Distansritt
7 april 2020 15:50

Distansryttare avstängda efter förfalskning

AvstängningEllen och Jeremy Olson, två av USA:s landslagsryttare i distansritt, stängs av i 18 månader efter att de förfalskat en veterinärs underskrift på flera vaccinationer i sina hästars pass. Paret ska tillsammans även betala böter på drygt 60 000 kronor.

Distansryttare avstängda efter förfalskning
Det amerikanska paret har förfalskat flera veterinärsignaturer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Ellen och Jeremy Olson har funnits med i distanstoppen i USA under många år, Jeremy Olsen deltog bland annat i VM 2014. Men nu väntar ett längre uppehåll för makarna från Iowa. FEI:s tribunal har dömt paret till 18 månaders avstängning – tre gånger längre avstängning än vad som normalt ges – efter att de förfalskat sin veterinärs signatur i två hästars pass.

Det var veterinär Katie Weigman, numera Merkes, som först rapporterade till FEI att hon misstänkte att det var något skumt med hästarnas pass. I sin anmälan berättade Weigman att hennes signatur hade blivit förfalskad flera gånger – bland annat efter att hon gått på föräldraledighet. Förfalskningarna ska ha daterats till 2017 och 2018, för bland annat influensavaccin för hästarna Noslos Tuff Enough och Shes High Maintenance. Utöver Weigmans signatur ska även en stämpel ha använts, från veterinärkliniken där hon jobbade – en stämpel som Weigman lånade ut till Olsons vid ett tidigare tillfälle, men som hon aldrig fick tillbaka.

Hästarna startade flera gånger

Under tiden för de falska vaccinationerna startade Noslos Tuff Enuff i fem tävlingar, och Shes High Maintenance gjorde sex starter under samma period.

Paret Olson har även dömts för identitetsstöld i delstaten Iowa, där de bor. FEI skriver i sitt beslut att paret inte har visat någon som helst ånger över brottet, och de har inte heller engagerat sig i utredningen. Paret har inte heller bett veterinären om ursäkt, och stängs nu av till den 25 september 2021. De ska även betala böter på cirka 32 000 kronor vardera.

FEI:s beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden