Världen
25 oktober 2022 20:12
Ridsportplus

Donkey Boy svårt skadad – rättssak väntar

TvistSedan i somras har ett rykte florerat om att den kände avelshingsten Hesselhöj Donkey Boy blivit svårt skadad. Nu bekräftar hingstens ägare Kristin G Andresen för Ridsport att så är fallet – och att olyckan är föremål för rättssak.

Donkey Boy svårt skadad – rättssak väntar
Till sist kunde veterinärerna konstatera att den högt värderade sport- och avelshingsten Hesselhøj Donkey Boy slitit av ett senfäste i vänster bakkota. Hingsten är bland annat tvåfaldig UVM-medaljör. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kristin G Andresen berättar för Ridsport att hon sålde Donkey Boy, som i år verkat i avel genom Helgstrand Dressage, till familjen Bartels, men att den egentliga köparen enligt henne var Japan Racing Association som skulle köpa hingsten till den japanske ryttaren Kazuki Sado. Kazuki Sado red VM i Herning på valacken Barolo e Breitling-Hitchcock, som Japan Racing Association tidigare köpt till honom av familjen Bartels och ekipaget har tränats av Imke Schellekens-Bartels med sikte på mästerskap.

Ridsport hade i somras ett stort porträtt om Hesselhöj Donkey Boy e Era Dancing Hit-Milan och hans insatser i både avel och sport. Där sägs att hans förärvning anses så god att han är på väg att bilda en egen hingstlinje med flera godkända söner.

Men Kristin G Andresen misstänker att Andreas Helgstrand och familjen Bartels tänkte skära emellan i affären och tjäna pengar på både henne och de japanska köparna.
– Bartels står som köpare på kontraktet med mig och köpesumman var 2,5 miljoner euro. Jag undertecknade den 16 juni och Bartels den 23 juni. Kontraktet säger tydligt att ansvaret för hästen övergår vid kontraktets undertecknande, säger Kristin G Andresen till Ridsport.

Men sedan hände det som inte fick hända. Sex dagar senare, den 29 juni, kom Donkey Boy enligt Kristin G Andresen lös och galopperade runt på gården. När han fångades in var han allvarligt skadad, han hade slitit av ett senfäste på insidan av kotan.
– Andreas version är att skadan har skett i hagen, men vi har vittnen som stöder vår version av vad som hänt, säger Kristin G Andresen och fortsätter:
– Andreas varslar Bartels om olyckan och de stoppar överföringen av köpesumman.

Misstänker högre köpesumma

Enligt Kristin G Andresen har Andreas Helgstrand sagt till henne att problemet för Bartels var att i deras kontrakt med Japan Racing Association står det att ansvaret för Donkey Boy övergår till köparen vid leverans av hingsten, inte som i kontraktet med Kristin, vid undertecknande av kontraktet. Med en skadad Donkey Boy har de inte längre någon häst att sälja till de japanska köparna, som har all rätt att krypa ur sitt avtal.

Enligt ett kontrakt mellan Kristin G Andresen och Andreas Helgstrand ska han ha tio procent av köpesumman mellan Bartels och Kristin. Men hon misstänker att den egentliga köpesumman, som de japanska köparna skulle betala, är långt högre än den hon avtalat om med Bartels och att de bara fungerat som mellanhand för att de tillsammans med Helgstrand skulle tjäna ännu mer när de omgående skulle sälja hingsten vidare till de japanska köparna.
– Vi väntar på besked om den äkta köpesumman, säger hon.

Aldrig haft problem tidigare

Den danska tidningen Nordjyske har i flera artiklar under året avslöjat flera tveksamma affärer som Andreas Helgstrand varit inblandad i. Flera har gått till på samma sätt som Kristin G Andresen nu misstänker har skett även i hennes fall.
– Det börjar bli väldigt många rättsfall, advokater och negativ press för Andreas nu och många anställda slutar på Helgstrand Dressage. Tidigare har jag aldrig haft några problem med köp eller försäljning via Andreas då jag alltid har insisterat på direktkontakt med kunden och tio procent till Andreas. Men i det här fallet börjar det hela med en lögn, enligt mina vittnen; Donkey Boy skadade sig inte i hagen. Då blir man misstänksam och börjar undersöka saker och ting.

Hennes affär med Bartels och Helgstrand ska nu avgöras i dansk skiljedomstol.
– Vi väntar på datum. Och jag kommer inte att ge mig.

Donkey Boy är fortfarande skadad och utgången oviss. Hingsten står kvar hos Helgstrand Dressage.

I dagsläget vet Kristin G Andresen inte ens om han kan fortsätta fungera som avelshingst.
– Men jag har frusen sperma kvar från honom.

Misstänkte fraktur

Andreas Helgstrand har dock en helt annan version om hur hingsten skadat sig och hänvisar till att ha åtta vittnen på att olyckan skedde i hingstens hage. Han redogör i detalj för händelseförloppet där flera tillkallade veterinärer varit på plats eftersom skadan var så allvarlig och Donkey Boy inte ens kunde stödja på bakbenet, vilket gjorde att veterinärer och personal misstänkte att han ådragit sig en fraktur.

Redogörelsen lämnas på Helgstrand Dressages hemsida efter att Ridsport kontaktat Andreas Helgstrand och bett honom kommentera Kristin G Andresens uppgifter.

Enligt redogörelsen sprang Donkey Boy runt i hagen i panik på grund av den starka smärta skadan åsamkade honom. För att kunna ta honom till djursjukhus monterades hagen enligt Helgstrand ned i den hörna där hingsten slutligen stod och han lastades på en transport strax intill. Donkey Boy fördes till Højgaard Hestehospital får utredning då veterinärerna på plats inte kunnat avgöra vilken slags skada han hade.

Helgstrand tillbakavisar att hingsten skulle ha skadats när en groom tappat honom och skriver: På Helgstrand Dressage har vi på senare tid ställts inför olika versioner och mytbildning om omständigheterna kring skadans uppkomst.

Vidare skriver Andreas Helgstrand till Ridsport att han känner till att Kristin G Andresen vidtagit rättsliga åtgärder mot köparen men att så vitt han vet finns det ingen tvist mellan honom och henne.

”Vi kan förbättra oss”

Artiklarna i främst den danska dagstidningen Nordjyske kommenterar Andreas Helgstrand på följande sätt:
”Den artikelserie som Nordjyske har publicerat om mig och Helgstrand Dressage bygger på journalistiska metoder och en redaktionell agenda som jag inte anser är rättvis eller som jag och vi på Helgstrand Dressage har förtjänat, men som har gjort ont, kanske mest på mig personligen. Med det sagt kan vi naturligtvis också förbättra oss. Det försöker vi göra hela tiden.”

Den 24 juni i år gick Helgstrand Dressage ut med att de infört skärpta affärsmetoder.

Ridsport har också kontaktat företrädare för Waterland, majoritetsägare i Helgstrand Dressage, för att fråga hur de ställer sig till de artiklar som publicerats om Helgstrands affärsmetoder. De avböjer dock att kommentera och hänvisar till den officiella kommentaren på Helgstrand Dressages hemsida som publicerades på tisdagskvällen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden