Fälttävlan
11 oktober 2023 09:45

Dopad häst innebär att Kina förlorar OS-plats

Ute ur OSVid en fälttävlan på Irland i somras testades en häst positivt. Hästen reds av en kinesisk ryttare, som därmed diskvalificerades från tävlingen. Följden blev också att Kina förlorade sin lagplats i OS i fälttävlan.

Dopad häst innebär att Kina förlorar OS-plats
Nationsdeltagandet i OS i fälttävlan har möblerats om. Arkivbild Foto: Anna Nyberg

Det var vid en fälttävlan i Millstreet, Irland, i juni som hästen Chicko testades positivt för Altrenogest, en otillåten substans.

Ryttaren Alex Hua Tian från Kina valde att erkänna regelbrottet och förlorade sina resultat från tävlingen.

Tävlingen var OS-kvalande, och Kinas lag kom tvåa vilket gav nationen en plats i OS i fälttävlan, men med en ryttare borta gäller det inte längre. I stället är det Japan som går in och får en lagplats i fälttävlan, meddelar FEI.

Vid kvaltävlingen i Millstreet vann Australien och säkrade sin lagplats. Japan slutade trea, men blev efter omräkningen tvåa.

Så här långt är 14 nationslag klara för OS i fälttävlan:
Frankrike (som värdland), Tyskland, USA, Nya Zealand, Storbritannien, Irland, Sverige, Schweiz, Belgien, Nederländerna, Polen, Australien, Italien och Japan.

Två lag till ska utses, och detta sker i samband med Pan American Games i Santiago, Chile, 26-29 oktober.

 Den kinesiska ryttaren som orsakade den förlorade OS-platsen slipper avstängning men får böter på 1 500 CHF, samt måste betala 2 000 CHF för analysen av B-testet. Det motsvarar 42 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden