BedömningHästar som PRE och Lusitano blir allt vanligare i dressyren, men de når sällan topplaceringar i de allra högsta klasserna. Dressyrdomaren och portugisen Frederico Pintéus förklarar varför.
– Vi måste avla fram mer atletiska individer.
Domaren förklarar – därför vinner inte iberiska hästar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I toppdressyren har halvbloden fått mer och mer sällskap av iberiska raser, de som härstammar från den iberiska halvön, dagens Portugal och Spanien. Dit räknas bland annat Andalusier, Lusitano, Pura Raza Española (PRE) och Lipizzaner.
Det kan se trevligt ut med lite variation bland halvbloden, men för de iberiska hästarna är det inte alltid lika enkelt att nå höga procent. Frederico Pintéus är domare och dömde Top 10-dressyren under Sweden International Horse Show. Han kommer själv från Portugal och har stor erfarenhet av den iberiska hästtypen, både som ryttare och domare. Han förklarar varför halvbloden fortfarande är de som vinner de stora dressyrklasserna.
– Vi dömer dem likadant men dressyren är utvecklad för mer atletiska hästar, som halvbloden. Om du tittar på Working Equitation så är det lättare för iberiska hästar där eftersom den grenen är designad efter just den typen av häst.
Måste bli mer atletisk
Den iberiska hästtypen har något grövre och mer kompakt kroppsbyggnad än halvblodet. De har lätt för samling medan deras svaghet är att de ofta har svårare att länga sina gångarter. Frederico Pintéus anser att den iberiska hästen behöver modifieras för att nå riktigt höga procent i toppsporten.
– Vi måste avla fram mer atletiska individer. Om vi tittar på halvbloden för femtio år sedan så var de inte så atletiska som de är idag, de har utvecklats. Samma är det med de iberiska hästarna. Om vi tittar på lusitanon så var den mindre förut men idag är de större och har större rörelser. Vi måste utveckla rasen till det mål vi har.
Under OS i Paris deltog fem hästar av iberisk typen. Bästa placering individuellt blev en 36:e plats för spanjoren Claudio Castilla Ruiz med lusitanohingsten Hi-Rico Do Sobral (f-12 e Rico, uppf & äg Francisco Vera Sanchez).
Även om de iberiska hästarna just nu inte når de högsta placeringarna så tror Frederico Pintéus inte att det är omöjligt för en häst av denna typ att i framtiden nå topplaceringar på mästerskap.
– Om de utför det bra och är välridna är det inget som stoppar dem från att vinna. Det är inte så att de inte kan vinna bara för att de är iberiska hästar, avslutar han glatt.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på