Sverige
20 juli 2018 20:59

Dispens för fröhalm som foder i torkans spår

TorkanKemikalieinspektionen har sagt ja till dispens. Det är därmed fritt fram att använda svensk fröhalm som foder. Det kan handla om 15 000 ton värdefullt grovfoder åt kor, får och hästar.

Dispens för fröhalm som foder i torkans spår
Det råder grovfoderbrist i hela Sverige, och den pågående halmskörden ser ut också ut att bli mindre än normalt. Detta har bland annat drabbat ridskolorna hårt. Arkivbild

Det är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som berättar om dispensen i ett pressmeddelande.

Dispensen innebär att halm från gräsfrö- och klöverfröodlingar får användas till foder.

LRF ansökte om dispens för detta hos Kemikalieinspektionen som har sagt ja. Fröodlingarna finns främst i Götaland men även i Svealand och uppgår till ungefär 15 000 hektar.
– Vi uppskattar att odlingarna kan ge runt 15 000 ton grovfoder. Det blir inte full skörd i och med den torka som råder men det ger ett ordentligt komplement till annat foder, säger Palle Borgström, förbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, i pressmeddelandet.

Det har tidigare inte varit tillåtet att utfodra med fröhalm om den behandlats med vissa växtskyddsmedel. Nu gjorde Livsmedelsverket en ny bedömning och konstaterade att halmen inte kommer utgöra någon risk för konsumenter. Halmen är därför tillåten som fodermedel under 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden