehrens).

Har en del att bevisa

Diarado tävlade själv några gånger på 1,50-nivå utan att uppnå några större framgångar. Det har varit svårt för honom att kombinera avelsarbetet med tävling på högsta nivå.
Tittar man på hans förärvning ligger han väldigt högt när det gäller unghästtester och bruksprov men han har ännu en hel del att bevisa när det gäller tävlingshästar på högsta nivå.

Hans mest framgångsrika avkommor är Dicas (Margie Goldstein-Eagle) och Don Diarado (Maurice Tebbel), men trots att tusentals uppfödare har använt honom till sina ston hade han i början på 2019 bara sju avkommor som tävlade på 1,60-nivå, tre på 1,55 och 27 på 1,50.

Hans avelsindex hos tyska förbundet FN har också en nedåtgående trend både vad det gäller unghäst- och tävlingsindexet.

Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen de närmaste åren och se om Diarados förärvning verkligen räcker till för den allra högsta internationella nivån.

Fakta

I detalj: Omdömet

Holsteinerförbundets avelsledare Thomas Nissens omdöme om Diarado när han blev godkänd som 2-åring:
”Denna championhingst utstrålar en fantastisk karisma och uppfyller idealbilden av en modern sporthäst. Hans exemplariska exteriör består av en harmonisk överlinje, stark rygg och fyra väldigt korrekta ben. Gångarterna börjar med en ganska bra skritt och fortsätter med en bra trav och en idealisk galopp. Löshoppningen genomförde han med en fantastisk flexibilitet, excellent benteknik och ofattbart scope och vi gav honom 10,0.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden