Sverige
19 april 17:55
Ridsportplus

Döms för att ha ofredat och förföljt hästföretagare

Dömd för brottNär relationen mellan hästföretagaren och mannen tog slut vägrade mannen att acceptera faktum. Nu döms han för att ha förföljt och ofredat kvinnan och misshandlat hennes väninna.

Döms för att ha ofredat och förföljt hästföretagare
Mannen togs i förvar av polisen i mitten av februari och har suttit häktad sedan dess. Arkivbild: Viktor Gladkov/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästföretagaren i fråga har en hästgård där hon även bedriver kursverksamhet. Hösten 2019 inledde hon en relation med en idag 37-årig man som även flyttade in på gården. Relationen tog slut sommaren 2020 och mannen flyttade ut. Han dömdes sedan för olaga hot i december 2021. Efter det hade de kontakt om en katt som fanns på gården och som mannen ansåg sig ha rätt till.

Den 11 januari i år skickade kvinnan ett meddelande till mannen om att hon inte ville ha någon kontakt med honom. Därefter har mannen enligt utredningen besökt gården vid åtminstone nio specifika tillfällen fram till dess att han delgavs ett besöksförbud den 10 februari.

Hans besök på gården har skett dagtid men även på natten och ett vittne uppger att mannen mer eller mindre dagligen uppehållit sig vid och på gården under den aktuella perioden. Både när kvinnan varit där och pratat med mannen och när hon inte har varit hemma. Kvinnan har hela tiden uttryckligen sagt till mannen att hon inte vill ha med honom att göra.

Ville att de skulle börja om

Hon har berättat att mannen först inte ville flytta från gården när relationen tog slut och någon månad efter uppbrottet låste han in sig i hennes hus och hotade henne med kniv. Det var detta han dömdes för i december 2021. Hon fick ta hjälp av kronofogden för att få honom att flytta. Tiden efter att han hade flyttat ut kom han med svepskäl för att besöka henne, enligt kvinnan med förhoppning om att återuppta deras relation. Besöken blev sedan glesare för att återigen intensifieras vid årsskiftet i år.

Mannen ville att de skulle börja om men kvinnan sa bestämt ifrån att det ville hon inte. Hon bad honom att hålla sig borta från gården men det hjälpte inte. Vid flera tillfällen såg hon honom pressa huvudet mot vardagsrumsfönstret när hon var hemma och hon hörde honom också ropa hennes namn när han var på gården.

När mannen började skriva hetsiga meddelanden om konstiga saker, bland annat att någon ville hans katt illa och att de var förföljda, blev kvinnan rädd. Hon ringde polisen flera gånger och mannen har också blivit borttagen av polisen.

Telefonkontakter som säkerhet

I utredningen berättar kvinnan att hon kände igen hans hetsiga humör men att han agerade på ett sätt som gjorde att hon misstänkte att han hade fått någon form av psykos. Hon blev mycket rädd för hur han betedde sig och undrade när det skulle ta slut. Händelserna har påverkat henne mycket, hon har haft svårt att koncentrera sig och varit deprimerad. Oron gjorde också att hon tillsammans med en väninna kom överens om ett system med telefonkontakter för att känna sig säkrare.

Mannen själv har uppgett att han har varit på gården för att träffa sin katt och ge den mat. Han säger sig ha varit orolig för katten eftersom ”det finns kriminella personer som vill döda den”. ”De är pedofiler och ägnar sig åt djurplågeri och kannibalism”, lyder hans förklaring i förhören.

Väninnan har sin häst i kvinnans stall och samma dag som mannen skickade de hetsiga meddelandena kom han också till gården, där väninnan vid tillfället befann sig. När kvinnan kom hem var mannen på gården och när hon såg honom sprang hon mot sin väninna som då stod utanför stallet. Mannen sprang efter och tumult uppstod.

Vid en diskussion mellan väninnan och mannen ska han enligt väninnan ha slagit till henne två gånger med armbågen i tinningen, innan hon lyckades parera ytterligare slag. Mannen ska även ha harklat upp slem och spottat henne i ansiktet så att spottloskan hamnade i hennes mun. Efter en stund ska kvinnan och hennes väninna sprungit in i stallet och låst in sig.

Enligt mannen ska väninnan ha slagit honom med knytnäven två gånger i ansiktet varför han knuffade undan henne flera gånger med sin hand. Väninnans uppgifter får dock stöd av kvinnan och fotografier som visar en rodnad över vänster tinning.

Allvarlig psykisk störning

Mot bakgrund av det som har framkommit i utredningen döms mannen för olaga förföljelse, misshandel, ofredande samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Det senare efter fynd som polisen har gjort.

Mannen har i samband med utredningen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt det rättsmedicinska utlåtandet har mannen handlat utifrån en förvrängd verklighetsuppfattning – och till följd av allvarlig psykisk störning har han haft en nedsatt förmåga att anpassa sitt handlande efter den insikt som har funnits.

Med hänsyn till hans agerande är dock slutsatsen att han i tillräcklig grad varit medveten om sitt handlade och det sammanhang och den omgivning där gärningarna företogs. ”Det har alltså inte varit fråga om att han befunnit sig i ett sådant tillstånd som i ett fåtal fall kan medföra att uppsåt inte föreligger”, skriver tingsrätten i sitt domslut.

Med anledning av det rättspsykiatriska utlåtandet gör tingsrätten bedömningen att det föreligger medicinska skäl för överlämnande till rättspsykiatrisk vård. Påföljden är därför bestämd till rättspsykiatrisk vård.

Åklagaren begärde i samband med den utdömda påföljden att denna skulle förenas med särskild utskrivningsprövning, men tingsrätten gjorde bedömningen att brottsligheten inte var sådan att risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag nådde upp till vad som krävs för särskild utskrivningsprövning.

Mannen ska även betala 17 000 kronor i skadestånd till kvinnan och 8 629 kronor till väninnan.

Eftersom det föreligger risk för att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet ska han enligt domslutet kvarbli i häktet till dess att domen vinner laga kraft i ansvarsdelen. Domen meddelades den 14 april och kan överklagas till och med den 5 maj.

Fotnot: En person som döms till rättspsykiatrisk vård ges inte ett tidsbestämt straff att avtjäna. Vården får pågå högst fyra månader. Om chefsöverläkaren bedömer att vården måste fortsätta ska ansökan göras hos förvaltningsrätten.
Källa: domstol.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden