Sportnytt
8 januari 2020 11:51
Ridsportplus

Domen står fast – avstängd nio månader för hobbling

BeslutNu har Riksidrottsnämnden slagit fast att det var korrekt att stänga av en ryttare som band ihop hästens framben i transporten. Ryttaren hade överklagat domen och menade bland annat att det fanns felaktigheter i disciplinnämndens beslut.

Domen står fast – avstängd nio månader för hobbling
Den bundna hästen stod i sin transport på en tävlingsplats. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det fanns inga förmildrande omständigheter, som ryttaren hävdade i sitt överklagande. Riksidrottsnämnden konstaterar i sitt korta beslut att det framgår av utredningen att hästens ben varit fastbundna, och att hästens möjligheter att röra sig även begränsats genom en anordning som begränsade dess möjligheter att höja huvudet.

Därmed avslår Riksidrottsnämnden överklagandet av beslutet i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, och beslutet står fast om nio månaders avstängning för ryttaren. Riksidrottsnämndens beslut kan inte överklagas.

Stod med bundna framben

Händelsen med den fastbundna hästen skedde på en lokal hopptävling i höstas. Överdomaren blev uppmärksammad på att en häst var väldigt orolig i en transport. När överdomaren kom dit stod hästen med frambenen hopbundna med ett band, och hade också ett band i grimman vid nacken som skulle hindra hästen från att höja huvudet.

Ryttaren medgav att hästen varit bunden såväl vid frambenen som nacken, och förklarade att syftet var att hästen inte skulle skada sig, eftersom den var så taggad.

Ryttaren stängdes av, fick ett gult kort och straffavgift på 1 000 kronor – och upplystes om att en anmälan till disciplinnämnden skulle göras. I december beslutade disciplinnämnden om nio månaders avstängning för brott mot Code of conduct/otillåten hantering av häst.

Disciplinnämnden skrev bland annat att metoden att binda fast en hästs ben, men även att begränsa dess möjligheter att höja huvudet genom en anordning, är metoder som är uttryckligen förbjudna i Jordbruksverkets regler.

Ryttaren hävdade i sitt överklagande att det stod fel i disciplinnämndens beslut, och att det inte fanns något band fastsatt i grimman. Ryttaren skriver också att hen fått utstå mycket obehag på sociala medier efter publiceringarna av domen.
Ryttaren hänvisar också till ett ärende där en häst piskades vid lastning, och där det stannade vid böter och en månads avstängning. Men inget av detta vann gehör hos Riksidrottsnämnden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-