Distansritt
14 februari 2020 21:15
Ridsportplus

Vasaritten lockar distansryttare från sex nationer

Första distanstävlingenDet blir i alla fall snö på några ställen när årets upplaga av Vasaritten genomförs i Dalarna i morgon lördag. Tävlingen har lockat 50 ryttare från bland annat Sverige, Holland, USA, UAE och Italien.

Vasaritten lockar distansryttare från sex nationer
El Kebir Florival och Jarmila Lakeman (nr 22) åkte från Holland och tog en säker seger på snö på Vasarittens 80 km 2019. Arkivbild. Foto: Linnea Engblom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lördagen den 15 februari bjuds det på årets första internationella distansritter med både enstjärnig 100 km och tvåstjärnig 120 km. Tävlingscentrum är den stora körhallen vid Rättviks gymnasium, och banorna går både genom Östbjörka, alldeles intill arenan i Dalhalla, och fäbodarna vid Karl Tövåsen. Vasaritten har lockat ryttare från både USA, UAE och Italien med hopp om att få tävla på snö.

Vasaritten är en av de stora tidiga distansritterna i Sverige som blev känd för sitt nytänkande och lite udda koncept. Första tävlingen genomfördes 1992.

Under flera år därefter bjöds det både på den första distansritten över två dagar, 190 km, en stor grillfest med dans på Ickholmen, tuffa slalombacken efter en sväng genom Rättviks centrum samt fäbodar och risk för björnar i skogen norr om Rättvik.

Sveriges första lag-SM 80 km i distansritt avgjordes under Vasaritten 1996. Tävlingscentrum var ofta på Rättvikstravet och målet det första året 1992 var det äkta Vasaloppsmålet i Mora under devisen ”I fäders spår för framtida segrar”. Ett år var det till och med ett ryttarbröllop till häst efter målgång där även prästen red.

Genomfördes som sommarritt

Vasaritten sommartid genomfördes åren runt sekelskiftet lite sporadiskt och gjorde under vissa år ett uppehåll. Dalarnas Distansryttarförening gjorde ett försök att återuppliva Vasaritten, och 2018 fortsatte nytänkandet i Dalarna när man bjöd in till en internationell distansritt på snö över 80 km.

Det blev en stor succé som också fick internationell publicitet i hästtidningar. Trots otur med vädret i år och därmed en bana med både grusvägar, asfalt, isiga vägar och snö på några ställen, så har 50 ryttare från både Sverige, Norge, Holland, USA, UAE (Förenade Arabemiraten), och Italien, anmält sig till både de nationella och internationella klasserna.

Tävlar på leasade hästar

I de tre internationella klasserna, CEI* 100 km, CEI** 120 km och CEI** 120 km för Young Rider, finns de flera meriterade både elitryttare och elithästar. Ryttarna från USA, UAE, Holland och Italien rider på leasade hästar ägda och tränade i Sverige.

På 120 km är det professionella paret Heather och Jeremy Reynolds från Florida i USA, det klart mest rutinerade och meriterade ryttarna i startfältet, med över 60 000 genomförda tävlingskilometer i distansritt tillsammans. Båda har tre segrar i Tevis Cup 160 km i USA som räknas till en av de fyra svåraste och tuffaste distansritterna i världen.

Har mest tävlat i USA

Heather, född 1977, började tävla distansritt när hon var 11 år. Jeremy, född 1980, började tävla internationellt 2005 och är även hovslagare. De båda jobbar med att föda upp, träna och tävla både egna och andras hästar i distansritt men har nästan bara tävlat i USA.

Heather rider TP Razzia som ingick i bronslaget på lag-SM 80 km 2019. Jeremy rider Ganzir som tog SM-guld på 160 km 2014 med sin ägare ombord. Anledningen till att paret Reynolds tävlar på Vasaritten är att de egentligen är i Sverige för att ha clinics i distansritt och att det råkade passa med en tävling.

Många nationaliteter

De övriga internationella ryttarna på 120 km är: Donna Oudshoorn, Holland, född 1976, som rider CAS Jeremiah Grey som med svenska Ebba Bota (som rider YR-klassen) genomförde 120 km i England 2019. Donna har en seger på 60 km i Köpenhamn 2008.

Mohammed Rasheed Saed Al Shebli, UAE, född 1991, har bara startat tre internationella  lopp. Ett i Italien, Dubai och Slovakien. Han rider CAS Tornado Dust som var trea på Vasaritten 2019. Bo van Aart, Holland är född 1998. Hon har vunnit 80 km i USA och red Vasaritten 120 km 2019, men blev då diskvalificerad för regelbrott. Stefania Marchiano, Italien, född 1981, har som bäst en sjundeplacering 2019.

Hon var hjälpryttare i England till den svenska hästen Falanghina i Euston Park och genomförde loppet på 120 km. Stefania ska med hjälp av svensk endagslicens kvala in den svenska 8-åringen Wentyl du Bienn på nationell 80 km i stoets tredje start.

Intressanta svenskar

Bland de svenska ryttarna finns flera intressanta namn. I YR-klassen regerande svenska mästaren Ebba Bota som är hjälpryttare på en norsk häst. Maria Hagman Eriksson och Zandra Lagerbäck är det mest rutinerade motståndet på CEI** 120 km, och på CEI* 100 km gör lagbronsmedaljörerna från EM 2017, Elopolda och Sara Henriksson, som inte startat på nästan ett år, comeback.

Länk till Dalarnas Distansryttarförening och Vasaritten med bankartor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden