Sverige
3 juni 12:13
Ridsportplus

Djurplågerifallet mot Douglas Lindelöw läggs ner

Uppdaterad 13.10Den förundersökning som pågått under våren, efter Ridsportförbundets polisanmälan om djurplågeri mot tidigare landslagsryttaren Douglas Lindelöw, har nu lagts ner. "Jag har gjort bedömningen att det inte finns tillräcklig bevisning för att det har skett något brott", säger åklagaren till Ridsport. Förbundet står dock fast i sitt beslut att stänga av Lindelöw från landslagsuppdrag.

Djurplågerifallet mot Douglas Lindelöw läggs ner
Douglas Lindelöw frias nu från anklagelserna om djurplågeri. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Ridsport når åklagaren Peter Erlandsson bekräftar han att förundersökningen mot Douglas Lindelöw nu är nedlagd.

  – Vi har försökt att utreda utifrån den anmälan som kom in och hört ett antal personer som vittnen, om de har någon kännedom om vad som kan ha hänt. Därefter har vi även hållit förhör med den utpekade personen, som har förnekat brott.

  – Jag har gjort bedömningen att det inte finns tillräcklig bevisning för att det har skett något brott. Det finns inte längre någon pågående polisutredning, berättar Peter Erlandsson. 

  Vad är det som gör att utredningen nu läggs ner?
  – I anmälan fanns det en del olika uppgifter, men de tog främst sikte på sådant som hade skett för ganska länge sedan – det var dels uppgifter som var mer än fem år gamla, och preskriptionstiden för djurplågeri är fem år vilket gör att det inte är något som kan leda till fällande dom.

  – Men det fanns också uppgifter som inte var preskriberade, men som hade inträffat för ganska många år sedan. Då är det helt enkelt så att det är väldigt svårt att säkra någon objektiv bevisning kring vad som har skett, när det är så länge sedan.

  Enligt Peter Erlandsson fanns det endast en bild på en påstådd skada på en häst i utredningen, som inte föll för preskriptionstiden.
  – Men jag kunde konstatera att den bilden gav inga unika detaljer, den visade inte ens egentligen vilken häst det handlade om. Det var svårt att avgöra vad bilden visade. 

  Uppdatering 13.10

  I ett sms till Ridsport skriver Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth:
  ”Vi har precis fått informationen. För oss som förbund är det viktigt att polisanmäla, detta för att få saker ordentligt utredda. Ryttaren har idag inte det förtroende som krävs för att ha en plats i landslaget eller för att tävla internationellt.”

  Det ska inte finnas någon bestämd tidsperiod för hur länge avstängningen från att tävla internationellt gäller.

  Ridsport har sökt Douglas Lindelöw utan framgång.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden